Hur man kommer igång med filmfotografering

By rik

Film är tillbaka – dags att bli analog!

Intresset för filmfotografering ökar. Kodak har återintroducerat Ektachrome, en film som tidigare togs ur produktion för fem år sedan. I en digital värld kan det vara spännande att återgå till analoga metoder. Det kan dessutom förbättra ditt fotografiska sinne genom att uppmuntra till långsammare och mer genomtänkt fotografering. Här är en guide för att komma igång.

Grundläggande termer

Marknaden för avancerade digitalkameror är ganska enhetlig, med endast tre stora aktörer – Canon, Nikon och Sony – och två huvudtyper av kameror: DSLR och spegellösa. Dessutom finns det i huvudsak två sensorstorlekar: beskuren sensor och fullformat.

Den gamla filmkameramarknaden var däremot mycket mer varierad. Det fanns många kameratillverkare, inklusive Leica, Pentax, Olympus och Minolta, med olika kameratyper: systemkameror, avståndsmätare, mellanformatskameror, storformatskameror och direktbildskameror. Alla dessa kameror kunde använda hundratals olika filmtyper från tillverkare som Kodak, Ilford och Agfa. Kombinationerna var nästintill oändliga. Låt oss gå igenom några viktiga termer:

En SLR (Single-Lens Reflex) är en spegelreflexkamera med en enda lins, föregångaren till dagens digitala systemkameror (DSLR).
En avståndsmätare är en spegellös kamera som var populär bland gatufotografer.
Mellanformat- och storformatskameror använder film som är större än 35 mm. Dessa kameror är dyrare och kanske inte det bästa valet för nybörjare.
Direktbildskameror, som Polaroids, kräver ingen professionell framkallning.
35 mm film är den vanligaste filmstorleken. Den säljs vanligtvis i rullar med 36 exponeringar och kan användas i alla 35 mm-kameror.

Skaffa din första filmkamera

Om du har tur kanske du har en gammal filmkamera med ett objektiv liggande hemma. I annat fall får vi titta på hur du kan skaffa din första filmkamera.

Priserna på filmkameror varierar stort. En sällsynt mellanformatskamera i gott skick kan kosta tusentals kronor. En bra 35 mm SLR-kamera kan du däremot hitta för en betydligt lägre summa. För att börja med rekommenderas att satsa på det billigare alternativet.

Om du redan fotograferar med Canon eller Nikon har jag goda nyheter: med rätt filmkamera kan du troligen använda dina befintliga objektiv. Canons EF-fattning introducerades i slutet av 1980-talet, medan Nikons F-fattning kom redan i slutet av 1950-talet. För Canon-användare rekommenderas Canon EOS 620, som kan hittas i bra skick till ett överkomligt pris. För Nikon-entusiaster kan F2 eller F3 vara intressanta alternativ, de brukar finnas tillgängliga för ett par hundralappar.

Om du varken har tillgång till en gammal filmkamera eller använder Canon- eller Nikon-objektiv, är dina möjligheter i princip oändliga. Fundera på hur mycket du är villig att investera och vilka ”moderna” funktioner, som autofokus, du vill ha. Det kan vara en bra idé att besöka en lokal butik med begagnade kameror för att få råd och möjlighet att testa olika modeller. Alternativt kan du leta på nätet, till exempel på auktionssidor. Kom ihåg att du bara behöver ett objektiv till att börja med. Objektiv håller i regel sitt värde ganska bra, speciellt om de är i gott skick.

Välja film

En av de stora fördelarna med filmfotografering är att olika filmer ger bilderna unika uttryck. En allroundfilm som Agfa Vista Plus ger ett helt annat resultat än en porträttfilm som Kodak Portra eller en svartvit film som Ilford HP5.

Här ser du exempel på bilder tagna med Portra:

Och här en bild tagen med HP5:

Dessa är obehandlade filmbilder direkt från kameran.

Filmen avgör också kamerans ISO, till skillnad från digitalfotografering. Olika filmer finns i olika ISO-tal. Vanligtvis ligger de mellan ISO 100 och ISO 800, men det finns även filmer med högre ISO.

Vitbalans är inte heller en inställning som du gör i kameran när du fotograferar med film. Olika filmer ger olika färgtoner. De flesta är gjorda för att fotografera i dagsljus eller vid molnigt väder. I produktbeskrivningen för varje film framgår det vilken vitbalans den är avsedd för.

Filmer säljs antingen som enskilda rullar eller i paket om tre rullar till ett något lägre pris. Ett tips är att köpa en enskild rulle av olika filmer och testa dem. Det roliga med film är just att experimentera. När du hittat en favorit kan du sedan köpa fler rullar av den.

Ut och fotografera

När kameran är laddad med film är det dags att ge sig ut och fotografera. Filmens ISO-tal begränsar vilka ljusförhållanden du kan fotografera i. Med en rulle Kodak Portra 400 kan du till exempel inte fotografera i mycket svagt ljus.

Även om din kamera troligen har ett automatiskt läge rekommenderas att ta manuell kontroll över vissa inställningar. Bländarprioritetsläget är ofta ett bra alternativ. Du väljer bländaren, filmen ger ISO-talet och kameran ställer in slutartiden. Se bara till att bländaren är tillräckligt stor för att ge dig en tillräckligt snabb slutartid.

Notera att trots att filmen styr ISO-talet kan kameran kräva att du ställer in detta manuellt. Nyare filmkameror känner av detta automatiskt, men äldre modeller gör det inte. Läs kamerans manual för att lära dig hur du gör detta och hur du ändrar kameraläge och inställningar.

Att fotografera med film för första gången är en speciell upplevelse. Det är lätt att glömma att det inte finns någon förhandsvisning av bilden på kamerans baksida. Du har dessutom bara 36 bilder per filmrulle, vilket är en begränsning för dig som är van vid att fota många bilder i snabb följd.

Ett vanligt problem är att missa fokus, särskilt med stora bländare. Om din kamera har manuell fokus är det stor risk att du hamnar snett i fokus, i alla fall i början.

Inte ens autofokussystemet i en filmkamera har samma precision som du troligen är van vid från din digitalkamera. Räkna med att en del bilder kommer att bli misslyckade tills du får mer känsla för din filmkamera. Men det är ju en del av charmen med filmfotografering!

Framkalla filmen

När du fotat klart din första rulle är det dags att framkalla den. De flesta kamerabutiker erbjuder den tjänsten. Det finns även onlinetjänster. Räkna med att betala mellan 100 och 200 kronor, beroende på var du går, hur många utskrifter du vill ha, hur snabbt det ska gå och om du vill få negativen scannade.

Även om film är en analog teknik kan du få negativen scannade till digitala bilder så att du kan redigera dem, dela dem på sociala medier och göra vad du vill med dem.

Att fotografera med film är beroendeframkallande. Det kan vara roligt att ta en rulle film och lämna in den för framkallning medan man tar en fika. Eller fotografera en hel rulle under en weekendresa. Prova det så kommer du att märka hur det förbättrar din blick, även när du fotar digitalt.