Upplever du att din Mac känns seg? Ser du den frustrerande snurrande markören dagligen? Det är inte något du behöver stå ut med! Här får du vägledning i hur du kan identifiera och åtgärda problemet.
Så identifierar du vad som gör din Mac långsam
Det finns flera anledningar till att din Mac kan ha problem med prestandan. Genom att ta reda på vad som orsakar problemet kan du vidta åtgärder för att åtgärda det. De vanligaste orsakerna till en långsam Mac kan ofta åtgärdas på egen hand, utan större ansträngning. Här är några enkla tips som kan hjälpa till att snabba upp din Mac.
Dock är hårdvarufel ett undantag. Om det är en specifik komponent i din Mac som krånglar, blir åtgärden mer komplicerad. Speciellt stationära datorer som iMac kan vara notoriskt svåra att reparera själv då Apple använder mycket lim och lödning i sin tillverkningsprocess.
I värsta fall kan du alltid söka hjälp från Apple. Genom att boka en kostnadsfri tid hos Genius Bar på en Apple Store, kan de utföra en grundlig diagnostik av din enhet. Därefter kan de ge dig en rekommendation om hur problemet kan lösas. Om du vill att Apple ska reparera din enhet kommer det att kosta dig om garantin har löpt ut, såvida du inte har AppleCare.
Kom ihåg att det är kostnadsfritt att boka tid på Apple Store för att få reda på vad som är fel med din enhet och vad det skulle kosta att reparera den. Företaget tar endast betalt för reparationer efter att du har godkänt dem.
Applikationskrascher: Hur programvara kan påverka din Macs hastighet
När en programvara inte fungerar som den ska kan det leda till att din dator blir långsam. Ibland påverkas bara den app som har kraschat, men i andra fall kan den felande programvaran försöka dra ner hela datorn.
Om du misstänker att en app har kraschat, högerklicka på applikationens ikon i Dock, håll ner ”Alternativ”-tangenten på tangentbordet och klicka sedan på ”Tvinga Avsluta”. Du kan också använda kortkommandot Kommando+Alternativ+Esc för att tvinga fram en avslutning av den aktuella appen.
Om du inte är säker på vilken app som har kraschat, eller om du misstänker att en app kraschat i bakgrunden, starta Aktivitetskontroll. Klicka på fliken ”CPU” och sortera kolumnen ”% CPU” i fallande ordning. Detta visar de appar som använder mest processorkraft högst upp. Om du ser något som tar mer än sin rättvisa andel, klicka på det och sedan på ”X” för att avsluta processen.
Ibland kan prestandaproblem orsakas av minnesläckor, där en specifik uppgift eller process tar upp allt tillgängligt minne. För att se minnesanvändningen, klicka på fliken ”Minne” och sortera kolumnen ”Minne” i fallande ordning för att se liknande resultat. Du kan avsluta processer på samma sätt som med en app som har kraschat.
Processer som har kraschat helt kommer att visas i rött med texten ”Svarar inte” bredvid i Aktivitetskontroll. Du kan avsluta dessa och starta om dem. Om du upplever återkommande problem med samma appar kan det vara lämpligt att överväga att använda ett alternativ (eller att kontakta utvecklaren).
Diskutrymme: Din Mac behöver plats för att fungera
Ett annat vanligt skäl till att macOS blir långsamt är brist på diskutrymme. Utan tillräckligt med ledigt utrymme på din startdisk kan macOS inte köra nödvändiga underhållsskript och bakgrundsprocesser som håller datorn igång. Apple anger tyvärr inte exakt hur mycket ledigt diskutrymme som krävs för att din Mac ska fungera smidigt.
En allmän tumregel är att alltid hålla cirka 15 procent av startdisken ledig. Denna siffra är särskilt relevant för bärbara datorer med mindre lagringsenheter. En iMac med en 3 TB enhet kräver en betydligt mindre andel ledigt utrymme för att macOS ska fungera optimalt. Å andra sidan är det också betydligt svårare att fylla en 3 TB iMac än en 128 GB MacBook Air.
Om du arbetar med stora filer eller skapar många temporära filer (som vid video- eller fotoredigering) bör du ha lika mycket ledigt utrymme på din disk som den totala storleken på dessa temporära filer.
För att kontrollera hur mycket ledigt utrymme du har på din Mac, klicka på Apple-ikonen i det övre vänstra hörnet och sedan på ”Om den här Macen”. Klicka på fliken ”Lagring” för att se en översikt över din aktuella diskanvändning. Du kan sedan frigöra utrymme på din Mac om det behövs.
