Hur man installerar Vidiot-videoredigeraren på Linux

Behöver du en enkel icke-linjär videoredigerare för Linux? Överväg att kolla in Vidiot. Det är ett enkelt redigeringsverktyg riktat till nya användare. Den gör grundläggande saker som sammansättning, ändra hastighet, övergångar, titlar och andra viktiga saker som en användare skulle vilja ha när de redigerar.

Vidiot-videoredigeraren fungerar på Linux, och utvecklaren har portat programmet till Ubuntu och Debian via ett nedladdningsbart DEB-paket. Dessutom kan användarna installera applikationen via ett fristående TarGZ-arkiv och ett Snap-paket via Snap-butiken. Så här får du det att fungera på ditt Linux-system.

Installationsinstruktioner för Ubuntu

För att få igång Vidiot på ditt Ubuntu Linux-system, börja med att öppna ett terminalfönster på Ubuntu-skrivbordet. Tryck Ctrl + Alt + T på Linux-skrivbordet för att starta ett terminalfönster. Eller sök efter ”Terminal” i appmenyn och få det att fungera på det sättet.

Med terminalfönstret på Ubuntu-skrivbordet, använd wget ladda ner kommandot för att hämta den senaste versionen av Vidiot till din dator. Alternativt, gå över till SourceForge och ladda ner filen ”Vidiot-0.3.34-i386.deb” via webbläsaren.

wget https://sourceforge.net/projects/vidiot/files/Vidiot-0.3.34-i386.deb/download -O ~/Downloads/Vidiot-0.3.34-i386.deb

Med kommandot nedladdat till din dator, använd CD kommandot för att flytta till mappen ”Nedladdningar” där DEB-paketet finns. Använd sedan lämplig installation kommandot för att få programmet Vidiot installerat på din dator.

sudo apt install ./Vidiot-0.3.34-i386.deb

Installationsinstruktioner för Debian

Du kommer att kunna använda Vidiot på Debian Linux via det nedladdningsbara DEB-paketet som utvecklaren tillhandahåller på projektets SourceForge-sida. För att starta nedladdningen av DEB-paketet, öppna ett terminalfönster på Debians skrivbord.

För att öppna ett terminalfönster på Debians skrivbord, tryck på Ctrl + Alt + T tangentbordskombination. Eller sök efter ”Terminal” i appmenyn och starta den på det sättet. När terminalfönstret är öppet, använd wget nedladdningskommando för att hämta den senaste versionen av Vidiot DEB. Eller gå till SourceForge och ladda ner filen ”Vidiot-0.3.34-i386.deb” via webbläsaren.

wget https://sourceforge.net/projects/vidiot/files/Vidiot-0.3.34-i386.deb/download -O ~/Downloads/Vidiot-0.3.34-i386.deb

Efter att ha laddat ner DEB-paketet till din dator måste du komma åt mappen ”Nedladdningar” på din dator. För att göra det, använd CD kommandot och öppna mappen. Eller klicka på ”Nedladdningar” i Debians filhanterare.

cd ~/Downloads/

Inuti mappen ”Nedladdningar” använder du dpkg -i kommandot för att installera den senaste versionen av Vidiot på din Debian Linux-dator.

sudo dpkg -i Vidiot-0.3.34-i386.deb

När paketet är installerat på din dator måste du korrigera eventuella beroendeproblem som kan ha uppstått under installationsprocessen.

sudo apt-get install -f

Arch Linux installationsinstruktioner

Tyvärr finns det för närvarande inget sätt att installera Vidiot på Arch Linux genom officiella programvaror. Det är inte heller tillgängligt för Arch Linux-användare via Arch Linux AUR. Om du vill få den här appen att fungera på ditt Arch-system måste du använda Snap.

För att starta installationen på Arch Linux, se till att du har Snapd-runtime installerad från AUR. Om du inte gör det, följ vår guide i ämnet. När det är konfigurerat på din dator, använd följande snabbinstallera kommandot nedan för att installera Vidiot på Arch.

sudo snap install vidiot

Fedora installationsinstruktioner

Vidiot fungerar på Fedora Linux, men det finns ingen nedladdningsbar RPM-paketfil någonstans att se. Så istället, om du vill använda den här programvaran på ditt Fedora Linux-system, måste du få det att fungera genom Snap-butiken.

För att starta installationen på Fedora Linux, se till att du har ”Snapd”-körtiden installerad genom Fedora DNF-pakethanteraren. Om du inte har ställt in den här körtiden på din dator, följ vår guide i ämnet.

Efter att ha ställt in Snapd-körtiden på ditt Fedora Linux-system kan installationen av Vidiot börja. Använda snabbinstallera kommandot nedan, ställ in appen på din dator.

sudo snap instal vidiot

Installationsinstruktioner för OpenSUSE

Precis som Arch Linux och Fedora Linux, har OpenSUSE inget sätt att ladda ner och installera Vidiot-applikationen på systemet. Tyvärr har utvecklarna inte gjort ett inbyggt RPM-paket för appen. Tack och lov kan OpenSUSE köra appbutiken Snap, så det är fortfarande möjligt att få appen att fungera.

För att få den senaste versionen av Vidiot att fungera på ditt OpenSUSE Linux-system, börja med att installera ”Snapd” runtime på din dator med Zyppers pakethanterare. Efter att ha ställt in Snap runtime på din OpenSUSE-dator kan du installera den senaste versionen av Vidiot på din dator med följande snabbinstallera kommandot nedan.

sudo snap install vidiot