Hur man fixar AirPlay när det inte fungerar

By rik

Apples smidiga AirPlay-funktion kan ibland bete sig oväntat. Om det är något du upplever just nu, har du tur att vi finns här för att hjälpa dig.

Det finns flera orsaker till att AirPlay inte lyckas strömma ljud eller video från dina enheter. Ibland kan det bero på en instabil internetuppkoppling. Andra gånger kan din Apple-enhet ha svårigheter att skicka innehållet till den avsedda mottagaren.

Oavsett orsaken finns det ett antal enkla metoder du kan använda för att lösa de flesta AirPlay-relaterade problem. Nedan går vi igenom olika sätt att felsöka AirPlay när det inte fungerar som det ska.

1. Kontrollera minimikraven för AirPlay

AirPlay är inte kompatibelt med alla enheter. Det är därför viktigt att först säkerställa att enheten som skickar innehållet (AirPlay-sändaren) uppfyller de lägsta systemkraven för AirPlay.

AirPlay-ljud fungerar med:

  • iPhone, iPad eller iPod touch med iOS 11.4 eller senare
  • Apple TV HD eller Apple TV 4K med tvOS 11.4 eller senare
  • HomePod eller HomePod mini med iOS 11.4 eller senare
  • Mac med iTunes 12.8 eller senare eller macOS Catalina 10.15 eller senare
  • Windows-dator med iTunes 12.8 eller senare

AirPlay-video fungerar med:

  • iPhone, iPad eller iPod touch med iOS 12.3 eller senare
  • Mac med macOS Mojave 10.14.5 eller senare

AirPlay-mottagaren, dvs. enheten du strömmar innehållet till, måste också ha stöd för funktionen.

Om du vill verifiera att en tredjepartsenhet, till exempel en smart-TV, stödjer AirPlay, leta efter en AirPlay-etikett på förpackningen.

Om du är intresserad kan du kolla in våra rekommendationer för de bästa AirPlay-mottagarna.

2. Justera AirPlay-mottagarens inställningar i macOS

Moderna Mac-datorer som kör macOS Monterey eller senare kan fungera som en AirPlay-mottagare. Detta innebär att du kan AirPlay-innehåll från en annan enhet till din Mac och även dela Macs skärm via AirPlay, förutsatt att AirPlay-mottagarinställningen är aktiverad, vilket vi går igenom nedan.

För att skydda din integritet är det bara enheter som använder samma Apple-ID som din dator som tillåts AirPlay-innehåll till din Mac. För att ändra detta, gå till Systeminställningar > Allmänt > AirDrop och HandOff och aktivera AirPlay-mottagarens inställning till höger.

Nu kan även enheter som inte använder samma Apple-ID som din Mac AirPlay till den. Om du vill tillåta att närliggande enheter ska kunna se din Mac som AirPlay-mottagare, klickar du på Tillåt AirPlay för, väljer Alla i menyn och klickar sedan på Tillåt alla.

Du kan även tillåta att nya enheter kan ansluta till din Mac via AirPlay utan lösenordsverifiering genom att avaktivera alternativet Kräv lösenord.

Apple rekommenderar att du använder en iPhone 7 eller senare och minst en Mac från 2018 för att få en optimal upplevelse. Du kan dock fortfarande använda AirPlay på äldre enheter med en lägre videoupplösning. Till exempel kan vi AirPlay från en iPhone 6s, som inte finns med i Apples kompatibilitetslista.

3. Väck enheter och håll dem nära

För att tydliggöra det, kom ihåg att alla dina enheter måste vara påslagna och upplåsta för att AirPlay ska fungera. När du använder AirPlay med din Apple TV, se till att den inte är i viloläge genom att trycka på fjärrkontrollen för att väcka den.

Eftersom AirPlay oftast är beroende av peer-to-peer-upptäckt, bör du hålla enheterna så nära varandra som möjligt för att stärka anslutningen.

När din Mac upptäcker en AirPlay-mottagare på nätverket, visas den under skärmspeglingsikonen i menyraden. Om ingen ikon är synlig, gå till Systeminställningar > Kontrollcenter, klicka på menyn bredvid Skärmspegling och välj Visa alltid i menyraden.

Nu kan du snabbt starta eller stoppa AirPlay, spegla din Mac-skärm eller använda en iPad som en andra skärm, direkt från menyraden.

5. Inaktivera automatisk AirPlay till TV-apparater

En iPhone eller iPad kan automatiskt AirPlay-innehåll till din Apple TV eller AirPlay-kompatibla smart-TV varje gång du använder funktionen. För att förhindra detta, gå till Inställningar > Allmänt > AirPlay och Handoff > Automatiskt AirPlay och välj Aldrig.

