Hur man gör en graf i Google Sheets

Ett kalkylblad fyllt med mycket data kan vara svårt att överblicka och tolka. Om du använder Google Kalkylark har du möjlighet att infoga diagram för att visualisera informationen på ett annat sätt, vilket underlättar förståelsen. Här följer en beskrivning av hur du lägger till grafer i ditt kalkylblad.

Innan vi sätter igång är det bra att känna till en liten skillnad i terminologi. Precis som Microsoft Excel refererar Google Sheets till alla typer av visualiseringar som diagram. Du kan använda diagramredigeraren för att skapa dessa visualiseringar i Google Kalkylark.

Infoga ett diagram i Google Kalkylark

I Google Kalkylark kan du skapa många olika typer av diagram, från grundläggande linje- och stapeldiagram som passar nybörjare, till mer avancerade ljusstake- och radardiagram för mer avancerade analyser.

För att starta, öppna ditt kalkylblad i Google Kalkylark och markera den data du vill använda för att skapa ditt diagram. Klicka sedan på ”Infoga” och därefter på ”Diagram” för att generera diagrammet och öppna verktyget för diagramredigering.

Som standard skapas ett enkelt linjediagram baserat på din data, och diagramredigeringsverktyget visas till höger för att ge dig möjlighet att anpassa det ytterligare.

Ändra diagramtyp med diagramredigeringsverktyget

Om du vill byta diagramtyp kan du använda diagramredigeraren. Om den inte visas automatiskt på höger sida, dubbelklicka på diagrammet så att menyn visas.

I fliken ”Inställningar” väljer du en annan form av graf eller diagram från rullgardinsmenyn ”Diagramtyp”.

Olika typer av diagram och grafer är grupperade tillsammans. Klicka på ett av alternativen för att byta diagramtyp från ett linjediagram till något annat.

När du har gjort ditt val kommer diagrammet omedelbart att ändras för att motsvara den nya diagramtypen.

Lägg till diagram- och axeltitlar

Nyskapade diagram försöker automatiskt att hämta titlar från det dataområde du har valt. Du kan redigera titeln efter att diagrammet har skapats, samt lägga till ytterligare axeltitlar för att göra diagrammet mer tydligt.

I diagramredigeraren, klicka på fliken ”Anpassa” och sedan på ”Diagram- och axeltitlar” för att visa undermenyn.

Anpassa diagramtitlar

Google Kalkylark skapar automatiskt en titel baserat på kolumnrubrikerna från det dataområde du använde för diagrammet. Som standard är undermenyn ”Diagram- och axeltitlar” inställd på att redigera diagramtiteln först, men om så inte är fallet kan du välja den från rullgardinsmenyn.

Skriv in den önskade diagramtiteln i textrutan ”Titeltext”.

Din diagramtitel uppdateras direkt efter att du har skrivit. Du kan också anpassa teckensnitt, storlek och formatering av din text med hjälp av de tillgängliga alternativen under rutan ”Titeltext”.

Lägga till axeltitlar

Som standard lägger inte Google Sheets till titlar för de individuella axlarna i ditt diagram. Om du vill lägga till titlar för att öka tydligheten kan du göra det från undermenyn ”Diagram- och axeltitlar”.

Klicka på rullgardinsmenyn och välj ”Horisontell axeltitel” för att lägga till en titel för den nedersta axeln eller ”Vertikal axeltitel” för att lägga till en titel för axeln till vänster eller höger om diagrammet, beroende på diagramtypen.

I textrutan ”Titeltext” skriver du in en passande titel för axeln. Axeltiteln visas automatiskt i diagrammet efter att du har skrivit klart.

Precis som med diagramtiteln kan du anpassa teckensnitt och formatering för axeltiteln med de tillgängliga alternativen under rutan ”Titeltext”.

Ändra diagramfärger, teckensnitt och stil

Fliken ”Anpassa” i diagramredigeringsverktyget erbjuder fler formateringsmöjligheter för ditt diagram. Du kan anpassa färger, teckensnitt och diagrammets övergripande stil genom att klicka på undermenyn ”Diagramstil”.

Härifrån kan du välja olika diagramkantfärger, teckensnitt och bakgrundsfärger från rullgardinsmenyerna. Dessa alternativ kan skilja sig något beroende på vilken diagramtyp du har valt.

För att spara tid kan du också konfigurera Google Sheets så att diagram genereras automatiskt baserat på ett dataområde som du kontinuerligt kan redigera eller lägga till data i. Det ger dig ett diagram som uppdateras automatiskt när du ändrar datan.