Hur man åtgärdar Ubuntu 23.04-inloggningsfelet på VMware

Ubuntu 23.04 släpptes för allmänheten i april 2023 med stöd till april 2024. Även om det var en interimsversion, hade stora uppdateringar som ett bättre GUI med GNOME 44, GPU-stöd med Mesa 23-drivrutiner och överlag snabbare prestanda genom Linux 6.2-kärnan många människor som provar det som en virtuell maskin.

Men om du försöker installera Ubuntu 23.04 på VMware kommer du troligen att möta ett inloggningsproblem även om du har konfigurerat din maskin korrekt.

Om du har problem med inloggningsskärmen när du försöker installera ”Lunar Lobster” på VMware, nedan är ett steg-för-steg om hur du åtgärdar problemet.

Varför uppstår inloggningsproblemet?

När du försöker köra Ubuntu 23.04 på VMware använder den automatiskt Easy Install. Funktionen Enkel installation är VMwares sätt att göra OS-installationer enkla utan manuell installation.

Problemet med Easy Install är att så länge som operativsystemet stöder funktionen så använder VMware den automatiskt utan att ge något annat alternativ. Detta gör att Ubuntu 23.04 startar direkt till inloggningsskärmen, som inte accepterar några referenser trots att du angett ett användarnamn och lösenord tidigare.

Du kanske kan lösa problemet genom att snabbt återställa ditt Ubuntu-lösenord, men eftersom du inte har sparat några data på den virtuella datorn, skulle det vara en enklare och troligen bättre lösning att göra de nya installationslösningarna i den här guiden.

För att lösa detta inloggningsproblem måste vi manuellt välja Prova eller installera Ubuntu på GRUB multi-boot bootloader. Och det enda sättet vi gör det är genom att kringgå funktionen Enkel installation i VMware.

Hur man kringgår enkel installation på VMware Workstation

Även om det inte är särskilt enkelt, finns det två enkla sätt att kringgå funktionen Enkel installation i VMware Workstation. Här är den första:

Gå igenom den vanliga processen för att skapa en virtuell dator genom att välja Skapa en ny virtuell maskin > Typiskt (rekommenderas).

När du väljer din Ubuntu 23.04-avbildning under gästoperativsystemets installation, kommer du att meddelas att Ubuntu 64-bitars 23.04 har upptäckts och att den kommer att använda Enkel installation för installationen. Detta kommer att skapa en autoinst.iso-fil som vi kommer att radera senare för att kringgå funktionen. För nu, klicka på Nästa.

När du har valt din bild och anpassat hårdvaran, se till att avmarkera alternativet Power on this virtual machine after creation. Detta gör att du kan ta bort autoinst.iso innan den ens startar.

Klicka nu på Slutför, välj sedan din virtuella dator och klicka på Redigera inställningar för virtuell maskin > CD/DVD (SATA) och ta bort autoinst.iso genom att välja Ta bort och sedan OK.

Starta din virtuella dator och välj Prova eller installera Ubuntu med GRUB bootloader.

Och voilà! Du bör nu hälsas med det nya Flutter-baserade installationsprogrammet.

Hur man kringgår enkel installation på VMware Player och arbetsstation

Här är en annan metod som du kan använda på både VMware Player och VMware Workstation:

För att kringgå enkel installation på VMware Player, öppna programvaran, välj Skapa en ny virtuell maskin, markera alternativet Kommer att installera operativsystemet senare och tryck sedan på Nästa. Välj nu Linux och Ubuntu 64-bitars.

När du har valt vilken typ av operativsystem du planerar att installera väljer du Anpassa maskinvara > Ny CD/DVD(SATA). Välj alternativet Använd ISO-bildfil och välj din Ubuntu 23.04-bild och tryck sedan på Lägg till.

Kör nu din virtuella dator och välj Prova eller installera Ubuntu på starthanteraren. Därefter bör du startas upp till det Flutter-baserade installationsprogrammet istället för inloggningsskärmen.

Alternativa sätt att testa Ubuntu 23.04 på virtuella maskiner

Även om metoderna som diskuteras i den här guiden kommer att lösa inloggningsproblemet när du installerar Ubuntu 23.04 med VMware, kan det finnas andra problem förutom inloggningsfelet.

I det här fallet kan du försöka använda VirtualBox istället. Det är gratis och lika lätt att använda som VMware, plus att det kommer med premiumfunktioner som Snapshots.

Alternativt kan du testa Ubuntu 23.04 med en startbar USB. Detta sparar inte bara lite minnesutrymme utan gör den också ultraportabel.