Hur man gör lönebenchmarking för att hålla fast vid din bästa talang

By rik

Lönebenchmarking är en vital strategi för moderna företag som strävar efter att bibehålla sin konkurrenskraft, behålla sina värdefulla medarbetare och fortsätta sin tillväxt.

Medarbetarna utgör grunden i varje organisation, och att hålla dem engagerade och nöjda är avgörande i dagens konkurrensintensiva affärsmiljö.

Dagens arbetstagare söker inte bara efter utvecklande karriärmöjligheter och en positiv företagskultur, utan också ett attraktivt kompensationspaket.

Ett företag som värnar om sina anställda genom att erbjuda konkurrenskraftiga löner i kombination med en stimulerande arbetsmiljö lockar till sig de bästa talangerna och skapar förutsättningar för långvarig lojalitet.

För att lyckas med detta är effektiva metoder som lönebenchmarking ovärderliga.

Låt oss utforska konceptet lönebenchmarking, dess betydelse för att attrahera och behålla de mest kompetenta medarbetarna, hur man implementerar det, samt andra viktiga aspekter.

Vad innebär lönebenchmarking?

Lönebenchmarking är processen att analysera löner för olika tjänster baserat på en organisations externa marknadsvärde.

Man kan också beskriva det som en jämförelse av löner för anställda inom ett företag med liknande tjänster hos andra konkurrerande företag på marknaden, företrädesvis inom samma bransch.

Processen omfattar att granska komponenterna i varje tjänst inom ett företag och jämföra dessa med liknande tjänster i andra företag. Detta kräver korrekt, relevant och aktuell data från arbetsmarknaden.

För att samla in denna information, använder företag ofta offentliga arbetsmarknadsdatabaser och genomför omfattande marknadsundersökningar, inklusive löneenkäter. Organisationer strävar efter att erbjuda de mest attraktiva lönerna baserat på det aktuella branschgenomsnittet.

Sammanfattningsvis ger lönebenchmarking eller kompensationsbenchmarking företag möjlighet att upprätthålla en branschstandard för interna löner. Detta hjälper dem att stärka sin position på en konkurrensutsatt marknad, samtidigt som de lockar och behåller de mest kompetenta medarbetarna för att säkerställa kontinuerlig tillväxt.

Betydelsen av lönebenchmarking

Lönebenchmarking är en grundläggande del i att fastställa konkurrenskraftiga löner för anställda inom alla organisationer. De flesta anställda vill ha en bra lön, och därför måste organisationer erbjuda ersättningar som matchar kompetens och marknadspriser.

Dessutom är lön och arbetstillfredsställelse två viktiga faktorer som attraherar kvalificerade kandidater. Att erbjuda konkurrenskraftiga löner i linje med den anställdes erfarenhet är avgörande. Här spelar lönebenchmarking en viktig roll för att hjälpa företag att locka till sig potentiella kandidater.

När HR-avdelningen genomför en noggrann lönebenchmarking måste de ta hänsyn till olika faktorer såsom företagets ekonomiska situation, intäkter, teamstorlek, tillväxtmål och budget. Genom att implementera lämplig benchmarking kan organisationen öka både produktivitet och lönsamhet.

Viktiga faktorer som kan påverka lönebenchmarking processen i en organisation inkluderar:

  • Bransch
  • Anställdas utbildningsnivå
  • Levnadskostnader
  • Tjänstebeskrivning
  • Nödvändiga färdigheter eller specialistkunskap

Låt oss nu utforska HR-avdelningens roll i lönebenchmarking.

HR:s roll i lönebenchmarking

En av HR-avdelningens primära uppgifter är att säkerställa att de mest lämpade kandidaterna anställs för specifika tjänster. Förutom att rekrytera, är det HR:s ansvar att säkerställa att medarbetarna trivs och är engagerade.

Ett effektivt sätt att uppnå detta är att erbjuda konkurrenskraftiga löner. Detta kräver att HR identifierar lämplig ersättning för de anställda.