Systemresurser: Överbelastar du din Mac?
Din Mac har ett begränsat antal tillgängliga resurser, begränsat av faktorer som processorkärnor, tillgängligt RAM-minne och huruvida det finns ett dedikerat grafikkort. Genom att vara medveten om hur mycket din Mac klarar kan du undvika framtida prestandaproblem.
Här är några vanliga uppgifter som kan pressa din Mac för hårt:
- För många flikar öppna i webbläsaren.
- Krävande program, som Photoshop, som körs i bakgrunden.
- Spelande av grafiskt intensiva 3D-spel.
- Arbete med stora video- och fotofiler eller videorendering.
- Att utföra två eller flera av ovanstående (eller liknande intensiva processer) samtidigt.
Om du har hundratals flikar öppna i en webbläsare som Chrome, är det inte konstigt om du upplever problem med minnet. Att byta till en Mac-optimerad webbläsare, som Safari, kan hjälpa, men du kan ändå behöva dra ner på antalet flikar.
Webbläsare generellt kan vara en källa till dålig prestanda. För många tillägg och plugins påverkar din webbläsares respons negativt. Vissa webbapplikationer kan också belasta din dator lika mycket som lokala program. Ett exempel på detta kan vara om du använder ett webbaserat kalkylarksverktyg, som Google Sheets, för att bearbeta stora mängder data.
För att kontrollera hur systemet mår, öppna Aktivitetskontroll och kolla graferna ”CPU-belastning” och ”Minnestryck” på flikarna ”CPU” och ”Minne”.
Hårdvaruproblem: Problem under skalet
Få datorer har ett lika bra andrahandsvärde som en Mac. De är byggda för att hålla, och det kan jag bekräfta eftersom jag skriver detta på en MacBook Pro från 2012. Men problem kan uppstå – speciellt om din dator börjar visa sin ålder. Det finns dock en del saker du kan kontrollera själv.
Apple Diagnostik
Din Mac har ett inbyggt diagnostikverktyg som du kan köra själv. Följ dessa steg för att använda det:
- Stäng av din Mac.
- Tryck på strömknappen för att starta din Mac, tryck sedan omedelbart ner och håll in ”D”-tangenten på tangentbordet.
- Släpp ”D”-tangenten när skärmen där du väljer språk visas.
- Välj ett språk och vänta på att diagnostikverktyget körs.
Obs: Om Apple Diagnostik inte startar, försök att hålla ner ”Alternativ+D” istället. Då behöver du en internetanslutning eftersom din Mac då laddar ner Apple Diagnostik innan den körs.
Apple Diagnostik ger dig en referenskod, men inte så mycket information i detalj. Du kan sedan kontrollera referenskoden i Apples databas, men förvänta dig inte att få särskilt mycket information. Du kanske till exempel kan se att det finns problem med datorns minne, men du får inte veta vilket RAM-minne som felar eller vad som är fel med det.
Verktyget är bra för att utesluta hårdvaruproblem, men ganska värdelöst för felsökning i detalj. För en mer djupgående rapport är det bättre att boka ett kostnadsfritt möte med Genius Bar. Inte heller där kommer du få detaljerad feedback om hur du åtgärdar problemet själv.
Minne
Du kan kontrollera vissa komponenter manuellt med rätt verktyg. Till exempel är MemTest86 ett gratis verktyg som du kan använda för att kontrollera datorns minne. Installera det på ett USB-minne, starta din Mac från det, och kör testet. Genom att använda ett USB-minne som lagringsmedium kan du testa RAM-minnet ordentligt utan att macOS påverkar resultatet.
Lagring
En felaktig lagringsenhet kan också orsaka problem. De flesta Mac-datorer har SSD-enheter (solid-state-enheter). De är inte lika benägna att felplötsligt som vanliga hårddiskar. SSD-enheter brukar generellt visa tecken på att de håller på att gå sönder innan de faktiskt gör det. Och när de väl har slutat fungera, är dataåterställning ofta omöjlig. Följ stegen nedan för att kontrollera statusen för din SSD:
- Klicka på Apple-logotypen i det övre vänstra hörnet och välj ”Om den här Macen”.
- Klicka på ”Systemrapport” och välj sedan ”Lagring”.
- Välj din huvudenhet (förmodligen märkt ”Macintosh HD”).
