Hur man beräknar marginal [+ Margin Calculators]

Oavsett om du äger ett litet onlineföretag på Shopify eller de globala företag som drar in stora miljarder dollar, är alla gemensamma för ett koncept: att känna till företagets vinstmarginal.

Du kan lära dig om ditt företags hälsa genom att bara titta på hur pengar rör sig genom det. Finns det några överskottspengar? Är du bara i break-even-läget? Eller förlorar du pengar ur fickan för att driva verksamheten? För att få ett tydligt svar på sådana rörelser av pengar måste du lära dig hur du beräknar vinstmarginalen.

Om du förlitar dig på andra för att beräkna vinster kan du ha problem. Eftersom de som du litar på kan ta av pengar från ditt företag. Därför, förutom att driva affärsverksamheten, måste du också vara smart nog att förstå mått som utvärderar ditt företags prestation och utrymme för framtida tillväxt.

För att hjälpa dig har vi sammanställt den ultimata resursen som hjälper dig att förstå olika typer av vinstberäkningar och deras formler. Dessutom har vi också listat några pålitliga och pålitliga kalkylatorverktyg som du kan använda i ditt företag.

Vad är bruttovinstmarginalen?

Det är den enklaste formen för att beräkna lönsamheten för alla företag som sysslar med försäljning. Eftersom det ger ut vinsten som en inkomst för ditt företag som finns kvar som kontanter. Företag härleder bruttovinstmarginalen efter att ha räknat in kostnaden för sålda varor eller tjänster.

Kostnad för sålda varor (COGS) inkluderar olika insatskostnader som produkttillverkning, lagerhantering, frakt till återförsäljarens webbplats, frakt av produkter direkt till kunden, etc.

När du beräknar bruttovinstmarginalen genom att subtrahera COGS från totala intäkter, kom ihåg att COGS inte inkluderar fasta kostnader, skatter, omkostnader, engångskostnader och skulder.

Om du börjar från början kan du använda följande formler steg-för-steg för att hitta bruttovinstmarginalen. Kom ihåg att du bara behöver nettoomsättning och bruttovinstvärde.

Beräkna försäljningsintäkter

Försäljningsintäkter = Totala intäkter genererade från försäljning av varor eller tjänster från den primära branschen.

Det är nödvändigt att inkomsten genereras från huvudverksamheten. Om du till exempel överväger en biltillverkare, kommer det belopp som tjänats in på att sälja bilar och tillbehör att inkluderas i intäkterna. Men om de tjänar något extra belopp genom att sälja av gammal fabriksutrustning kommer det inte att vara en del av försäljningsintäkterna.

Att hitta bruttovinst

Bruttovinst = Totala försäljningsintäkter – råvarukostnad – arbetskostnad – fraktkostnad – fabrikskostnader

Beräkna nettoomsättningen

Nettoomsättning = Totala försäljningsintäkter – rabatter – återbetalningar – försäljningsbidrag

Fastställande av bruttovinstmarginalen

Bruttovinstmarginal i % = ( bruttovinst / nettoomsättning ) x 100

Vad är rörelsevinstmarginalen?

Som du kanske har märkt av ovanstående, räknas vinstmarginalen endast för produkt-/tjänsterelaterade utgifter, fraktkostnader, återförsäljarrabatter etc. Men du förlorar också pengar på att underhålla affärsinfrastrukturen. Det är känt som affärsverksamhetskostnad.

Således, om du vill räkna in dessa utgifter i din vinstmarginal, blir beräkningen något komplex. Du måste noggrant redogöra för administration, drift, försäljning och marknadsföring, dagliga utgifter och omkostnader.

Dessutom måste du också ta hänsyn till tillgångsvärdets värdeminskning av ditt företag. När du beräknar rörelsevinstmarginalen måste du hålla borta icke-operativa kostnader från formeln. Det är skatter och skulder som inte har någon direkt koppling till näringsverksamheten.

Beräkningen av denna typ av vinstmarginal kräver ett par information som COGS, intäkter, driftskostnader, etc. Här är en stegvis guide för att beräkna rörelsevinstmarginalen:

Bestäm COGS-värdet

Varje bransch följer en liknande formel för att beräkna sin COGS-siffra. Utgiftsnivåerna varierar dock från bransch till bransch.

COGS = Inledande produktinventering + upphandlingar eller inköp – slutlig inventering av varor

Beräkna operativ vinstmarginal

Rörelsevinstmarginal i %= {(försäljningsintäkter + COGS – driftskostnader – försäljningskostnader) / intäkter} x 100

Vad är nettovinstmarginalen?

