RAM-minnen levereras ofta med en lägre hastighet än vad själva kretsarna faktiskt klarar av. Genom att ägna några minuter i BIOS och göra lite testning, kan du få ditt minne att fungera snabbare än tillverkarens specificerade hastigheter.
Viktigt att veta innan du börjar
RAM-överklockning är lite mer komplicerat jämfört med att överklocka processorn (CPU) eller grafikkortet (GPU). Där handlar det mest om att justera en enda inställning. Med RAM finns det flera parametrar att anpassa, men det är också betydligt säkrare eftersom det genereras mycket lite värme.
Det finns klara fördelar med att öka RAM-hastigheten. Varje program du använder lagrar sin arbetsdata i RAM-minnet innan den skickas till processorns interna cache. Program som använder mycket minne kan verkligen dra nytta av snabbare RAM. I spel kan förbättringar av RAM-minnets totala latens minska bildtiderna betydligt. Detta kan leda till högre bildhastighet och (framför allt) mindre lagg i CPU-intensiva delar av spelet, där ny data konstant laddas från RAM till cachen eller VRAM.
RAM-hastigheten mäts vanligtvis i megahertz (Mhz). Standardhastigheten för DDR4 är oftast 2133 Mhz eller 2400 Mhz, men den faktiska hastigheten är hälften av detta eftersom det är Double Data Rate (DDR). Utöver detta har ditt minne mer än tjugo olika timings som styr latens och hur snabbt data läses och skrivs. Dessa mäts i klockcykler och kallas ofta ”CAS Latency (CL)”. Till exempel kan en mellanklass DDR4-modul ha 3200 Mhz CL16. Genom att förbättra antingen hastigheten eller timing kan latens och genomströmning förbättras.
Minnet kommunicerar med resten av datorn via ett system som kallas Serial Presence Detect. Genom detta system får BIOS en uppsättning frekvenser och primära timings som minnet kan fungera med, detta kallas JEDEC-specifikationen. Det är standardhastigheten och den är inprogrammerad i varje DDR4-minnessticka.
Intel kom på ett sätt att ”lura” systemet. Genom att erbjuda en extra profil utöver JEDEC, kallad XMP (Extreme Memory Profile), kunde de köra RAM med högre hastigheter än standard. Om du köper RAM med en klassificering över 2400 Mhz, är det troligt att du får ett kit med en XMP-profil som du kan aktivera. Detta är en godkänd fabriksöverklockning.
Men grejen är den – på grund av flera faktorer är denna överklockning sällan optimal och du kan pressa ditt minne ännu längre än vad tillverkaren tänkt sig.
För det första optimerar inte tillverkarna allt till 100 %. De behöver sätta högre priser på de dyrare kiten, så det är ofta så att ditt minne har den XMP-profil det har på grund av marknadssegmentering. Ditt kit fungerar också inom ett visst spänningsintervall, vanligtvis 1.350 volt för DDR4 i mellanklassen, men du kan öka detta lite själv, något som tillverkare gör för kit med högre hastighet.
Huvudproblemet är dock att SPD inte visar alla timings. Enligt en representant från Kingston ”justerar de endast ’primära’ tider (CL, RCD, RP, RAS)”. Och eftersom SPD-systemet som lagrar XMP-profilerna har en begränsad uppsättning poster, är resten upp till moderkortet att bestämma, vilket inte alltid gör de bästa valen. I mitt fall angav mitt ASUS-moderkorts ”auto”-inställningar några konstiga värden för vissa timings. Mitt RAM-kit vägrade att köras med XMP-profilen direkt ur lådan förrän jag justerade tiderna manuellt.
Hur du hittar de optimala RAM-timings
Även om RAM-överklockning är relativt säkert är det också lite mer komplicerat än att bara vrida på en spak. Om du använder ett AMD Ryzen-system har du tur, eftersom det finns ett verktyg som heter ”Ryzen DRAM Calculator” som gör hela processen mycket enklare. Kalkylatorn eliminerar en del av huvudvärken med att testa sig fram, och du behöver inte lämna RAM-minnet på moderkortets ”AUTO”-inställningar.