- Scrolla ner till ”SMART-status” och se vad som står bredvid. Om det står ”Verifierad” fungerar din enhet som den ska, utan problem. Om det står ”Fel” kan det vara orsaken till dina problem. Så småningom kommer enheten att bli ”Fatal”, och du måste byta ut den eller hela din Mac.
För en mer detaljerad kontroll av dina lagringsenheter kan du ladda ner DriveDx (det är gratis att testa). Det här verktyget ger dig mer information än vad Apple anger att de gör.
För maximal sinnesfrid, se till att du säkerhetskopierar din Mac med Time Machine regelbundet.
CPU & GPU
CPU:n (processor) är datorns hjärna. Men det finns inte mycket du kan göra för att testa den. Om den inte fungerar som den ska kan du uppleva att datorn saktar ner, hänger sig, eller stängs av plötsligt. Ett sätt att få mer information är att jämföra din CPU med resultaten från en app som Geekbench. Du kan sedan använda Mac-benchmark diagram för att se hur den presterar jämfört med andra.
Om din Mac har ett dedikerat GPU (grafikkort) kan du testa det med verktyg som Heaven eller Cinebench. Om din GPU har problem kan du se att 3D-applikationer inte fungerar som de ska, att bilden visar felaktigheter, att systemet fryser eller stängs av plötsligt.
Tyvärr finns det inte mycket du kan göra för att åtgärda problem med CPU eller GPU. Eventuella problem där kommer förmodligen kräva att du byter ut logikkortet på din Mac. Det är i de flesta fall mer ekonomiskt att köpa en ny Mac än att betala för att reparera den gamla.
Ålderns påverkan: Är din Mac bara gammal?
Ibland har prestandaproblem en mycket enkel orsak: ålder. När din Mac åldras kan du räkna med att dess prestanda minskar. Nyare programvara kräver bättre hårdvara, medan hårdvaran inuti din Mac förblir oförändrad.
De flesta Mac-ägare bör inte uppleva alltför många prestandaproblem under de första tre åren. Men efter det börjar det gå nedför. När din Mac är fem-sex år gammal behöver du vara medveten om att de program du kör kanske inte fungerar optimalt på den.
Om du har en gammal Mac och vill försöka få ut så mycket som möjligt av den, finns det några saker du kan prova:
- Byt till en lätt webbläsare. Safari är optimerad för Mac och tenderar att ge bättre prestanda och lägre energiförbrukning än andra webbläsare.
- Använd i första hand Apples egna program. Precis som Safari är många Apple-program optimerade för macOS och Apple-hårdvara. Ett tydligt exempel på detta är Final Cut Pro som presterar mycket bättre än Adobe Premiere på äldre datorer. Du kan också välja Pages istället för Word, Lightroom istället för Aperture, eller Notes istället för Evernote.
- Var uppmärksam på multitasking. Undvik att överbelasta CPU:n eller GPU:n i onödan. Om du renderar en video, ta en kaffepaus medan den jobbar. Om du har 100 flikar öppna, stäng 50.
- Var försiktig med föråldrad eller krävande programvara. Föråldrade appar kan fungera sämre på moderna macOS-system eftersom de saknar optimering. Undvik att använda Java-baserade program som kräver Java Runtime Environment, eftersom de kan belasta din dator.
- Håll macOS uppdaterat. Se till att din Mac kör den senaste versionen av macOS. Apple har fokuserat på att förbättra prestandan i macOS under de senaste versionerna av sitt operativsystem. Om ditt system inte är uppdaterat kan du gå miste om optimeringar som kan ge en bättre upplevelse.
När är det dags att köpa en ny Mac?
Rätt tid att köpa en ny dator är när du behöver en. Om du upplever prestandaproblem som hindrar dig från att utföra ditt arbete eller göra det du behöver din dator till, är det dags att uppgradera.
Om din dator ständigt kraschar eller är seg på grund av en felaktig hårdvarukomponent är det dags att överväga att köpa en ny. Om du är trött på att jonglera med filer och program på grund av att din startdisk är för liten kan det vara dags att besöka Apple Store.
Kom ihåg att din gamla Mac fortfarande kan ha ett bra andrahandsvärde. Även gamla datorer med problem kan ge mer pengar än du tror. Om du funderar på att sälja din gamla Mac, här är några tips som kan hjälpa dig.
När du försöker spara en fil och den snurrande markören dyker upp. pic.twitter.com/RUThfobvLS
— Kattig? (@_hellocatty) 1 oktober 2015