Genom att göra detta kommer din iPhone att sluta ansluta automatiskt till en närliggande AirPlay-mottagare, till exempel din Apple TV, när du vill casta något på din Mac.

6. Stäng av flygplansläge

När flygplansläge aktiveras på en iPhone eller iPad stängs alla trådlösa radioapparater av, med undantag för Bluetooth. AirPlay kräver både Wi-Fi och Bluetooth, så du måste stänga av flygplansläget för att använda AirPlay.

Öppna kontrollcentret på din iPhone eller iPad genom att svepa nedåt från det övre högra hörnet och tryck sedan på den lilla flygplansikonen för att växla flygplansläge. Alternativt kan du gå till Inställningar > Flygplansläge för att aktivera eller inaktivera funktionen.

7. Slå på Bluetooth

Bluetooth måste vara aktiverat på både sändaren och mottagaren för att de ska kunna upptäcka varandra. Du kan aktivera Bluetooth på en iPhone och iPad på flera sätt.

Ett sätt är att dra ner från det övre högra hörnet och aktivera Bluetooth-omkopplaren i kontrollcentret. Alternativt kan du gå till Inställningar > Bluetooth på din iPhone och använda reglaget för att inaktivera funktionen.

8. Använd samma Wi-Fi-nätverk

Peer-to-peer AirPlay gör att AirPlay kan fungera även om enheterna inte är anslutna till samma Wi-Fi-nätverk, eller ens något nätverk alls. Om peer-to-peer-upptäckt inte fungerar, bör du kontrollera att båda enheterna är anslutna till samma Wi-Fi-nätverk för bästa resultat.

För att se vilket nätverk du för närvarande använder på din iOS- eller iPadOS-enhet, gå till Inställningar > Wi-Fi för att se det aktuella nätverksnamnet.

För att kontrollera vilket Wi-Fi-nätverk du är ansluten till på macOS, klicka på Wi-Fi-ikonen i menyraden eller gå till Systeminställningar > Wi-Fi.

Vid eventuella problem rekommenderar vi att du läser våra tips för när din Mac inte ansluter till Wi-Fi. Apple TV-användare kan kontrollera sitt nuvarande nätverk i menyn Inställningar > Nätverk.

Om din Apple TV använder en Ethernet-anslutning, se till att den är ansluten till samma router som skapar ditt hems Wi-Fi-anslutning.

9. Starta om dina enheter

Ibland är den enklaste lösningen att starta om alla enheter som du vill använda med AirPlay. På iOS och iPadOS väljer du Inställningar > Allmänt > Stäng av. På tvOS väljer du Inställningar > System > Starta om. För att starta om din Mac, klicka på Apple-menyn och välj Starta om.

10. Starta om din router

En av anledningarna till att AirPlay inte kan strömma ditt innehåll kan vara ett problem med din router. Det kan vara så att routern begränsar innehållet på grund av ett mindre problem med dess firmware. I de flesta fall kan du lösa anslutningsproblem genom att stänga av routern och sedan slå på den igen.

11. Justera dina brandväggsinställningar i macOS

Om ditt AirPlay-problem är Mac-specifikt, finns det en risk att brandväggen har en regel som blockerar AirPlay-anslutningen. Som tur är kan du ändra brandväggsinställningarna i macOS med några få klick.

Gå till Systeminställningar > Nätverk och klicka på Brandvägg till höger. Klicka sedan på Alternativ under brandväggen om den är aktiverad. Inaktivera nu knappen Blockera alla inkommande anslutningar högst upp och aktivera alternativet som heter Tillåt automatiskt nedladdad signerad programvara att ta emot inkommande anslutningar.

Klicka slutligen på OK för att spara dina ändringar.

12. Uppdatera dina enheter till den senaste programvaran

Alla enheter som används för AirPlay bör ha den senaste versionen av programvaran installerad. Du kan ta en titt på följande handledningar som guidar dig genom uppdateringsprocessen.

Andra alternativ för att ansluta Apple-enheter

Det kan vara frustrerande när AirPlay slutar fungera precis när du behöver det som mest. Att följa tipsen ovan bör lösa dina AirPlay-problem. Om så inte är fallet, kan det vara dags att kontakta Apples support.

AirPlay är inte det enda sättet att ansluta din iPhone eller iPad till en smart-TV. Du bör utforska andra sätt att casta innehåll till en TV när AirPlay inte fungerar av en eller annan anledning.