HR-avdelningen genomför olika löneundersökningar (processer diskuteras nedan) och underlättar hela processen. Lönehantering är en viktig del av HR eftersom den har stor inverkan på rekryteringsprocessen, företagets resultat, teamengagemang och personalretention. Det är en grundläggande förutsättning för att ett företag ska bibehålla sin konkurrenskraft på marknaden.

Hur man effektivt genomför lönebenchmarking

Lönebenchmarking är en omfattande process som innefattar flera väl definierade steg. Här följer en guide till hur man genomför en smidig och effektiv lönebenchmarking.

#1. Samla in löneinformation

Att genomföra marknadsundersökningar är ett grundläggande steg i processen. HR-avdelningen bör först identifiera vilka tjänster som lönebenchmarking ska utföras för. Därefter måste de göra grundliga efterforskningar och samla in data om löner.

Detta kan göras med hjälp av följande metoder:

  • Lönehanteringssystem
  • Nätverk för delning av löneinformation
  • HR-publikationer
  • Information från professionella nätverk
  • Anpassade enkäter

#2. Utför tjänsteöversyn

Det är viktigt att genomföra en detaljerad intern tjänsteöversyn. Det främsta målet är att dokumentera företagets befintliga och nödvändiga tjänster, samt identifiera vilka tjänster som kan behöva läggas till baserat på företagets behov.

Under en tjänsteöversyn beskriver och definierar HR tjänster, ansvarsområden för varje tjänst samt nödvändiga kvalifikationer. En individuell undersökning och insamling av data krävs för varje tjänst.

#3. Utveckla en kompensationsstrategi

Det finns mycket fokus på lönebenchmarking och att ge medarbetare skäliga löner. Det är dock också viktigt att lönerna är i linje med företagets budget och andra affärsfaktorer.

Att identifiera en organisations tjänster, tillhörande tjänstebeskrivningar, ansvar och lönesystem är avgörande för att beskriva kompensationsstrategin för det aktuella löneintervallet. Här kan HR också beakta konceptet med proportionell lön, där anställda får betalt för de dagar de arbetat.

#4. Fastställa löneintervall

HR måste fastställa en högsta och lägsta lön för varje tjänst baserat på den konkurrenskraftiga lönenivån på marknaden.

Till exempel, lönen för en receptionist kan variera mellan 10 och 15 dollar per timme på marknaden. Detta är ett relativt brett intervall. I sådana fall är det lämpligt att använda 50:e percentilen. Därför kan HR bestämma att löneintervallet bör ligga runt 12,5 dollar.

Företaget avgör vilken lön som ska erbjudas nyutexaminerade och erfarna kandidater. Därefter ska HR definiera vissa riktlinjer.

Till exempel kan en ny receptionist tjäna 10 dollar under de första sex månaderna. Därefter kan de förvänta sig en löneökning som leder till det högsta löneintervallet.

#5. Dokumentera resultaten och begär godkännande

Det är nu dags att formellt dokumentera kompensationsstrategin och få den godkänd av företagets styrelse och ledning.

För detta måste HR sammanställa en detaljerad rapport som inkluderar all analysdata från forskningsarbetet som genomfördes för att utveckla strategin. Det är också viktigt att definiera strategier för befordran av anställda och att förklara källan till all information.

Strategierna och riktlinjerna ska först godkännas av företagsledningen. HR-avdelningen kan även behöva sammanställa en rapport om hur de uppdaterade kompensationsmodellerna kan attrahera bättre talanger. Dokumenterade resultat är bra underlag för nästa benchmarkingprocess i organisationen.

Fördelar med lönebenchmarking för en organisation

Här är några av de viktigaste fördelarna med lönebenchmarking för en organisation.

