Hur man installerar Gnome 40 i Ubuntu 21.04

Spread the love

Trots att Gnome 40 har varit ute i nästan 6 månader har den fortfarande inte kommit till Ubuntu, och Canonical har bestämt sig för att gå med Gnome 3 för 21.04. Men tack vare communityn är det möjligt att få igång Gnome 40 på Ubuntu. Så här gör du.

VARNING: Gnome 40 på Ubuntu är mycket instabil. Installera bara det här skrivbordet om du vet vad du gör.

Uppdatera Ubuntu

Det enda sättet att få den senaste Gnome 40 (4.0) att fungera på Ubuntu är genom att uppgradera till Ubuntu 21.04. Om du inte redan har Ubuntu 21.04 och använder Ubuntu 20.04 LTS kommer du inte att kunna använda Gnome 40.

På wdzwdz tidigare har jag gått igenom hur man uppgraderar till Ubuntu 21.04 på djupet, och den artikeln kommer att hjälpa. Men jag kommer också att täcka en snabb terminalbaserad guide som du kan använda för att snabbt uppgradera till 21.04.

För att starta uppgraderingen måste du öppna ett terminalfönster. Du kan öppna ett terminalfönster på skrivbordet i Ubuntu, tryck på Ctrl + Alt + T på tangentbordet. Eller öppna terminalen genom att söka efter den i appmenyn.

  Hur man importerar data från ett annat Google-ark

När terminalfönstret är öppet använder du kommandot sed för att uppdatera din installations programvarukällor till 21.04.

sudo sed -i 's/eoan/hirsute/g' /etc/apt/sources.list

Efter att ha uppdaterat alla mjukvarukällor till ”hirsute” har du tagit det första steget att uppgradera till 21.04. Nu måste du köra uppdateringskommandot. Det här kommandot kommer att uppdatera programvarudatabasen på Ubuntu.

sudo apt update

Därefter måste du installera de senaste 21.04-korrigeringarna på ditt system. Dessa patchar kommer att påbörja konverteringen till Hirsute Hippo, som kan köra Gnome 40.

sudo apt upgrade

Med patcharna installerade måste du köra kommandot dist-upgrade. Detta kommando kommer att installera alla paket som har hållits tillbaka, vilket hjälper dig att gå över till 21.04.

sudo apt dist-upgrade

När uppdateringen är klar, starta om ditt system. Öppna sedan ett terminalfönster igen och använd kommandot autoremove för att ta bort de inte längre nödvändiga paketen på systemet.

sudo apt autoremove

Se till att du har Gnome Shell installerat

Medan huvudversionen av Ubuntu har Gnome-skrivbordet, är det inte den enda versionen av Ubuntu. Om du har installerat Xubuntu, Lubuntu, Kubuntu, Ubuntu Budgie eller Ubuntu Mate, har du en annan skrivbordsmiljö.

  Handsfree låter dig ringa och ta emot telefonsamtal på din Mac

Om du är intresserad av att använda Gnome 40 måste du först installera Gnome-skrivbordet. Utan Gnome-baspaketen fungerar inte uppgradering till 40 över PPA.

För att installera Gnome-skrivbordet i Ubuntu, gör följande. Öppna först ett terminalfönster genom att trycka på Ctrl + Alt + T på tangentbordet eller söka efter ”Terminal” i appmenyn. När det är öppet installerar du skrivbordspaketet Ubuntu Gnome.

sudo apt install ubuntu-desktop

Installationen kommer att ta alla nödvändiga paket som du behöver för att använda Gnome på Ubuntu. Under installationen kommer du att bli ombedd att välja en inloggningshanterare i terminalen. Se till att välja ”gdm”, Gnome-inloggningshanteraren.

Aktivera Gnome 40 PPA

För att få Gnome 40 på Ubuntu måste du lägga till en tredjeparts PPA (AKA ett personligt paketarkiv) till ditt system. För att göra det, använd kommandot apt-add-repository nedan.

 sudo add-apt-repository ppa:shemgp/gnome-40

Efter att ha lagt till den nya Gnome 40 PPA, måste du köra uppdateringskommandot på din Ubuntu-dator. Detta kommando avslutar konfigureringen av Gnome 40 PPA.

sudo apt update

Med allt inställt är det dags att installera paketet ”gnome-session”. Anledningen till att du måste installera det här paketet är att även om Ubuntu har Gnome, har det en anpassad version. Du behöver ”gnome-session” för att använda Gnome 40.

  Hitta obesvarade e-postmeddelanden automatiskt och lägg till en etikett på dem i Gmai

För att installera paketet ”gnome-session”, använd följande apt install-kommando nedan.

sudo apt install gnome-session

Nu när ”gnome-session”-paketet är inställt på din Ubuntu 21.04-installation, måste du starta Gnome-uppgraderingsprocessen. För att göra det, gå vidare till nästa avsnitt.

Uppgradera dina paket

Gnome 40 uppgraderar dina befintliga Gnome-paket från 3.0-versioner till 4.0-versioner. Om du inte uppgraderar dessa paket kommer Gnome 40 inte att fungera korrekt.

För att göra uppgraderingarna till Gnome 40 på din Ubuntu-installation, öppna ett terminalfönster och använd kommandot apt upgrade nedan för att ladda ner Gnome 40-uppgraderingarna från den nya PPA som lagts till tidigare.

sudo apt upgrade

Nu när alla uppdateringar är installerade på din Ubuntu-dator måste du starta om. Omstart krävs för att slutföra uppgraderingen av Gnome-paketen till version 4.0.

Logga in på Gnome 40

Efter omstart kan du äntligen komma åt Gnome 40 i Ubuntu. För att göra detta, leta reda på kugghjulsmenyikonen på inloggningsskärmen och klicka på den med musen. Inuti kugghjulsmenyn, lokalisera ”Gnome” och välj den.

När du har valt alternativet ”Gnome”, välj ditt användarnamn och skriv in ditt lösenord. När du loggar in kommer du att använda Gnome 40.