Hur man identifierar AI-genererade bilder
Står du inför en bild skapad av artificiell intelligens? I dagens läge är det inte alltid lätt att skilja på vad som är skapat av en människa och vad som är alstrat av en AI, vilket till stor del beror på avancerade AI-bildgeneratorer som DALL-E, Midjourney och Stable Diffusion. Men det finns sätt att upptäcka dessa bilder. Precis som med manipulerade foton kan du lära dig att känna igen de specifika kännetecken som avslöjar en AI-bild.
Dessa bilder innehåller ofta märkliga visuella avvikelser som du med övning kan lära dig att upptäcka. Ibland anges det också i bildens beskrivning att den skapats med AI, så det är alltid värt att kontrollera. Om allt annat misslyckas kan du testa att använda en AI-bilddetektor.
Det råder delade meningar om vikten av att ange att en bild är AI-genererad, men för de som väljer att göra det, brukar informationen finnas i bildens rubrik eller beskrivning.
Ett annat bra ställe att leta på är i kommentarsfältet, där skaparen kan ha nämnt det. I bilderna ovan har till exempel den fullständiga ”prompten” som användes för att generera bilden angetts, vilket kan vara till hjälp för de som vill experimentera med AI-konst.
Utöver rubrik, beskrivning och kommentarer kan du även kolla in skaparens profil för att leta efter ledtrådar. Nyckelord som Midjourney eller DALL-E, namnen på två populära AI-konstgeneratorer, indikerar att bilderna du tittar på sannolikt är AI-genererade.
Vissa konstnärscommunitys online, som DeviantArt, hanterar flödet av AI-genererade bilder genom att införa separata kategorier för just AI-konst. När du använder den här typen av plattformar bör du också hålla utkik efter vilka taggar som skaparen har använt för att klassificera bilden.
Detta gäller även på sociala medier som Instagram eller X (tidigare Twitter), där en bild kan vara märkt med en hashtag som #AI, #Midjourney, #Dall-E, etc.
2. Kontrollera om det finns vattenmärke
Ett annat tecken på att en bild är AI-genererad är ett vattenmärke. DALL-E 2 placerar ett sådant på varje bild som du laddar ner från deras webbplats, även om det inte alltid är uppenbart. Kan du se vattenmärket på bilden ovan?
Du hittar det i nedre högra hörnet av bilden, det ser ut som fem rutor i färgerna gult, turkost, grönt, rött och blått. Om du ser detta vattenmärke på en bild, kan du vara säker på att den är skapad med AI.
Problemet är att det är ganska enkelt att ladda ner samma bild utan vattenmärke om man vet hur, och det bryter inte mot OpenAIs policy så länge man ”inte vilseleder andra om arbetets natur”. Till exempel genom att påstå att man själv skapat den, eller att det är ett fotografi av en verklig händelse. Utöver det tillåter OpenAIs riktlinjer att du tar bort vattenmärket.
Midjourney, å andra sidan, använder inte vattenmärken alls, utan överlåter det till användarna att avgöra om de vill ange att bilderna är skapade med AI.
3. Leta efter AI-avvikelser i bilden
Du kanske inte ser dem direkt, men AI-genererade bilder har ofta vissa visuella kännetecken som blir tydligare vid närmare granskning.
På avstånd visar bilden ovan flera hundar runt ett middagsbord, men vid en närmare titt ser man att en del av hundarna saknar ögon, och andra ansikten ser bara ut som färgfläckar.
Effekten liknar impressionistiska målningar, som är uppbyggda av korta penseldrag som fångar essensen av ett motiv. De fungerar bäst på avstånd om man vill få en uppfattning om vad som händer i scenen, och samma sak gäller för en del AI-genererad konst. Det är oftast de små detaljerna som avslöjar att en bild är AI-genererad, och det gäller även för människor.
Titta närmare på det AI-genererade ansiktet ovan, som är hämtat från webbplatsen Denna person finns inte. Ser du något konstigt? Det kan lura de flesta att tro att det är ett riktigt foto av en person, bortsett från den saknade delen av glasögonen och hur de tycks smälta in i huden.