#1. Konkurrenskraft på arbetsmarknaden

Data från lönebenchmarkingundersökningar ger HR-personalen och organisationen en djupare förståelse för marknadstrender och branschstandarder gällande löner för olika tjänster. Detta gör det möjligt för företag att söka kvalificerade yrkesverksamma i talangpoolen.

#2. Attrahera kvalificerade kandidater

Organisationer har svårt att attrahera kvalificerade kandidater om de inte erbjuder konkurrenskraftiga löner. Genom att erbjuda attraktiva kompensationspaket kan företag faktiskt locka kvalificerade yrkesverksamma istället för att aktivt leta efter dem. Rekryteringsprocessen kan effektiviseras genom att locka meriterande kandidater baserat på deras kvalifikationer.

#3. Förbättrad arbetsupplevelse

Nöjdare medarbetare är statistiskt sett mer produktiva, vilket gynnar organisationen på lång sikt. Att säkerställa att medarbetarna trivs på jobbet är avgörande för att hjälpa en organisation att behålla sina bästa medarbetare och fortsätta att nå nya framgångar.

Rättvis ersättning genom lönebenchmarking bidrar till ökad arbetstillfredsställelse och inspirerar medarbetarna att göra sitt bästa för att förbättra organisationen. Lönebenchmarking hjälper också organisationer att hålla sig uppdaterade om aktuella lönetrender på marknaden, vilket i sin tur ökar medarbetarnas moral.

#4. Överensstämmelse med arbetsregler

En organisation riskerar att förlora sin licens och sitt anseende, och kan utsättas för allvarliga anklagelser om den inte följer relevanta lagar och förordningar.

Med lönebenchmarking kan organisationen säkerställa att den följer tillämpliga arbetslagar. Det säkerställer att organisationen följer gällande lagstiftning. Faktorer som lika lön, minimilön och skatter beaktas när man genomför lönebenchmarking.

#5. Medarbetarlojalitet

Lönebenchmarking är avgörande för att bygga medarbetarlojalitet och personalretention inom en organisation. Genom att regelbundet jämföra era kompensationspaket med branschstandarder kan ni säkerställa att era medarbetare känner sig uppskattade och rättvist kompenserade för sina insatser.

Detta skapar i sin tur en känsla av lojalitet bland personalen, vilket minskar risken för personalomsättning.

När medarbetarna känner att de får en konkurrenskraftig lön för sina kompetenser och bidrag är det mer sannolikt att de förblir engagerade i företaget. Lönebenchmarking hjälper er att identifiera områden där justeringar kan behövas för att förhindra att era bästa medarbetare söker sig till andra arbetsgivare.

Tips för framgångsrik lönebenchmarking

En organisation riskerar att förlora sina skickliga medarbetare om de misslyckas med den grundläggande löneplaneringen. Att använda transparent och tydlig benchmarkingdata förbättrar strategin och ökar chansen att behålla de mest kompetenta medarbetarna.

Här följer några tips för att genomföra en rättvis och effektiv lönebenchmarkingprocess.

Använd pålitliga källor

Som tidigare nämnts bygger lönebenchmarkingprocessen på data som samlas in genom olika undersökningar.

Därför är det viktigt att säkerställa att den insamlade informationen är aktuell. Endast den senaste informationen ska användas för lönejämförelser.

Använd tillförlitliga källor och kontrollera alltid informationen flera gånger för att säkerställa korrekt resultat. Onlinesökningar för att samla in detaljerade data om tim- eller månadslöner för en specifik tjänst kan vara en utmaning. Det är inte heller klokt att bara förlita sig på en enda källa.

Kontrollera alltid informationen från flera källor och undersök dess kvalitet för att undvika avvikelser. Använd data som presenteras av pålitliga webbplatser och var försiktig med bedrägerier.

Jämför tjänstebeskrivningar

När du bestämmer lönen för en tjänst, se till att tjänstebeskrivningarna matchar korrekt. För samma tjänst kan vissa företag ge ytterligare ansvarsområden. I sådana fall kan det uppstå en skillnad i löner.