För Intel-system är detta verktyg fortfarande användbart som en vägledning för de primära timingarna, och den inbyggda minnestestaren fungerar också bra. Du bör ladda ner verktyget även om du inte använder ett AMD-system.
Öppna verktyget och ange vilken version av Ryzen du använder (ange Ryzen 2 Gen om du har Intel) och vilken typ av minne du har. Om du inte vet, kan du söka på nätet med hjälp av RAM-kitets artikelnummer.
Tryck på den lila ”R – XMP”-knappen längst ner för att läsa in ditt kits XMP-profil. Ange din Ryzen-version och minnestyp och tryck på ”Beräkna SAFE” för att beräkna dina timings. Du kan använda knappen ”Jämför tider” för att jämföra med dina XMP-inställningar. Du kommer att märka att många av timingarna är åtdragna.
SAFE-inställningarna fungerar nästan alltid; Jag har inte haft några problem med dem vid flera frekvenser med standardspänning. FAST-timings kommer förmodligen att fungera, men kanske inte är stabila med standardspänning.
För att använda detta, vill du spara en skärmdump (det finns en knapp längst ner till vänster) och spara den på en separat enhet så att du kan se den i BIOS.
Så här överklockar du ditt RAM-minne i BIOS
Se till att du har en skärmdump av kalkylatorn sparad på en separat enhet (eller nedskriven någonstans), eftersom resten av stegen görs i BIOS, utan tillgång till skrivbordet.
Stäng av din dator och starta om den till BIOS- eller UEFI-firmwareinställningsskärmen. Du behöver oftast trycka på en tangent som ”Del” upprepade gånger när datorn startar för att komma in i den här skärmen. Du kommer att se en skärm som liknar denna:
Leta upp avsnittet för minne och ladda din XMP-profil som en startpunkt. Se till att frekvensen är den du vill ha. Om du inte vill justera timings kan du troligen öka frekvensen samtidigt som du behåller samma timings (speciellt på Intel-plattformar).
Det bör finnas ett annat avsnitt för tidsinställningar. Öppna det:
Öppna nu skärmdumpen på din telefon och börja mata in värdena. I mitt fall stämde ordningen med kalkylatorn, men du bör dubbelkolla allt.
I mitt fall visade ASUS BIOS de fullständiga namnen för många av de primära timingarna, så här är en lista över de primära timingarna och deras tillhörande förkortningar:
tCL – Primär CAS-latens
tRCDRD – RAS till CAS läsfördröjning
tRCDWR – RAS till CAS skrivfördröjning. Detta grupperas ibland med läsning, men inte alltid.
tRP – RAS Precharge (PRE) Time
tRAS – RAS Active (ACT) tid
Resten ska matcha exakt.
För Intel vill du åtminstone ange de primära tiderna, och resten kan du lämna på auto. Om du vill kan du prova att ange subtimingarna som kalkylatorn ger. Jag ser ingen anledning till varför det inte skulle fungera, men jag kan inte verifiera det på mitt Ryzen-system. Om du har problem med automatiska inställningar, försök att ange dem manuellt.
När du är klar med timings, leta upp avsnittet för spänningsinställningar. Du vill ange den rekommenderade DRAM-spänningen (kalkylatorn visar potentiellt osäkra spänningar i rött. Allt under 1.450v är troligen bra). Om du använder Ryzen, vill du ange den rekommenderade SOC-spänningen, som driver minneskontrollern i processorn.
Spara inställningarna och stäng BIOS (på min dator behöver jag trycka på F10 för att göra det). Datorn bör starta om, och om den startar i Windows kan du gå vidare till nästa steg.