Även om dessa avvikelser kan försvinna i takt med att AI-systemen förbättras, kan vi fortfarande skratta åt att de bästa AI-konstgeneratorerna har svårt att hantera händer. Titta bara på hur dåligt AI återger en människohand, så förstår du varför.
Extra fingrar är ett tydligt tecken, men det är även annat som inte stämmer. Det kan vara vinkeln på händerna eller hur handen interagerar med motiven i bilden, men det ser helt klart onaturligt ut och inte mänskligt.
När det gäller fotorealistiska bilder av människor finns det fler AI-kännetecken att leta efter:
- Örhängen som saknas eller inte matchar
- En suddig bakgrund som snarare ser ut som en textur
- Texten i bakgrunden är oläslig eller rent av komisk
- Asymmetri i ansiktet (tänder som sitter fel, ögon som är olika stora)
- Fläckar i fotot som ser målade ut
- Föremål som glasögon eller örhängen som tycks smälta in i huden
- Händer med extra fingrar eller som ser klumpiga och onaturliga ut
Även om du letar efter dessa AI-kännetecken kan det ibland vara otroligt svårt att se skillnad, och du kan behöva lägga ned tid på att träna upp din förmåga att upptäcka falska bilder.
4. Använd en AI-bilddetektor
Vissa företag tar sig an utmaningen att lösa problemet med att identifiera bilders ursprung. När vi blir mer kritiska till vad vi ser på internet, erbjuder företag som Optic praktiska verktyg på nätet som du kan använda.
Deras AI eller inte-webbverktyg låter dig ladda upp en bild och snabbt kontrollera om den är skapad med AI. Verktyget påstås kunna identifiera bilder från de ledande AI-konstgeneratorerna; Midjourney, DALL-E och Stable Diffusion.
Men ta det med en nypa salt, resultaten är inte helt tillförlitliga. I våra tester presterade det bättre än liknande verktyg tidigare, men det gav också många felaktiga analyser, vilket gör att det inte är mycket bättre än en gissning.
Eftersom resultaten är osäkra är det bäst att använda verktyget i kombination med andra metoder för att fastställa om en bild är AI-genererad. Anledningen till att AI-bilddetektorer nämns här är att vidareutveckling troligen kommer att resultera i en app som är mycket noggrann en dag. Det är värt att hålla utkik efter denna utveckling.
Det görs sakta men säkert framsteg. När Microsoft lanserade ett verktyg för att upptäcka ”deepfakes” indikerade positiva tecken att fler stora företag kommer att erbjuda användarvänliga verktyg för att upptäcka AI-bilder.
Vad vi kan förvänta oss i framtiden
AI-generatorer kommer utan tvekan att bli bättre under de kommande åren, till den punkt där AI-bilder kommer att se så övertygande ut att vi inte kan skilja dem från verkliga bilder bara genom att titta på dem. Då kommer du inte längre att kunna förlita dig på visuella avvikelser för att avgöra om en bild är AI-genererad.
Förhoppningsvis kommer det inte att vara nödvändigt eftersom det då kommer att finnas en app eller webbplats som kan kontrollera detta åt oss, ungefär som vi kan göra omvänd bildsökning idag.
För närvarande bör de som använder AI för att skapa bilder följa OpenAIs rekommendation och vara ärliga om AI-inslaget. Det är inget dåligt råd och det tar bara en liten stund att ange det i rubriken eller beskrivningen av ett inlägg.
Lura inte andra genom att påstå att du själv skapat en bild när den i verkligheten är skapad med DALL-E, Midjourney eller någon annan AI-text-till-bild-generator.
Upptäcka en AI-genererad bild
AI-bilder blir bättre för varje dag, så att ta reda på om ett konstverk är skapat av en dator kräver lite detektivarbete.
Kontrollera rubriken, beskrivningen, kommentarerna och taggarna efter omnämnanden av AI, leta sedan efter vattenmärken eller AI-avvikelser i själva bilden. Du kan även testa att använda en AI-bilddetektor, men var försiktig med resultaten eftersom dessa verktyg fortfarande är under utveckling för att ge mer exakta och tillförlitliga resultat.
Slutligen är en kombination av dessa metoder det bästa sättet att avgöra om du tittar på en AI-genererad bild.