När någon frågar om företagets vinstmarginal är det alltid nettovinstmarginalen. Det är den mest betydelsefulla och praktiska beräkningen av alla företags faktiska vinstmarginal. På samma sätt är det den mest omfattande och komplexa lönsamhetsberäkningsmetoden.

Det indikerar de totala intäkterna som finns kvar på ditt företags konto efter att ha redovisat alla inkomstströmmar. Förutom inkomsten står den också för alla betalningar du har gjort till affärsverksamhet, COGS och försäljning och marknadsföring.

Dessutom kan du inte exakt beräkna ditt företags förmåga att omvandla intäkter till vinster förrän du även inkluderar följande när du beräknar vinstmarginalen:

  • Alla engångsbetalningar som görs på grund av ditt företag
  • Alla andra inkomster som räntor från inlåning, obligationer och uthyrning av tillgångar
  • Alla skatter som du har samlat in antingen för varu- och tjänsteskatt (GST) eller mervärdesskatt (moms)
  • All skuld som du har på marknaden kopplad till din affärsverksamhet

Att beräkna detta värde kräver bara nettovinstbeloppet och intäkterna. Du har redan intäktssiffran från tidigare beräkningar.

Att räkna ut nettovinsten

Verksamhetens nettovinst = Intäkter – tillgångsavskrivningar – COGS – räntekostnader för skulder – amortering – betalda skatter – övriga utgifter

Beräkna nettovinstmarginalen

Nettovinstmarginal i % = (nettovinstvärde/intäkt) x 100

Varför är bruttovinstmarginal den enklaste formen för att representera vinst?

Bruttovinstmarginalberäkningen tar hänsyn till alla direkta siffror för intäkter och kostnader. Det inkluderar inga indirekta kostnader eller intäkter relaterade till ditt företag. Därför är detta värde lätt tillgängligt för analys och utvärdering av ditt företags hälsa.

För snabb trendanalys använder de flesta experter detta värde för att få ett informativt perspektiv på affärsprocesserna. Eftersom alla värden på bruttovinstmarginalen är direkta, är ditt företag lönsamt om detta värde ökar över tiden.

Tvärtom, om bruttovinstmarginalen sjunker långsamt betyder det att ditt företag inte längre tjänar inkomster eftersom det spenderar pengar på att driva organisationen. Du måste fokusera på försäljningsmetoder, inköpsaktiviteter, användning av råvaror och arbetskraftsutnyttjande.

Bruttomarginalprocenten låter dig också optimera din verksamhet, så att du kan göra maximal vinst.

Du kan till exempel analysera flera år av detta värde för att ta reda på om du erbjuder produkter eller tjänster till en lägre kostnad än dina konkurrenter. Det indikerar också om dina försäljningskostnader är högre än förväntat. Sedan kan du sänka kostnaderna och öka produkt-/tjänstkostnaderna något för att öka nettointäkterna.

Dessutom, när investerare utvärderar ditt företag för att köpa en andel i det, tittar de också på bruttovinstens procentuella värde. De använder det för att ta reda på om ditt företag är tillräckligt kapabelt att omvandla intäkter till vinst.

Hittills har du lärt dig om de grundläggande koncepten för olika sätt som ett företag kan beräkna sin vinst på. Nu är det dags att upptäcka några avancerade verktyg som hjälper dig att automatisera dessa beräkningar:

Shopify vinstmarginalkalkylator

Shopify är en av de ledande e-handelsplattformarna för miljontals företag över hela världen. Förutom att hjälpa onlineföretagare att skapa sina butiker eller serviceställen, erbjuder den också användbara affärsverktyg och kunskapsbaser. Ett sådant verktyg är beräkningssystemet för vinstmarginaler tillgängligt online.

Verktyget är helt enkelt en webbapp som du kan komma åt från vilken dator som helst som kan köra webbläsare som Google Chrome, Mozilla, Edge, etc. Shopifys webbplats är baserad på det responsiva webbdesignprotokollet och fungerar därför även på småskärmsenheter som t.ex. smartphones eller surfplattor.

Om du är den personen som inte kan bestämma hur de ska prissätta sina produkter i e-handel eller offlinebutiker, är detta rätt verktyg för dig. Shopifys vinstmarginalkalkylator hjälper dig att exakt upptäcka försäljningspriserna för dina varor/tjänster. Därför kommer du att kunna sälja dina produkter till rätt pris, göra dina kunder nöjda och även tjäna en vinst.

Kalkylatorns användargränssnitt (UI) är ganska enkelt. Den har i första hand två sektioner. Den övre delen behandlar datainmatning och den nedre delen visar resultaten.

Du måste till exempel ange artikelkostnad ($) och prislapp (%) när du behöver identifiera en produkts försäljningspris. Kostnaden för artikeln ($) bör vara enkel eftersom du vet produktionskostnaden. Markupen (%) kan dock låta knepigt, men det är den inte. Markup är helt enkelt den procentandel av vinsten du vill ha från varje försäljning av varan.