Vad du ska göra om den inte startar
Om datorn inte startar misslyckades ditt moderkort troligen med power-on-self-test (POST). Du behöver förmodligen vänta i ungefär trettio sekunder för att BIOS ska starta i felsäkert läge och återställa de senast fungerande inställningarna. Du kan prova att öka minnespänningen i steg om 25 millivolt (0,025v) innan du når den rekommenderade maxspänningen. Du kan också prova att höja SOC-spänningen lite på Ryzen-system, eftersom 1:a och 2:a generationens Ryzen är särskilt känsliga för minnesöverklockning. Intel har inte samma SOC som Ryzen och kommer förmodligen inte att ha det här problemet.
Om datorn inte startar i felsäkert läge, oroa dig inte, du har inte förstört den. Ditt BIOS har förmodligen inte den funktionen och du måste rensa CMOS manuellt. Detta görs vanligtvis genom att antingen ta bort och sätta tillbaka ett batteri på moderkortet eller genom att kortsluta två stift vid frontpanelens rubriker. Se manualen för ditt moderkort. Du behöver en skruvmejsel eller en sax (helst bör du använda de byglar eller strömbrytare som är avsedda för detta, men du har förmodligen inte dem) och kortsluta de två stiften, vilket skapar en elektrisk anslutning. Oroa dig inte, det kommer inte att ge dig en stöt. Datorn kommer att återställas till normalt läge.
Kontrollera stabiliteten
När du är tillbaka i Windows är det inte slut på det roliga. Du måste verifiera att överklockningen är stabil. Kalkylatorn har en flik som heter ”MEMbench” som kan användas för detta. Ställ in läget på ”anpassat” och uppgiftsomfånget till 400 %. Klicka på ”Max RAM” längst ner för att allokera allt tillgängligt RAM-minne. Detta kommer att testa ditt RAM-minne för fel fyra gånger om.
Klicka på ”Kör” när du är redo att börja och vänta i några minuter. I mitt fall tog det mindre än tio minuter att testa 32 GB RAM med 400 % uppgiftsomfång.
Om det inte finns några fel kan du försöka pressa klockfrekvensen ytterligare eller testa ”SNABB”-inställningarna. Detta är allt RAM-överklockning handlar om; bara testa dig fram, återställa inställningarna och vänta på att MEMbench ska slutföras. Vissa tycker att den här typen av rutin är lugnande.
När du har slitit ut numpaden och är nöjd med resultatet, vill du göra ett test över natten för att verifiera att din överklockning är 100 % stabil. Ställ in uppgiftsomfånget till något extremt högt (100 000 % borde fungera) och kolla det när du vaknar. Om det inte finns några fel kan du njuta av din överklockning. Det värsta som kan hända om du hoppar över det här testet är att du kan få en blåskärm eller en slumpmässig krasch längre fram (vilket händer med alla hastigheter på RAM då och då, om du inte har ECC-minne).
Jämför RAM-prestanda
Om du är extra tävlingsinriktad och vill se hur ditt RAM presterar jämfört med andra, kan du ladda ner UserBenchmark för att jämföra hela datorn, inklusive RAM-minnet. Detta ger dig en översikt som visar hur bra ditt system presterar. Du kan också använda ett spelspecifikt benchmark som Unigine Superposition, även om du troligen behöver köra flera tester eftersom felmarginalen är ganska stor med dessa typer av benchmark.
Mina resultat var särskilt imponerande; Jag köpte ett 32 GB kit med Micron E-die (känt för att vara billigt och bra på överklockning) med en klassificering på 3200 MHz CL16 för 130 dollar. UserBenchmark gav det ett resultat på 90 % jämfört med genomsnittligt RAM-minne, men genom att justera timings till 3800 MHz CL16 fick jag ett resultat på 113 %, vilket är en prestandaökning på 23 %.
Detta sätter mitt 130 dollar Micron E-die-kit i nivå med 3600 MHz CL16-kit som säljs för över 250 dollar, vilket är en ganska stor besparing. Detta är bara mina resultat, och dina egna resultat kommer att variera beroende på hur bra ditt minne kan överklockas och hur din processor hanterar det.