Hur man formaterar ett SD-kort till ExFat i Ubuntu

ExFat-filsystemet är ett av de bästa formaten att använda på ett SD-kort, speciellt om ditt SD-kort används på Android, eftersom det har massor av användbara funktioner. I den här guiden visar vi dig hur du formaterar ditt SD-kort till ExFat på Ubuntu.

Observera att även om dessa instruktioner fokuserar på Ubuntu, kommer dessa instruktioner att fungera på alla Linux-baserade operativsystem. Om du behöver formatera i ExFat och inte använder Ubuntu, följ gärna med.

Alternativ 1 – Gnome Disks

Det bästa sättet att formatera ett SD-kort till ExFat-filformatet i Ubuntu är med applikationen Gnome Disks. Det här programmet har inbyggt stöd för ExFat och ett enkelt GUI som alla kan förstå, även nybörjare.

För att komma igång måste du se till att din Ubuntu Linux-dator har Gnome Disks installerade. Om du inte har konfigurerat det, starta en terminal på Ubuntu Linux-skrivbordet genom att trycka på Ctrl + Alt + T på tangentbordet, eller genom att söka efter ”Terminal” i appmenyn.

När terminalfönstret är öppet använder du kommandot apt install nedan för att installera Gnome Disks-appen på din Ubuntu-dator. Eller, om du föredrar att inte använda terminalen, starta Ubuntu Software, sök efter ”Disks” eller ”Gnome Disks” och installera programvaran på det sättet.

Obs: om du inte använder Ubuntu kan du installera Gnome Disks-verktyget ganska enkelt genom att besöka Pkgs.org-webbplatsen. Eller genom att söka genom Gnome Software eller KDE Discover efter appen.

sudo apt install gnome-disk-utility

Nu när Gnome Disks-applikationen är installerad, starta den genom att söka efter ”Disks” i appmenyn. Du kan också starta den med ”gnome-disk-utility” från terminalprompten om det behövs.

Med Gnome Disks öppna på Ubuntu-skrivbordet, följ steg-för-steg-instruktionerna nedan för att formatera ditt SD-kort i ExtFat-format.

Steg 1: Anslut ditt SD-kort till Ubuntu via en USB-kortläsare eller SD-kortläsarfacket som är inbyggt i din PC. När du ansluter den, bör Gnome Disks automatiskt visa den i den vänstra sidofältet.

Om du inte ser din enhet, stäng och starta om Gnome Disks.

Steg 2: Leta reda på din SD-kortenhet i sidofältet och välj den med musen. När du har valt den med musen, leta reda på menyn i det övre högra hörnet och klicka på den.

Inuti menyn väljer du alternativet ”Formatera disk”. Om du väljer detta kan du radera ditt SD-kort. När du har klickat på ”Formatera disk” kommer en meny att visas. Välj ”Skriv inte över befintlig data (snabb).”

I den andra rutan väljer du ”Kompatibel med moderna system och hårddiskar > 2TB (GPT). Du behöver det här alternativet för att använda ExFat.

Välj ”Formatera” när båda menyalternativen är inställda.

Steg 3: När din enhet är formaterad är alla partitioner borta. Härifrån, lokalisera ”+”-symbolen och klicka på den med musen. Den här knappen kommer att visa den nya partitionsmenyn.

Använd partitionsreglaget och använd det för att välja hur stor partitionen ska vara. Klicka sedan på ”Nästa”.

Steg 4: Hitta kryssrutan ”Övrigt” och klicka på den med musen. Du måste välja det här alternativet, eftersom ”ExFat” finns i detta område.

Efter att ha klickat på ”Övrigt”, klicka på kryssrutan med ”exFAT”. Om du väljer detta får Gnome Disks att formatera din partition till ”exFAT”.

Klicka på ”Skapa” för att avsluta processen.

Alternativ 2 – Terminal

Medan Gnome Disks helt klart är det enklaste sättet att formatera en disk, är det inte det enda sättet att gå tillväga. Du kan även formatera ett USB-minne i ExFat-format via terminalen.

För att komma igång, öppna ett terminalfönster. Du kan öppna ett terminalfönster genom att trycka på Ctrl + Alt + T på tangentbordet eller genom att söka efter ”Terminal” i appmenyn.

När terminalfönstret är öppet använder du kommandot lsblk för att se alla anslutna blockenheter på din dator. Leta reda på ditt SD-korts etikett. I det här exemplet är enhetsetiketten /dev/sde1. Din kommer att skilja sig åt.

När du har hittat enhetsetiketten kan du skapa ett nytt filsystem på enheten. För att göra det, använd kommandot mkfs.exfat. Detta kommando kommer att skriva om partitionstabellen och formatera om den så att allt raderas.

sudo mkfs.extfat /dev/sde1

När kommandot är klart ser du ”Filsystemet har skapats framgångsrikt.” Så här vet du att processen är klar. Vid det här laget kan du verifiera att filsystemet verkligen kör ExFat genom att köra kommandot lsblk -f.

lsblk -f

Kommandot ovan listar varje blockenhet men visar också filsystemet som är anslutet till enheten. Så leta reda på ditt SD-kort som du formaterade och titta under kolumnen ”FSTYPE” för att bekräfta att formateringen lyckades.