Hur man installerar Raspberry Pi OS med skrivbordet på Raspberry Pi 4

Spread the love

Raspberry Pi 4 är verkligen imponerande, med några avsevärda hårdvaruförbättringar jämfört med Pi 3. Som ett resultat plockar många upp den för att använda som en Linux-dator. Ett av de bästa operativsystemen att köra på Pi 4 är Rasberry Pi OS. Så här ställer du in det.

Ladda ner Raspberry Pi OS med skrivbordet

Innan du kan komma igång med Raspberry Pi Desktop måste den laddas ner. För närvarande är platsen för att få det här operativsystemet för din Raspberry Pi 4 via Raspberry Pi Foundations webbplats, på sidan ”Operativsystem”..

Väl på sidan Operativsystem, scrolla ner på sidan tills du hittar ”Raspberry Pi Desktop”. Därefter kommer du att se en Raspberry Pi 4-modell, följt av flera olika nedladdningslänkar.

Välj den andra nedladdningslänken som säger ”Raspberry Pi OS med skrivbord” och klicka på den blå nedladdningsknappen för att starta nedladdningsprocessen. Eller, om du har en torrentklient och föredrar att torrenta operativsystemet, klicka på knappen ”Ladda ner torrent”, så startar den i en torrentapp och laddar ner.

  Vem är Jack Dorsey?

Nedladdningen bör bara ta några minuter att slutföra, eftersom den bara är 1 180 MB i storlek. När processen är klar, gå över till nästa avsnitt i guiden för att skapa Raspberry Pi OS-installationsbilden.

Skapa SD-kortet för installation av Raspberry Pi OS

Raspberry Pi OS är ett Raspberry Pi-operativsystem, och det måste installeras på ett SD-kort från en dator. Installationsprocessen kallas ”blinkande”. I huvudsak, ta OS från nedladdningswebbplatsen, flasha det till ditt SD-kort med ett flashverktyg.

Det finns många sätt att flasha Raspberry Pi OS-installationsbilden till ett SD-kort för att använda på Raspberry Pi 4. I den här guiden fokuserar vi på Etcher-applikationen. Varför? Etcher är plattformsoberoende, vilket betyder att det fungerar på samma sätt på Linux, Mac OS och Windows, så du får de exakta instruktionerna oavsett vilken dator du använder för att göra installations-SD-kortet.

För att komma igång, ladda ner den senaste versionen av Etcher-appen till din dator genom att besöka tjänstemannen Etcher hemsida. Starta sedan appen och anslut ditt Raspberry Pi 4 SD-kort till datorn med kortläsaren.

När Etcher är öppen och SD-kortläsaren är ansluten, hitta knappen ”Flash from file” och välj Raspberry Pi OS ZIP-arkivet som du laddade ner. Hitta sedan knappen ”Välj mål”.

  Varför du bör överklocka ditt RAM-minne (det är enkelt!)

När du väljer knappen ”Välj mål” måste du välja ditt SD-kort i användargränssnittet. När du har valt ditt SD-kort, hitta ”Flash!” och välj den med musen för att starta blinkningsprocessen.

Blinkningsprocessen tar inte lång tid. När processen är klar, gå vidare till nästa avsnitt i guiden för att fortsätta installationsprocessen.

Sätter upp allt

Sätt i ditt SD-kort i Raspberry Pi 4, anslut ditt tangentbord, mus, nätsladd etc. och sätt på den. När den slås på, ha tålamod! Den första stöveln december ta lite tid.

När Raspberry Pi OS slutar starta för första gången, kommer du att se ett meddelande som säger, ”Välkommen till Raspberry Pi Desktop!”. Klicka på knappen ”Nästa” längst ner i det här fönstret för att fortsätta.

På nästa sida måste du välja ditt land, språk och tidszon. Om du till exempel är amerikansk, markera rutan ”Använd amerikanskt tangentbord”. När du har ställt in allt, klicka på knappen ”Nästa” för att fortsätta.

Du måste ändra standardlösenordet för Raspberry Pi OS för skrivbordet till något du föredrar att använda på den tredje inställningssidan. Använd musen, klicka på textrutan ”Ange nytt lösenord” och ange ditt lösenord. Klicka sedan på ”Bekräfta nytt lösenord” för att ange det en andra gång. När du är klar klickar du på ”Nästa”.

  Skapa en lista över allt du behöver packa för din resa

Du måste nu konfigurera hur Raspberry Pi OS Desktop hanterar din skärmlayout. Om du ser svarta fält på vardera sidan av skärmen, markera rutan ”Den här skärmen visar en svart ram runt skrivbordet.” Om inte, lämna det tomt och klicka på knappen ”Nästa” för att fortsätta.

Med skärmen konfigurerad är nästa steg att konfigurera WiFi. Använd användargränssnittet, anslut din Raspberry Pi 4 till nätverket via WiFi och tryck på knappen ”Nästa” för att fortsätta.

Obs: Om du har anslutit din Raspberry Pi 4 via Ethernet, gäller detta steg inte dig. Klicka på knappen ”Hoppa över” för att hoppa över den.

När WiFi är anslutet måste du uppdatera operativsystemet. I fönstret ”Uppdatera programvara”, klicka på knappen ”Nästa” för att börja leta efter uppdateringar och installera dem.

När alla uppdateringar är installerade är den första installationsprocessen för Raspberry Pi OS Desktop klar. Härifrån klickar du på knappen ”Starta om” för att starta om din maskin.