Hur man åtgärdar ett Windows Kernel Power-fel i 5 enkla steg

Viktiga takeaways

 • Det kritiska Kernel-Power-felet är ett systemfel som kan få din dator att krascha utan förvarning, vilket indikerar ett strömförsörjnings- eller maskinvaruproblem.
 • Vanliga orsaker till Kernel-Power-felet inkluderar föråldrade Windows, aktiverad Windows snabbstart och felaktigt RAM- eller grafikkort.
 • Åtgärda felet genom att uppdatera Windows, inaktivera snabb start, återställa RAM och grafikkort, testa för felaktig PSU och köra CHKDSK och SFC.

Stängs din Windows-dator av utan förvarning? Eller kraschar den varje gång du försöker väcka den ur viloläge? Din dator kan ha ett strömförsörjningsfel, vilket gör att den kraschar utan förvarning.

Problemet, känt som ett Kernel-Power-fel, verkar utan anledning, men är ändå ett kritiskt systemproblem. Så här fixar du Kernel-Power Event ID 41 och stoppar din dator från att krascha.

Vad är ett kärnkraftskritiskt fel?

Det kritiska Kernel-Power-felet är ett systemfel som får ditt system att krascha. Felet kan utlösas under en rad olika omständigheter, även om alla hänför sig till strömproblem eller systemstarter utan en ren avstängning. Emellertid indikerar Kernel-Power 41-problemet inte alltid ett problem med strömförsörjningen utan kan också indikera ett problem med din systemhårdvara, vilket orsakar ett strömfel och i sin tur att ditt system kraschar.

Det kritiska felet Kernel-Power är vanligtvis associerat med Event ID 41. Dessutom åtföljs Kernel-Power Event ID 41 av nyckelorden (70368744177664),(2), som du kan använda för att lokalisera din felsökning av fel.

Så, vad orsakar Kernel-Power-fel 41? Även om det är en vanlig avstängningsfelkod, finns det flera vanliga orsaker med enkla korrigeringar:

 • Uppdatera Windows 10 eller Windows 11
 • Inaktivera Windows snabbstart
 • Sätt tillbaka ditt RAM-minne och ditt grafikkort
 • Testa för en felaktig PSU
 • Kör CHKDSK och SFC
 • Låt oss ta dessa korrigeringar steg för steg och lösa Windows Kernel-Power-felet. Observera att den här artikeln uteslutande handlar om Kernel-Power 41-felet. Men vi har också täckt korrigeringar för det oväntade felet i kärnlägesfällan, av vilka några skiljer sig från korrigeringarna för felet Kernel-Power.

  1. Uppdatera Windows

  Kontrollera om Windows 10 eller Windows 11 är uppdaterat. Microsoft släpper Windows-uppdateringar ofta, åtgärdar buggar och andra problem. Ditt kritiska Kernel-Power-fel kan bero på en bugg som det finns en fix redo för i en uppdatering.

  Tryck på Win + I, skriv uppdatering i sökrutan och välj Sök efter uppdateringar. Om det finns en uppdatering som väntar, ladda ner och installera den och starta sedan om systemet.

  2. Inaktivera Windows Snabbstart

  Snabbstart av Windows är ett hybrid viloläge som gör att din dator kan starta extremt snabbt. Windows 10 och Windows 11 aktiverar snabb start som standardinställning under installationen.

  Om du aktiverar snabb start stängs inte datorn av helt. Istället går den in i en medelväg som kombinerar en fullständig avstängning med viloläge, vilket sparar det senaste maskintillståndet så att du kan börja arbeta direkt.

  Men till skillnad från fullt viloläge, när du återgår till Windows 10, är ​​det som att starta maskinen från början. Det finns inga öppna fönster och dina tidigare program är inte öppna och så vidare.

  Så här inaktiverar du snabbstart:

 • Skriv power set i sökfältet på Startmenyn och välj sedan Välj ett energischema.
 • Välj nu Välj vad strömknapparna gör, följt av Ändra inställningar som för närvarande inte är tillgängliga.
 • Avmarkera Slå på snabb start och tryck på Spara ändringar.
 • När det är inaktiverat startar du om ditt system och kör det ett tag. Om dina Kernel-Power-fel liknar mina replikerar felet sig inte alltid omedelbart och det kan ta några dagar att återkomma.

  3. Sätt tillbaka ditt RAM-minne och ditt grafikkort och kontrollera dina strömkablar

  Vissa användare rapporterar att deras Kernel-Power 41-fel löses efter att ha satt tillbaka sitt RAM och grafikkort (GPU).

  Du måste komma in i höljet på din PC eller bärbara dator för att återställa hårdvaran. Var medveten om att detta upphäver tillverkarens garanti i vissa fall, så fortsätt med försiktighet.

  Medan du har ditt PC-fodral öppet, kontrollera strömkablarna och kontakterna som ansluter din nätaggregat och moderkortet. Din dators strömförsörjningskablar bör passa tätt i porten och en lös anslutning kan utlösa Kernel-Power-felet.

