Hur man använder Xubuntu på Raspberry Pi 4

Xubuntu är ett utmärkt skrivbordsoperativsystem, men visste du att du också kan använda det på Raspberry Pi 4? Det stämmer, tack vare Ubuntu för Raspberry Pi är det möjligt att köra din favorit Linux-skrivbordsdistribution på Pi 4. Så här ställer du in den.

Installera Raspberry Pi Imager på Linux

För att använda Xubuntu på Raspberry Pi 4 måste du installera verktyget Raspberry Pi Imager. Det här programmet är det överlägset enklaste sättet att få Xubuntu konfigurerad på ett SD-kort.

Det finns många sätt att installera Pi Imager-verktyget; Vi kommer dock att fokusera på Snap-paketet och Flatpak-utgåvorna i den här guiden, eftersom de är kompatibla med de flesta Linux-operativsystem.

Obs: om du ställer in Ubuntu på ditt SD-kort från ett Windows- eller Mac OS-system istället för Linux, har du tur. Raspberry Pi Imager är även tillgänglig för andra operativsystem här.

Snappaket

För att få igång Snap-paketversionen av Raspberry Pi-imagern på ditt system måste du först ha Snap-paketets körtid konfigurerad på ditt system.

Du kan konfigurera Snap-runtime på Linux genom att följa den här guiden i ämnet. När den väl har ställts in kan installationen av Raspberry Pi Imager göras med ett enkelt snabbinstallationskommando nedan.

sudo snap install rpi-imager

Flatpak

Raspberry Pi Imager är också tillgänglig på Flathub app store som en Flatpak, om du föredrar Flatpak. För att starta installationen av Raspberry Pi Imager som en Flatpak, ställ in Flatpak runtime på din dator.

Du kan ställa in Flatpak runtime på din dator genom att följa vår guide i ämnet. När Flatpak är konfigurerat och konfigurerat kan installationen av Raspberry Pi Imager göras med de två kommandona nedan i ett terminalfönster.

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

flatpak install flathub org.raspberrypi.rpi-imager

Flashar Ubuntu till ett SD-kort

Xubuntu kan användas på en Raspberry Pi; Canonical gör dock bara en Ubuntu-release för Pi 4. Så du måste flasha standard Ubuntu och installera den på Pi och ställa in Xubuntu senare.

För att flasha Ubuntu till ett SD-kort, sätt in ditt SD-kort eller USB SD-kortläsare i datorn. Starta sedan Raspberry Pi Imager på Linux-skrivbordet och följ steg-för-steg-instruktionerna nedan.

Steg 1: Hitta knappen ”Välj OS” i bildkameran och välj den med musen. När du har valt den här knappen, leta reda på knappen ”Andra allmänna operativsystem” och välj den med musen för att komma åt andra operativsystem.

Steg 2: Titta igenom listan över operativsystem och välj alternativet ”Ubuntu” för att komma åt alla Ubuntu-val som Raspberry Pi Imager har att erbjuda. Välj sedan ”Ubuntu desktop 21.04 (RPi 4/400)”.

Steg 3: Efter att ha valt Ubuntu som operativsystem att flasha, måste du välja en plats för att flasha operativsystemet. Klicka på ”Välj lagring” och välj ditt SD-kort att använda med Raspberry Pi-bildkameran.

Steg 4: Nu när ditt lagringsval är valt, hitta knappen ”Skriv” i Raspberry Pi Imager och klicka på den. När du väljer det här alternativet kommer det att blinka Ubuntu till ditt SD-kort.

Steg 5: Koppla ur ditt SD-kort och stäng Raspberry Pi Imager när den blinkande processen är klar. Anslut sedan SD-kortet till Pi 4 och gå igenom processen för att ställa in Ubuntu genom att följa anvisningarna på skärmen.

Konfigurera Xubuntu

Med Ubuntu-operativsystemet installerat och uppstartat på din Raspberry Pi 4, kommer du att kunna ställa in Xubuntu. För att göra det, starta ett terminalfönster på Ubuntu-skrivbordet. Tryck på Ctrl + Alt + T på tangentbordet eller sök efter ”Terminal” i appmenyn för att starta den.

Med terminalfönstret öppet, använd kommandot apt install för att ställa in paketet ”xubuntu-desktop”. Det här paketet innehåller allt du behöver för att använda Xubuntu-skrivbordsmiljön på din Raspberry Pi 4.

sudo apt install xubuntu-desktop

Efter kommandot ovan kommer Ubuntu att be dig om ett lösenord. Använd sedan tangentbordet och skriv in ditt användarkontos lösenord. Tryck sedan på Enter för att fortsätta.

Efter att ha angett ditt lösenord kommer Ubuntu att samla in alla paket för Xubuntu-skrivbordet. Det finns många paket, så det kan ta lite tid. Ubuntu kommer att be dig att trycka på Y-tangenten på tangentbordet när allt är klart att installera.

Genom att trycka på Y-tangenten kommer du att kunna starta installationen av paketen. Tänk på att eftersom det finns många paket att installera för skrivbordet kan det ta några minuter.

När installationsprocessen är klar, logga ut från Ubuntu-skrivbordet och välj Xubuntu- eller XFCE-sessionen. Logga sedan in igen för att använda Xubuntu på din Raspberry Pi 4. Njut!