Hur man aktiverar en Spela/Paus-knapp i Chromes verktygsfält

Vilken flik spelar upp ljud? Med Chromes nya Spela/Paus-knapp behöver du inte leta efter den. Du kan styra uppspelningen från valfri webbläsarflik med en praktisk knapp i Chromes verktygsfält.

Google Chromes nya medieuppspelningskontroller är en del av den stabila versionen av Chrome 77 men inaktiverad som standard. Du kan aktivera knappen med en dold flagga och använda den idag, precis som Chromes nya tilläggsmeny, dolt läsarläge och funktionen ”Skicka flik till mig själv”.

Uppdatering: Från och med den 16 januari 2020 är Chromes globala mediekontroller nu aktiverad som standard.

Precis som de andra alternativen är den här funktionen gömd bakom en experimentflagga. Google kan komma att ändra hur det fungerar eller ta bort det i framtiden. Vi förväntar oss dock att Google aktiverar Spela/Paus-knappen för alla i en framtida version av Chrome.

För att hitta det här alternativet, skriv chrome://flags/ i Chromes adressfält (adressfält) och tryck på Retur. Sök efter ”Global Media” här. Du kan också kopiera och klistra in följande rad i Chromes adressfält för att gå direkt till det här alternativet:

chrome://flags/#global-media-controls

Klicka på rutan till höger om Global Media Controls och välj ”Aktiverad”.

Chrome kommer att uppmana dig att starta om din webbläsare. Klicka på ”Starta om nu” när du är redo, men se till att spara ditt arbete på alla öppna flikar först. Chrome kommer att öppna alla flikar du hade öppna igen efter att den startat om, men flikarnas nuvarande tillstånd – till exempel data som du har skrivit i textrutor – kommer att gå förlorade.

Den nya ikonen Spela upp/Paus visas i Chrome så snart en flik börjar spela upp video eller ljud i din webbläsare. Du kommer till exempel att se det när du börjar titta på en YouTube-video eller spela musik på Spotifys webbplats.

För att använda uppspelningskontrollerna, klicka bara på knappen. Du kommer att se namnet på vad som spelas tillsammans med en Spela/Paus-knapp samt knapparna Föregående och Framåt. Om flera flikar spelar olika saker, ser du kontroller för varje flik som aktivt spelar media här.

Spela/Paus-knappen fungerar även om media spelas upp i ett annat Chrome-webbläsarfönster på ditt system. Även om du har en röra med flikar och webbläsarfönster öppna är det nu enkelt att styra medieuppspelningen.