När du söker efter lönedata bör du helst jämföra tjänstebeskrivningen med den interna tjänsten du undersöker. Flera andra faktorer att beakta är:

  • Organisationens rykte och varumärke
  • Antal underställda chefer (för ledarskaps- och chefsroller)
  • Arbetsplats – distansarbete, hybrid eller kontor

Dessa faktorer kan påverka lönerna även för samma tjänstebeskrivning.

Ersättning

Lönebenchmarking handlar inte bara om monetära fördelar. Det kan också omfatta andra förmåner och fördelar, som bonusar och pensionslösningar. När kompensationsstrategin fastställs, bör organisationer även ta hänsyn till kostnader relaterade till:

  • Prestationsbedömningar
  • Vinstdelning
  • Levnadskostnader
  • Aktieoptioner
  • Betald semester
  • Pensionsplaner

Försäkringsförmåner för anställda är bland de viktigaste riktlinjerna för alla organisationer och spelar en stor roll vid lönejämförelser. Jämförelser bör inte bara baseras på lön, utan även incitament, bonusar och andra förmåner för att få en helhetsbild av paketet.

Utveckla bättre strategier

Om en organisation är stor och det är svårt att genomföra grundliga undersökningar av varje intern tjänst, är det bästa alternativet att kontakta avdelningschefer.

Försök även att begränsa hur ofta ni gör benchmarking eftersom det inte behövs för ofta. Även om organisationer bör vara flexibla, kan årliga eller halvårsvisa löneöversyner räcka.

När ni gör lönebenchmarking, beakta även nya färdigheter och marknadstrender. Anta att marknaden kräver att era anställda har en ny kompetens, som kunskap i ett visst programmeringsspråk.

Då måste ni fokusera på att rekrytera medarbetare med denna kompetens och anpassa lönebenchmarking därefter. Målet är att säkerställa en kontinuerlig utveckling av organisationen.

Tredjepartstjänster

Många organisationer anlitar tredjepartsföretag för att få hjälp med lönebenchmarking. Det finns många leverantörer av lönetjänster på marknaden. För stora organisationer är det lämpligt att ta hjälp av en tredje part, eftersom lönebenchmarking kan vara mycket utmanande för en HR-avdelning.

Tredjepartsleverantörer har den rätta kompetensen och verktyg för att genomföra processen på ett opartiskt sätt. De har specialistkunskap och teknisk expertis som bidrar till högre noggrannhet och tillförlitlighet.

Beakta marknadsdynamik och kompetenstrender

Att ta hänsyn till marknadsdynamik och kompetenstrender är viktigt för en effektiv lönebenchmarking. I takt med att branscher utvecklas blir ny teknik och kompetenser ovärderliga. Se till att benchmarkingprocessen hålls uppdaterad med dessa förändringar. Att justera er kompensationsstrategi är avgörande om arbetsmarknaden ser en ökning i efterfrågan på en specifik kompetens.

Om till exempel roller som kräver avancerade dataanalyskunskaper är mycket efterfrågade, kommer en justering av er benchmarking som speglar denna trend hjälpa er att attrahera och behålla rätt kompetens.

Övervaka kontinuerligt nya färdigheter och bedöm deras inverkan på tjänster inom er bransch. Denna proaktiva strategi säkerställer att er organisation förblir konkurrenskraftig när det gäller att attrahera de bästa talangerna, även på en snabbt föränderlig arbetsmarknad.

Sammanfattning

I dagens konkurrensutsatta miljö gör arbetsgivare allt för att attrahera och behålla de bästa talangerna.

Lönebenchmarking är ett bra verktyg för detta. Det är en rättvis och effektiv metod som gör det möjligt för företag att erbjuda konkurrenskraftiga löner och att förstå sin relativa position på marknaden när det gäller lönenivåer.

Missa inte att kolla in de bästa ATS-verktygen (Applicant Tracking System) för alla företag.