TimeCamps vinstkalkylator

TimeCamp är en välkänd tidsspårningslösning för frilansare, soloentreprenörer och små och medelstora företag. Om du redan använder dess tjänster och inte vill flytta fokus till en annan programvara för att ta reda på den legitima kostnaden för dina tjänster eller produkter, kan du använda dess marginalkalkylator.

Om du inte är i detta mjukvaruekosystem men fortfarande behöver en pålitlig lösning för att beräkna vinst och intäkter från kostnader och marginaler, kan du använda det här verktyget gratis. I likhet med Shopifys kalkylator är den här också baserad på molnet och tillgänglig från vilken enhet som helst med en uppdaterad webbläsare.

För att använda det här verktyget effektivt måste du känna till kostnaden för varor och tjänster. Du måste också bestämma en marginal som du måste mata in i kalkylatorappen. Låt oss överväga att du säljer spelmöss online. Om det tar 100 $ för att producera och leverera spelmusen till din kund, måste du ange 100 i fältet Kostnad.

Om du nu vill ha en vinst på 20 % på försäljningen av varan, skriv in 20 i fältet Marginal. Så fort du gör båda ingångarna får du resultatet.

I det här scenariot är intäkterna 120 USD och din vinst från försäljningen är 20 USD. Med hjälp av detta verktygs data kan du även beräkna bruttovinstmarginal, nettovinstmarginal och rörelsevinstmarginal.

Finance Formulas Nettovinstmarginalkalkylator

Finansformler är ett populärt resmål för proffs inom finans, bank, aktiemarknad, företagsfinansiering och värdepappershandel för lättanvända miniräknare. Dessa verktyg är också gratis att använda utan någon prenumeration eller förskottsbetalning. Så om du vill veta hur du beräknar nettovinstmarginalen för ditt företag kan du använda en av dess miniräknare.

När du delar upp företagets nettointäkter med totala intäkter eller försäljning från produkter/tjänster får du nettovinstmarginalen. Det har diskuterats i detalj tidigare i den här artikeln. Värdet du får är alltid i procent. Detta är den enkla formeln bakom denna online-kalkylator.

Du matar in nettoinkomst och försäljning/intäkter i verktygsgränssnittet. Därefter visar kalkylatorn automatiskt nettovinstmarginalen i procentform. Den visar också formeln under datorgränssnittet.

GIGA-kalkylatorns marginalkalkylator

Marginalkalkylatorn från GIGA-kalkylator är ännu ett populärt verktyg som företag använder för att ta reda på ett företags vinstmarginal. Verktyget är något annorlunda eftersom det beräknar flera typer av marginaler i ett användargränssnitt. Allt du behöver göra är att mata in två valfritt från kostnad, intäkter, vinst och marginal för att beräkna de återstående två värdena.

Följande är några definitioner och variabler som används i det här verktyget. Ta inte en av dessa för att använda verktyget effektivt:

  • Kostnad: totalkostnad för att leverera en vara eller tillhandahålla en tjänst
  • Intäkt: bruttovärdet av rörelseintäkter eller intäkter från försäljning
  • Vinst: avkastning från försäljning minus kostnaden från totala intäkter
  • Marginal: det är procentandelen av vinsten som du behåller från försäljningen

Här är en lista över datainmatning och motsvarande beräkningsutdata från verktyget:

  • Om du anger kostnaden och netto-/bruttointäkterna kommer vinst, marginal och påslag att ge ut
  • Brutto/nettovinst och kostnad som input kommer att leverera påslag, intäkter och vinstmarginal
  • Skriv in vinstmarginal och kostnad för att få påslag, vinst och intäkter

Slutord

Att veta hur man beräknar vinstmarginal kommer att hjälpa dig mycket i det långa loppet av att leda ett företag och tjäna vinst på det. När du känner till vinstmarginalen kan du effektivt planera affärsutgifter, investeringar, anställa ny personal, skaffa nya kontorstillgångar och så vidare.

Dessutom, när du går för att ta itu med affärsinvesterare, intressenter eller stora enheter som vill köpa ditt företag, måste du presentera affärsvinstmarginalen exakt framför alla andra element.

Vi har gått igenom en enkel diskussion om olika typer av vinstmarginaler och deras beräkningar. Vi har också diskuterat några verktyg som kan utföra vinstmarginalberäkningen utan några fel. Från och med nu kan du ta ditt företag till nästa steg, utöka din kundbas och lyckas sälja!

Här är en annan artikel som hjälper dig att hantera ditt företag med allt-i-ett-plattformar.