Hur man gör ett flödesschema i PowerPoint

Microsoft PowerPoint tillhandahåller inbyggda verktyg för att skapa och ordna olika typer av flödesscheman. Så här fungerar de.

Skapa ett flödesschema i PowerPoint

Eftersom du kommer att arbeta med former kan det vara bra att låta PowerPoint visa ett rutnät som du kan använda för att anpassa och rada upp objekt.

För att visa rutnätet, markera rutan bredvid ”Gridlinjer” i avsnittet ”Visa” på fliken ”Visa”.

Rutnätslinjer kommer nu att visas på dina bilder.

Välj sedan ”Former” i avsnittet ”Illustrationer” på fliken ”Infoga”.

Detta kommer att få ner en meny med många olika former att välja mellan. Vi kommer i första hand att fokusera på formerna i avsnittet ”Flödesschema” nära botten och kontakterna i gruppen ”Linjer” nära toppen.

Innan vi fortsätter är det viktigt att förstå det avsedda syftet med formerna. Du kanske vill överväga att läsa detta omfattande lista som beskriver innebörden av flödesdiagramformer, men här är en snabb översikt över grunderna:

Rektangel: Denna form används för processsteg.
Diamant: Diamanten används för att visa beslutspunkter.
Oval: Ovalen används som terminatorform och indikerar start- och slutpunkter för en process.

Dessutom kan du hålla muspekaren över formen för att se en informationsruta som anger formens syfte.

Låt oss gå vidare och infoga vår första form. Tillbaka på formmenyn, välj den form du vill infoga i flödesschemat. Eftersom detta är vår första form att infoga i flödesschemat kommer vi att använda den ovala formen för att indikera startpunkten.

När du väl har valt form kommer du att märka att din mus förvandlas till ett hårkors. För att rita din form, klicka och dra bara.

Efteråt kommer du att märka att en ny ”Format”-flik visas där du kan formatera din form, konturen, färg och mer.

För att infoga text i formen, klicka på formen och börja skriva.

Låt oss infoga en annan form och sedan koppla ihop de två formerna. Vi infogar en rektangel för att indikera en annan del av processen. Upprepa stegen ovan för att infoga formen.

För att koppla ihop de två formerna, gå tillbaka till formmenyn och välj den kontakt du vill använda. Vi använder en enkel linjepil för detta exempel.

När du har valt pilen klickar du på mitthandtaget på den första formen och drar sedan, medan du fortfarande håller ner musknappen, till mitthandtaget på nästa form.

Precis som de andra formerna kan du också formatera pilen med olika linjebredder, färger och så vidare.

Som ett tips, om du planerar att använda samma linjeformat för hela flödesschemat, högerklicka på raden efter att du har formaterat den och välj ”Ange som standardlinje.” Du kan också göra detta för alla former du infogar.

Det fina med att använda kopplingspilarna är att de blir knutna till handtagen på formerna. När du flyttar runt formerna på din bild justeras pilarna därefter.