Hur man öppnar EPUB-filer på Windows 10 (utan Microsoft Edge)

Microsofts nya Chromium-baserade Edge-webbläsare tar bort stödet för EPUB eBook-filer. Du behöver ett EPUB-läsarprogram från tredje part för att se EPUB-filer på Windows 10, och vi har några bra gratisalternativ att välja mellan.

Vad hände med EPUB-böcker i Microsoft Edge?

Det var alltid lite konstigt att Microsoft Edge stödde e-böcker i EPUB-format. Varför stödde Edge e-böcker när Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari och Internet Explorer inte gjorde det?

EPUB-stöd var helt klart ett strategiskt beslut för Microsoft: Microsoft sålde e-böcker i Microsoft Store-applikationen, och de e-böckerna var tillgängliga för läsning i Microsoft Edge på Windows 10. Om det låter konstigt för dig, ja – det var det. Så få människor köpte e-böcker från Microsoft att företaget var nöjda återbetala alla och ta bort e-böcker helt tillbaka i juli 2019.

Nu när Microsoft har gett upp med att sälja e-böcker ser företaget uppenbarligen ingen mening med att implementera stöd för EPUB-filer i den nya Chromium-baserade webbläsaren Microsoft Edge. Efter att du har installerat den nya Edge kommer du inte att kunna öppna EPUB-filer på Windows 10 förrän du installerar ett program som stöder dem.

EPUB-läsare vi rekommenderar för Windows 10

Microsoft rekommenderar ladda ner en EPUB-app från Microsoft Store. Naturligtvis är de flesta av de fantastiska Windows-applikationerna där ute inte tillgängliga för nedladdning i Windows 10:s inbyggda butik. Det inkluderar EPUB-läsare.

Vill du ha en solid EPUB-visare för Windows? Det finns en hel del alternativ där ute. Här är några vi gillar:

Kaliber är ett kraftfullt, gratis e-bokshanteringsprogram med öppen källkod. Den innehåller stöd för e-bokläsare för EPUB-filer och andra populära e-boksformat. Du hittar också en samlingshanterare för e-böcker, redigeringsfunktioner och mer. Caliber är ett bra program, men det har många funktioner, och du kanske vill ha något lite enklare.

Sumatra pdf är praktiskt taget motsatsen. Det är en liten, lätt läsapplikation. Sumatra PDF fungerar med EPUB- och MOBI-e-böcker samt PDF-filer, XPS-filer och till och med serietidningar i CBZ- och CBR-format. Sumatra kan till och med användas i ”portabelt” läge, så du kan placera den på en USB-enhet eller i en molnlagringsmapp och köra den på datorer utan att först installera den.

Om du föredrar att läsa EPUB-filer i din webbläsare kanske du vill prova ett webbläsartillägg. Installera EPUBläsare från Chrome Web Store, och EPUB-filer öppnas som PDF-filer direkt i din webbläsare när du klickar på dem på webben. Du kan också öppna EPUB-filer från din dator i din webbläsare, precis som du kan använda din webbläsare som din PDF-läsare.

Den nya Microsoft Edge är baserad på Google Chrome, så du kan även installera EPUBReader i Edge. Det finns ett sätt att installera tillägg från Chrome Web Store i Microsoft Edge.

Med tiden bör fler tillägg visas på Microsoft Edge Addons-webbplatsen, vilket gör detta trick mindre nödvändigt.