Skapa skärminspelningar i Google Slides
Att direkt skapa skärminspelningar i Google Slides-presentationer är inte en enkel uppgift eftersom det är en webbaserad tjänst. Istället behöver du spela in din skärm med hjälp av ett verktyg som Screencastify för Chrome. Den inspelade filen sparas sedan på Google Drive, varifrån du sedan kan importera den till din presentation.
Innan du kan börja, behöver du ladda ner och installera Screencastify-tillägget för Google Chrome. Eftersom Screencastify lagrar inspelningarna på Google Drive, är det viktigt att du är inloggad på samma Google-konto som du använder för Google Slides.
Både Chrome och Screencastify-tillägget behöver tillstånd att använda din mikrofon och kamera, beroende på om du önskar spela in dessa. Screencastify-tillägget kommer att begära dessa behörigheter under installationsprocessen.
Spela in skärmen med Screencastify
En stor fördel med att använda Screencastify för skärminspelningar är att videorna sparas direkt på Google Drive. Detta gör det smidigt att importera dem till Google Slides. Screencastify ger dig också möjlighet att spela in webbkamera och mikrofon samtidigt, vilket gör det möjligt att kommentera eller demonstrera din skärmaktivitet med både ljud och bild.
Den kostnadsfria versionen av Screencastify begränsar inspelningstiden till fem minuter. Om du behöver spela in längre sekvenser, måste du antingen uppgradera till en betalversion eller använda andra metoder för att spela in skärmen och sedan ladda upp videon manuellt till Google Drive.
Om din inspelning är planerad att vara under fem minuter (eller om du har uppgraderat), klicka på Screencastify-ikonen, som finns i Chrome-webbläsarens verktygsfält, bredvid adressfältet.
Detta öppnar Screencastify-menyn. Här kan du välja att spela in en specifik webbläsarflik, hela skrivbordet eller enbart webbkameran.
Välj det inspelningsalternativ du föredrar genom att klicka på det.
Innan du startar inspelningen har du möjlighet att aktivera eller inaktivera inspelning av mikrofon och webbkamera. Om du väljer att inaktivera dessa alternativ, kommer det inte finnas något ljudspår i videon och du kommer inte synas i inspelningen.
Använd reglaget bredvid ”Mikrofon” och ”Bädda in webbkamera” för att aktivera eller inaktivera respektive funktion. En rosa färg på reglaget indikerar att alternativet är aktiverat.
Du måste också välja vilken mikrofon du vill använda från rullgardinsmenyn bredvid alternativet ”Mikrofon”.
För att komma åt fler inställningar för din skärminspelning, klicka på länken ”Visa fler alternativ”, som finns ovanför ”Spela in”-knappen. De tillgängliga alternativen varierar beroende på om du spelar in en webbläsarflik, hela skärmen eller enbart webbkameran.
Du kan ställa in en nedräkning som visas innan inspelningen startar. För inspelning av webbläsarflik eller hela skärmen finns också möjligheten att aktivera ritverktyg, som gör det möjligt att rita direkt på skärmen under inspelningen.
Alternativet att spela in ljud från webbläsaren är endast tillgängligt när du spelar in en webbläsarflik.
Klicka på reglagen med musen för att aktivera eller inaktivera de olika alternativen. Använd rullgardinsmenyn för att ställa in nedräkningstimern.
När du har anpassat alla inställningar, klicka på ”Record”-knappen för att påbörja skärminspelningen.
Redigera och granska din Screencastify-inspelning
Om du har valt att aktivera ritverktygen, visas en verktygsmeny längst ned till vänster på skärmen efter att inspelningen har startat. Du kan använda denna meny för att växla mellan de olika ritverktygen.
Om du klickar på Screencastify-ikonen under inspelningen, visas inspelningskontrollerna. Här kan du pausa, stoppa och radera inspelningen, samt se aktuell inspelningstid.
När inspelningen är klar, öppnas den automatiskt i en ny flik i Chrome.
Härifrån kan du granska, ladda ner, exportera skärminspelningen, eller öppna Screencastify-redigeraren. Videon kommer även att finnas tillgänglig i din Google Drive.
Klicka på knappen ”Öppna i redigeraren” för att redigera videon i Screencastifys redigeringsverktyg.
Om du inte vill redigera videon, välj ”Fler alternativ” och sedan ”Visa på enheten” för att se videon i Google Drive.
Du kan också klicka på ”Kopiera delbar länk” för att kopiera videons webbadress till urklipp.
Som standard kan bara du se videon. Du kan ändra sekretessinställningarna via rullgardinsmenyn under ”Kopiera delbar länk”-knappen.
Importera skärminspelningar från Google Drive
Google Slides tillåter import av videor direkt från Google Drive. När du är redo att importera din skärminspelning, öppna din Google Slides-presentation.
Välj eller skapa en ny bild där du vill placera videon och gå sedan till Infoga > Video.
I dialogrutan ”Infoga video”, klicka på alternativet ”Google Drive”. Därifrån söker du efter din skärminspelningsvideo.
Klicka på den skärminspelningsvideo du vill använda, och klicka sedan på ”Välj” för att importera den till din Google Slides-presentation.
Skärminspelningen visas som ett objekt på din bild, som du kan justera i storlek och placering. Du kan starta uppspelningen genom att trycka på den runda uppspelningsknappen, och på så sätt använda skärminspelningsvideon som ett användbart tillskott till din presentation.
Du kan också ställa in videon på att starta automatiskt genom att högerklicka på videon och välja ”Formatalternativ”. I menyn som visas till höger, klicka på ”Videouppspelning”.
Markera kryssrutan ”Spela upp automatiskt vid presentation” för att videon ska starta automatiskt när du kommer till den bilden under presentationen.