Att koppla in en spelkontroll till en dator, oavsett om det är en Windows-dator eller en Mac, är inte alltid så enkelt som man kan tro. Vi har därför sammanställt en lista med tips och råd för att hjälpa dig få din favoritkontroll att fungera problemfritt med din dator.
De flesta spelkontroller designade för datorer, till exempel USB-kontroller från Logitech, är HID-kompatibla och stöder antingen XInput- eller DirectInput-protokollet, vilket gör dem användbara i de flesta spel. Vissa fungerar direkt, medan andra kan kräva en speciell drivrutin. För konsolkontroller, speciellt äldre modeller, kan det vara nödvändigt med en hårdvaruadapter om kontrollen inte ansluts via USB, eftersom Bluetooth-stödet kan vara bristfälligt eller saknas helt.
Denna guide täcker både Windows och macOS, men de flesta HID-kontroller fungerar även under Linux. Det krävs oftast bara en enkel konfiguration, vilket Linux-användare förmodligen redan är bekanta med.
PlayStation 4 (DualShock 4)
Windows stöder Sonys PS4-kontroller utan extra programvara så länge de är anslutna via USB. För att använda kontrollen trådlöst behöver du däremot en trådlös adapter.
Mac-datorer har inbyggt stöd för de senaste kontrollerna från Sony, även trådlöst. Men dessa kontroller identifieras som generiska inmatningsenheter, vilket kan leda till att de inte fungerar korrekt i alla spel.
PlayStation 3 (DualShock 3)
För PS3-kontroller krävs en specifik drivrutin för Windows. Installationen kan vara lite krånglig, men vi ger instruktioner.
Mac-datorer stöder dessa kontroller direkt, utan behov av extra programvara. Anslut dem enkelt trådlöst via Bluetooth eller med en USB-kabel.
PlayStation 1 och 2 (DualShock 1 och 2)
PS1- och PS2-kontrollerna från Sony är äldre och saknar USB-anslutning. Det finns adaptrar tillgängliga, men ett bättre alternativ kan vara att köpa en DualShock 3, som är nästan identisk men har stöd för trådlös anslutning och USB.
Xbox One
Windows har fullt stöd för Xbox One-kontroller direkt. Det är bara att ansluta via USB eller Bluetooth och börja spela. Om du använder Windows 10 kan du dessutom uppdatera kontrollens firmware direkt från datorn.
Mac-datorer stöder trådlösa Xbox One-kontroller utan extra programvara. Däremot krävs extra programvara om du vill ansluta kontrollen med USB. Du behöver nämligen drivrutinen 360 Controller för att få trådbundna USB-anslutningar att fungera.
Xbox 360
Windows har stöd för trådbundna Xbox 360-kontroller utan problem. För trådlösa kontroller krävs dock en speciell USB-adapter.
För Mac krävs en anpassad drivrutin. På grund av problem med så kallade kärntillägg (kexts) kan trådlöst stöd orsaka systemkrascher, vilket gör att det är inaktiverat i denna drivrutin.
Original Xbox (Xbox ”1”)
Du behöver en adapter och vissa drivrutiner för att få den originala Xbox-kontrollen att fungera med din dator. Det kan vara lite komplicerat. MacOS har en äldre drivrutin, men den kan vara inkompatibel med nyare versioner av macOS. Om du känner dig äventyrlig kan du dessutom klippa ihop ett par kablar och på det sättet slippa adaptern, men det rekommenderas inte.
Nintendo Switch Pro Controller
Nintendo Switch Pro Controller fungerar automatiskt efter att du anslutit den via Bluetooth till både Windows och macOS, men du kan behöva konfigurera den i Steam för att den ska fungera i spel.
Wii-fjärrkontroller och Wii U Pro-kontroller
Windows kopplar ihop dessa kontroller som standard, men de fungerar inte nödvändigtvis som inmatningsenheter i alla applikationer. Wii-emulatorn Dolphin stöder dem som inmatningsenheter, men vi har inte kunnat testa systemomfattande användning.
Stödet för Mac är liknande – det fungerar huvudsakligen i Dolphin. Systemomfattande användning är tekniskt möjlig, men det rekommenderas att använda en nyare kontroll istället. MacOS Sierra skadade stödet för drivrutinen Wjoy, men den har uppdaterats på en ny version. Men inte ens den versionen fungerar direkt, utan du behöver bygga den senaste versionen från källkoden i Xcode, uppdatera diverse byggmål, åtgärda fel, signera det med ett Apple-utvecklarkonto och sedan starta upp i återställningsläge samt inaktivera systemintegritetsskyddet för att kunna installera det. Först därefter kan du koppla in kontrollen på korrekt sätt.
GameCube-kontroller
Du behöver en adapter, men både Windows och Mac ska ha inbyggt stöd för dem via HID. Vilket stöd du får beror på vilken adapter du väljer. Du kan köpa den officiella varianten, men Mayflash-adaptern verkar fungera lika bra för halva priset. Denna adapter har en switch för att växla mellan PC- och konsolläge, vilket gör att den fungerar som en HID-enhet istället för en proprietär enhet. Dolphin kan kommunicera med den direkt och stöder även Wii U-läget, vilket löser vissa problem med extra portar.
Notera att macOS:s HID-implementering åsidosätter Dolphins direkta kommunikation med enheten, vilket gör att stöd för flera kontroller inte fungerar. Det finns en workaround, men det kanske inte fungerar med alla adaptrar. Detta kräver att SIP inaktiveras, men endast för kext-tillägg, vilket är något säkrare.
Guitar Hero-kontroller
Det här är lite knepigt, eftersom Guitar Hero har många olika konsolversioner, men det finns en aktiv gemenskap för PC med spelet CloneHero. De flesta kontroller bör fungera med en adapter, och du kan hitta instruktioner på deras wiki.
Andra kontroller
Äldre retrokontroller behöver oftast adaptrar, såvida du inte använder uppdaterade USB-versioner. De flesta adaptrar använder standard XInput- och DirectInput-anslutningar och kan konfigureras i Steam och de flesta emulatorer.
Tredjepartskontroller varierar i funktioner, men de flesta använder samma standard XInput-anslutningar. Se till att kontrollera kompatibiliteten på Amazon innan du köper en, eller välj ett mer välkänt märke.
Om din kontroll inte finns med i listan eller om du inte får den att fungera med våra råd, kan du prova att googla namnet på kontrollen, din OS-version och ordet ”drivrutin”.
Om du behöver konfigurera om knapparna på din kontroll kan du använda Steams inbyggda Big Picture Mode. Om du vill använda den i ett icke-Steam-spel kan du testa programmen AntiMicro för Windows och Enjoyable för macOS. Båda är gratis.