Chromebooks framstår som utmärkta och prisvärda datoralternativ som kan hantera en mängd olika uppgifter. Från grundläggande funktioner som e-post och webbsurfning till mer avancerade aktiviteter som bildredigering och spel, finns det en uppsjö av applikationer som gör dessa mångsidiga enheter otroligt användbara. De flesta Chromebooks är utrustade med en inbyggd webbkamera, vilket gör dem idealiska för videosamtal med nära och kära oavsett var de befinner sig. Att använda Skype för detta ändamål kan dock vara lite knepigt, men lyckligtvis finns det ett bra alternativ.
Att använda Skype på en Chromebook: Installation av appen
En återkommande fråga är hur man kan använda Skype på en Chromebook. Det korta svaret är att det är komplicerat. Tekniskt sett är det möjligt att få Skype att fungera på enheten, men processen är inte helt okomplicerad. Därför är det i de flesta fall rekommenderat att istället använda Googles egen tjänst Hangouts, som fungerar på ett liknande sätt. Om man dock är fast besluten att använda Skype, eller om ens kontakter föredrar det, finns det metoder för att få det att fungera med lite ansträngning.
Google har på senare tid experimenterat med möjligheten att köra Android-applikationer på Chromebooks genom en särskild körmiljö. Än så länge finns det endast ett fåtal officiellt stödda applikationer, men ambitionen är att utöka detta i framtiden och förhoppningsvis inkludera Skype. Om en av de stödda apparna installeras på en Chromebook inkluderas även körtiden som krävs. Om den relevanta APK-filen för Skype sedan kan hittas, behöver den anpassas för att fungera på Chrome OS. Som sagt, det här är inte en metod för alla. Det finns flertalet instruktionsvideor på YouTube som beskriver hur man går tillväga, sök efter ”kör android-appar på chrome” för att utforska den möjligheten.
Använda Google Hangouts som alternativ till Skype på en Chromebook
Det enklaste och kanske bästa alternativet till att använda Skype på en Chromebook är Googles egen Hangouts-applikation. Denna videokommunikationstjänst erbjuder många liknande funktioner, såsom gruppchatt och snabbmeddelanden. Om du använder den på en Android-telefon kan du även ringa röstsamtal till iPhones, iPads, Chromebooks och Android-enheter som har appen installerad.
Eftersom du använder en Chromebook har du troligtvis redan ett Google-konto, annars hade du inte kunnat logga in på enheten. Hangouts använder detta befintliga konto som ditt ID och är enkelt att använda. Följ dessa steg för att snabbt komma igång och börja kommunicera med dina vänner.
Steg 1: För att starta appen, leta efter den prickade fyrkantiga ikonen i det nedre vänstra hörnet av skärmen. Klicka på den för att öppna appfältet. Där finner du den gröna pratbubblan för Hangouts. Klicka på den för att öppna appen.
Steg 2: Du kommer nu att se en ruta som ställer frågor om permanenta länkar, personer att bjuda in och andra detaljer. För tillfället kan du ignorera dessa och stänga rutan för att komma till huvudskärmen för Google Hangouts.
Steg 3: Webbkameran på din Chromebook aktiveras nu och du ska kunna se en realtidsvideo av dig själv i mitten av skärmen. Genom att flytta muspekaren kommer ytterligare alternativ att visas längst till vänster och upptill på skärmen.
Steg 4: Längst upp på skärmen finns standardikonerna för videosamtal. Här kan du bjuda in personer, stänga av mikrofonen eller kameran, justera bandbreddsanvändningen (vilket sänker videokvaliteten om anslutningen är svag), komma åt allmänna inställningar samt avsluta samtalet.
Steg 5: I den vänstra kolumnen finns diverse alternativ, varav en del är mer underhållande. Med ”Draw” kan du rita på bilden av dina vänner, vilket särskilt barn brukar uppskatta. Med Google-effekter kan du lägga till olika bakgrunder, som till exempel en strand.
Steg 6: Andra alternativ är mer praktiska, som till exempel chattikonen för att öppna ett fönster för snabbmeddelanden, möjligheten att ta en skärmdump samt skärmdelning som låter dig visa ditt skrivbord för andra i samtalet, vilket kan vara användbart vid tekniska problem.
Steg 7: Huvudsyftet med Hangouts är att kommunicera med andra. För att starta ett samtal, gå till ikonen ”Bjud in personer”. Då öppnas rutan som visades första gången du startade appen. Skriv in namnet på personen du vill kontakta i rutan ”Skicka inbjudan” för att visa din kontaktlista.
Steg 8: När du har lagt till alla du vill ha med i samtalet (du kan ha upp till nio vänner samtidigt), klicka på den gröna ”Bjud in”-knappen för att starta Hangout. Du kommer då tillbaka till videoskärmen och de andra deltagarna kan ansluta efter att de accepterat inbjudan.
Steg 9: Det är viktigt att komma ihåg att dina kontakter inte behöver en Chromebook för att delta i ett Google Hangouts-samtal. Tjänsten fungerar även på telefoner och surfplattor som har appen installerad. Alla deltagare behöver dock en internetanslutning, helst via wifi för att undvika att förbruka sin mobila dataplan.
Steg 10: Om du vill skapa en återkommande Hangout, till exempel för ett veckovist teammöte, kan du använda funktionen för en permanent länk som visas i början. Bokmärk länken och dela den med dina kollegor så kan ni enkelt starta samtalet när som helst.
Steg 11: Du kan även använda Hangouts för att ringa till fasta telefoner och mobiltelefoner till förmånliga priser. Klicka på alternativet ”Lägg till telefon” i inbjudningsrutan. Samtal till USA och Kanada är ofta gratis, medan samtal till andra länder kostar en mindre avgift.