  4. Testa för felaktig PSU med OCCT

  Att testa för hårdvarufel med din strömförsörjningsenhet är inte lätt om du inte har rätt hårdvara till hands. Du kan kontrollera din PSU med en multimeter eller ett dedikerat PSU-testverktyg.

  Majoriteten av mjukvarubaserade PSU-kontrollverktyg kan inte ge en korrekt avläsning om huruvida din PSU fungerar korrekt.

  Som sagt, om du vill prova ett PSU-programvarutest skulle jag föreslå att du använder OCCT, ett gratis stresstestverktyg för CPU/GPU/PSU. OCCT stresstestar din CPU, GPU och moderkort och kan i processen upptäcka eventuella fel med din strömförsörjningsenhet.

 • Öppna OCCT.
 • Under Testkonfiguration väljer du Ström.
 • Ställ in instruktionsuppsättningen på Auto.
 • Spara allt arbete och stäng alla andra öppna program på ditt system.
 • När du är klar, tryck på den stora röda spelikonen i OCCT för att påbörja stresstestet.
 • OCCT-utvecklaren säger att ”De flesta fel upptäcks inom de första 5 minuterna. Men jag rekommenderar att du gör minst ett 1 timme långt test bara för att vara säker.”

  När testet är klart producerar OCCT en logg som markerar eventuella PSU-fel (eller med annan hårdvara!).

  Ladda ner: OCCT för Windows (Fri)

  Prova en annan strömförsörjningsenhet om möjligt

  Att byta ut din strömförsörjningsenhet mot en annan är ett sätt att bekräfta om problemet beror på en felaktig strömförsörjning. Alla har förstås inte en extra PSU liggandes, så det är inte alltid det lättaste sättet att testa. Men om du har chansen, ge det ett försök.

  Bör du justera dina systemspänningar för att fixa Kernel-Power 41-felet?

  Jag skulle avråda från att mixtra med dina systemspänningar för att åtgärda felet om du inte vet vad du ger dig in på. Du kanske upptäcker att om du tar bort överklockningar eller underspänningar återgår ditt system till en mer stabil driftnivå. Men att försöka undervolta eller överklocka ditt system medan det redan lider av ett okänt fel kan leda till fler problem och dessutom bli svårare att diagnostisera när du lägger till fler variabler i ekvationen.

  5. Kör CHKDSK och SFC

  CHKDSK är ett Windows-systemverktyg som du kan använda för att verifiera ditt Windows 10-filsystem. Du kan lägga till specifika alternativ för att hitta och åtgärda fel när verktyget körs. Kör det från kommandotolken och använd CHKDSK-skanningen för att hitta problemet och åtgärda din maskin.

 • Skriv kommandotolken i startmenyns sökfält, högerklicka sedan på den bästa matchningen och välj Kör som administratör. (Alternativt, tryck på Win + X och välj sedan Kommandotolken (Admin) från menyn.)
 • Skriv sedan chkdsk /r och tryck på Retur. Kommandot kommer att skanna ditt system efter fel och åtgärda eventuella problem längs vägen.
 • Om CHKDSK inte hittar några fel kan du köra Windows System File Check (SFC). Systemfilskontroll är ett annat Windows-systemverktyg som du kan använda för att leta efter saknade eller korrupta Windows-systemfiler.

  Om du undrar är skillnaden mellan CHKDSK och SFC omfattningen av skanningen. CHKDSK skannar hela din enhet efter fel, medan SFC skannar dina Windows-systemfiler specifikt.

  Innan du kör SFC-kommandot är det dock bäst att kontrollera att det är helt funktionellt.

  DISM står för Deployment Image Servicing and Management. DISM är ett integrerat Windows-verktyg med ett stort utbud av funktioner. I det här fallet säkerställer kommandot DISM Restorehealth att vår nästa fix kommer att fungera korrekt.

  Arbeta igenom följande steg.

 • Skriv Kommandotolk (Admin) i startmenyns sökfält, högerklicka sedan och välj Kör som administratör för att öppna en förhöjd kommandotolk.
 • Skriv följande kommando och tryck på Enter: DISM /online /cleanup-image /restorehealth
 • Vänta tills kommandot är klart. Processen kan ta upp till 20 minuter, beroende på ditt systems hälsa. Processen verkar ha fastnat vid vissa tidpunkter, men vänta tills den är klar.
 • När processen är klar skriver du sfc /scannow och trycker på Retur.
 • Låt skanningen köras och starta sedan om systemet.

  Åtgärda Kernel-Power Critical Error 41

  En av dessa fem korrigeringar kommer att få din Windows 10-dator tillbaka till full hälsa. Du kan dock behöva prova en kombination av korrigeringar för att stoppa det kritiska Kernel-Power-felet. För mig löste problemet genom att installera om min hårdvara och uppdatera Windows 10.