Hur man blockerar webbplatser i Google Chrome

Hittar du dig själv på Facebook, Twitter eller andra distraherande webbplatser när du egentligen borde göra något annat istället? Blockera den webbplatsen i Google Chrome. Andra lösningar låter dig blockera webbplatser för barn hemma eller anställda också.

Hur du snabbt blockerar en webbplats för dig själv

Vi rekommenderar Blockera webbplats för Chrome för att snabbt blockera webbplatser. Installera det, och du kan använda tilläggets enkla alternativ för att definiera en lista över blockerade webbplatser. Du kan till och med ställa in en omdirigering, så att du automatiskt pekas på en webbplats som du bör använda (kanske din arbetsplats webbplats) när du besöker en blockerad webbplats. Eller aktivera det enligt ett schema så att du kan titta på Facebook allt du vill – så länge det är utanför de tider du bör definiera.

Det här är inte idiotsäkert. I själva verket är det tvärtom. Du kan snabbt redigera Block Sites behörigheter för att avblockera webbplatser. Och medan du kan definiera lösenordsskydd, kan alla som använder din dator öppna vilken annan webbläsare som helst för att komma runt blocket. Det är ett sätt att hålla dig på rätt spår och lägga till lite extra friktion innan du går in på en webbplats – det är allt. Det är inte ett sätt att kontrollera åtkomsten till webbplatser för barn i hemmet eller anställda i en organisation

Om du inte vill att ett tillägg som Block Site ska köras på varje webbplats du besöker kan du använda Google Chromes tilläggsbehörigheter för att begränsa åtkomsten. Om du till exempel bara vill blockera Facebook kan du begränsa Block SIte till att endast köras på facebook.com.

Erfarna nördar kan vara vana vid att blockera webbplatser med hjälp av deras systems värdfil, som låter dig definiera en anpassad lista över domäner och de IP-adresser som är associerade med dem. Observera att Google Chrome ignorerar systemets värdfil. Detta förhindrar skadlig programvara från att omdirigera webbplatser som Facebook till skadliga platser, men det hindrar dig också från att blockera webbplatser som Facebook på samma sätt. Det är därför tillägget är så användbart.

Hur man blockerar webbplatser med föräldrakontroll

Block Site-tillägget fungerar bra – för dig själv. Men du kan inte effektivt använda det för att blockera åtkomst till webbplatser för dina barn.

Många Wi-Fi-routrar har inbyggda funktioner för webbplatsblockering, och det kommer att fungera mycket bättre än detta Chrome-tillägg. Om din router har en sådan funktion kan du be din router att blockera en webbplats, och ingen på ditt Wi-Fi-nätverk kommer att kunna komma åt den. Människor kan naturligtvis fortfarande använda VPN eller proxyservrar för att komma runt den svarta listan – ingenting är idiotsäkert.

Du kanske också vill undersöka programvara för föräldrakontroll som körs på själva datorn. Förutom programvara för föräldrakontroll från tredje part, innehåller ditt operativsystem några användbara verktyg.

Till exempel kommer familjefunktionerna i Windows 10 att låta dig blockera webbplatser för ett barnkonto. På en Mac låter skärmtidsfunktionen som lagts till i macOS Catalina dig begränsa åtkomsten till webbplatser. På en Chromebook kan du använd Family Link för att kontrollera vilka webbplatser ett barns konto kan besöka.

Hur man blockerar en webbplats i en organisation

Organisationer som använder Chrome Enterprise kan använda Chromes URLBlacklist-funktion för att blockera enskilda webbplatser. Den här funktionen är avsedd för IT-proffs som hanterar en organisations enheter och hjälper dig inte hantera Chrome hemma. Rådfråga Googles dokumentation om webbplatsblockering för mer information.