Hur man använder VLOOKUP på en rad värden

By rik

VLOOKUP, eller LETARAD som den heter på svenska, är en av de mest kända funktionerna i Excel. Vanligtvis använder du den för att söka efter exakta matchningar, som till exempel produkt- eller kund-ID:n. I den här artikeln ska vi utforska hur du kan använda LETARAD med intervallvärden.

Exempel ett: Använd LETARAD för att tilldela bokstavsbetyg till provresultat

Låt oss säga att vi har en lista med provresultat och vill tilldela ett betyg till varje resultat. I vår tabell visar kolumn A de faktiska provresultaten och kolumn B kommer att användas för att visa bokstavsbetygen vi beräknar. Vi har även skapat en tabell till höger (kolumnerna D och E) som visar de poäng som krävs för att uppnå varje bokstavsbetyg.

Med LETARAD kan vi använda intervallvärdena i kolumn D för att tilldela bokstavsbetygen i kolumn E till de faktiska provresultaten.

LETARAD-formeln

Innan vi börjar applicera formeln i vårt exempel, låt oss snabbt repetera syntaxen för LETARAD:

=LETARAD(sökvärde; matris; kolumnindex; [områdesökning])

I formeln fungerar variablerna så här:

sökvärde: Det är värdet du letar efter. För oss är det poängen i kolumn A, som börjar med cell A2.
matris: Det kallas ofta för uppslagstabell. För oss är det tabellen som innehåller poängen och motsvarande betyg (intervallet D2:E7).
kolumnindex: Det är numret på kolumnen där resultaten ska placeras. I vårt exempel är det kolumn B, men eftersom LETARAD-kommandot kräver ett nummer, är det kolumn 2.
områdesökning: Det är en logisk fråga, så svaret är antingen sant eller falskt. Gör du en intervallsökning? För oss är svaret ja (eller ”SANT” i LETARAD-termer).

Den färdiga formeln för vårt exempel ser ut så här:

=LETARAD(A2;$D$2:$E$7;2;SANT)

Matrisen är fixerad med dollartecken för att förhindra att den ändras när formeln kopieras nedåt i cellerna i kolumn B.

Något att vara uppmärksam på

När du söker i intervall med LETARAD är det viktigt att den första kolumnen i matrisen (kolumn D i det här fallet) sorteras i stigande ordning. Formeln förlitar sig på denna ordning för att placera sökvärdet i rätt intervall.

Nedan ser du resultaten vi skulle få om vi sorterade matrisen efter betygsbokstaven istället för efter poängen.

Det är viktigt att komma ihåg att ordningen endast är viktig vid intervallsökningar. När du anger ”FALSKT” i slutet av en LETARAD-funktion, är ordningen inte lika viktig.

Exempel två: Ge en rabatt baserat på hur mycket en kund spenderar

I det här exemplet har vi säljdata. Vi vill ge en rabatt på försäljningsbeloppet, och rabattprocenten beror på hur mycket som spenderas.

En uppslagstabell (kolumnerna D och E) innehåller rabatterna för varje utgiftsnivå.

LETARAD-formeln nedan kan användas för att hämta rätt rabatt från tabellen.

=LETARAD(A2;$D$2:$E$7;2;SANT)

Det här exemplet är intressant eftersom vi kan använda det i en formel för att subtrahera rabatten.

Du ser ofta Excel-användare skriva komplexa formler för den här typen av villkorlig logik, men den här LETARAD-lösningen ger ett enkelt sätt att uppnå samma sak.

Nedan läggs LETARAD till en formel för att subtrahera den returnerade rabatten från försäljningsbeloppet i kolumn A.

=A2-A2*LETARAD(A2;$D$2:$E$7;2;SANT)

LETARAD är inte bara användbart när man letar efter specifika poster som anställda eller produkter. Den är mer mångsidig än många tror, och att kunna använda den för att hämta data från intervallvärden är ett bra exempel på det. Du kan också använda den som ett alternativ till annars mer komplicerade formler.