Hur man hittar data i Google Sheets med VLOOKUP

VLOOKUP är en av de mest missförstådda funktionerna i Google Sheets. Det låter dig söka igenom och länka samman två uppsättningar data i ditt kalkylblad med ett enda sökvärde. Så här använder du den.

Till skillnad från Microsoft Excel finns det ingen VLOOKUP-guide som hjälper dig i Google Sheets, så du måste skriva formeln manuellt.

Hur VLOOKUP fungerar i Google Sheets

VLOOKUP kan låta förvirrande, men det är ganska enkelt när du väl förstår hur det fungerar. En formel som använder VLOOKUP-funktionen har fyra argument.

Det första är söknyckelvärdet du letar efter, och det andra är cellintervallet du söker (t.ex. A1 till D10). Det tredje argumentet är kolumnindexnumret från ditt intervall som ska sökas i, där den första kolumnen i ditt intervall är nummer 1, nästa är nummer 2, och så vidare.

Det fjärde argumentet är om sökkolumnen har sorterats eller inte.

Det sista argumentet är bara viktigt om du letar efter den närmaste matchningen till ditt söknyckelvärde. Om du hellre vill returnera exakta matchningar till din söknyckel, ställer du in detta argument på FALSE.

Här är ett exempel på hur du kan använda VLOOKUP. Ett företagskalkylblad kan ha två ark: ett med en lista över produkter (var och en med ett ID-nummer och pris) och ett andra med en lista över beställningar.

Du kan använda ID-numret som ditt VLOOKUP-sökvärde för att snabbt hitta priset för varje produkt.

En sak att notera är att VLOOKUP inte kan söka igenom data till vänster om kolumnindexnumret. I de flesta fall måste du antingen bortse från informationen i kolumner till vänster om din söknyckel eller placera din söknyckeldata i den första kolumnen.

Använda VLOOKUP på ett enda ark

För det här exemplet, låt oss säga att du har två tabeller med data på ett enda ark. Den första tabellen är en lista över anställdas namn, ID-nummer och födelsedagar.

I en andra tabell kan du använda VLOOKUP för att söka efter data som använder något av kriterierna från den första tabellen (namn, ID-nummer eller födelsedag). I det här exemplet använder vi VLOOKUP för att ange födelsedagen för ett specifikt anställds ID-nummer.

Den lämpliga VLOOKUP-formeln för detta är =VLOOKUP(F4, A3:D9, 4, FALSE).

För att bryta ner detta använder VLOOKUP cellvärdet F4 (123) som söknyckel och söker i cellintervallet från A3 till D9. Den returnerar data från kolumn nummer 4 i detta intervall (kolumn D, ”Födelsedag”), och eftersom vi vill ha en exakt matchning är det sista argumentet FALSK.

I det här fallet, för ID-nummer 123, returnerar VLOOKUP ett födelsedatum 1971-12-19 (med formatet DD/MM/ÅÅ). Vi utökar det här exemplet ytterligare genom att lägga till en kolumn i tabell B för efternamn, vilket gör att den länkar födelsedatumen till faktiska personer.

Detta kräver bara en enkel ändring av formeln. I vårt exempel, i cell H4, söker =VLOOKUP(F4, A3:D9, 3, FALSE) efter efternamnet som matchar ID-nummer 123.

Istället för att returnera födelsedatumet returnerar den data från kolumn nummer 3 (”Efternamn”) matchade med ID-värdet i kolumn nummer 1 (”ID”).

Använd VLOOKUP med flera ark

I exemplet ovan användes en uppsättning data från ett enda ark, men du kan också använda VLOOKUP för att söka efter data över flera ark i ett kalkylblad. I det här exemplet finns informationen från tabell A nu på ett blad som heter ”Anställda”, medan tabell B nu finns på ett blad som heter ”Födelsedagar”.

Istället för att använda ett typiskt cellområde som A3:D9, kan du klicka på en tom cell och sedan skriva: =VLOOKUP(A4, Anställda!A3:D9, 4, FALSE).

När du lägger till namnet på arket i början av cellintervallet (Anställda!A3:D9), kan VLOOKUP-formeln använda data från ett separat ark i sin sökning.

Använda jokertecken med VLOOKUP

Våra exempel ovan använde exakta söknyckelvärden för att hitta matchande data. Om du inte har ett exakt söknyckelvärde kan du också använda jokertecken, som ett frågetecken eller en asterisk, med VLOOKUP.

För det här exemplet kommer vi att använda samma uppsättning data från våra exempel ovan, men om vi flyttar kolumnen ”Förnamn” till kolumn A kan vi använda ett partiellt förnamn och en asterisk jokertecken för att söka efter anställdas efternamn.

VLOOKUP-formeln för att söka efter efternamn med ett partiellt förnamn är =VLOOKUP(B12, A3:D9, 2, FALSE); ditt söknyckelvärde hamnar i cell B12.

I exemplet nedan matchar ”Chr*” i cell B12 efternamnet ”Geek” i exempeluppslagstabellen.

Söker efter den närmaste matchningen med VLOOKUP

Du kan använda det sista argumentet för en VLOOKUP-formel för att söka efter antingen en exakt eller närmast matchning till ditt söknyckelvärde. I våra tidigare exempel sökte vi efter en exakt matchning, så vi satte detta värde till FALSE.

Om du vill hitta den närmaste matchningen till ett värde, ändra VLOOKUPs sista argument till TRUE. Eftersom detta argument anger om ett intervall är sorterat eller inte, se till att din sökkolumn är sorterad från A-Ö, annars kommer den inte att fungera korrekt.

I vår tabell nedan har vi en lista över varor att köpa (A3 till B9), tillsammans med artikelnamn och priser. De är sorterade efter pris från lägsta till högsta. Vår totala budget att spendera på ett enda föremål är 17 USD (cell D4). Vi använde en VLOOKUP-formel för att hitta det mest prisvärda föremålet på listan.

Lämplig VLOOKUP-formel för detta exempel är =VLOOKUP(D4, A4:B9, 2, TRUE). Eftersom denna VLOOKUP-formel är inställd på att hitta den närmaste matchningen lägre än själva sökvärdet, kan den bara leta efter artiklar som är billigare än den fastställda budgeten på 17 USD.

I det här exemplet är den billigaste varan under 17 USD väskan, som kostar 15 USD, och det är den som VLOOKUP-formeln returnerade som resultat i D5.