Adobe Flash går mot sitt slut. Google har tagit ytterligare ett steg för att fasa ut det genom att Chrome 76 som standard blockerar allt Flash-innehåll på webbplatser. Det går fortfarande att aktivera Flash tillfälligt, men Chrome gör det besvärligt.
Flash försvinner helt vid slutet av 2020
Flash är inte helt borta ännu. Chrome blockerar Flash som standard och visar meddelandet ”Flash blockerades på den här sidan.” Om du återaktiverar Flash i Chrome, dyker en varning upp om att Flash Player inte längre kommer att stödjas efter december 2020, tillsammans med en knapp för att inaktivera Flash.
Google meddelar att vid nyårsafton 2020 kommer nedräkningen till slutet av Flash att vara fullbordad.
Detta är inte enbart en fråga för Google Chrome. Adobe kommer också att avsluta sitt stöd för Flash i slutet av 2020. Mozilla är ännu mer bestämt och kommer helt att ta bort stödet för Flash i början av 2020.
Om du fortfarande använder Flash, har du ungefär ett och ett halvt år kvar innan det försvinner helt. Chromes alltmer aggressiva metoder är avsedda att motivera webbplatser att överge Flash medan det fortfarande finns tillräckligt med tid att göra det.
Så här kör du Flash på en webbplats
När du besöker en webbplats som använder Flash, visas meddelandet ”Plugin blockerades” till höger i Chromes adressfält.
För att aktivera Flash för webbplatsen, klicka på hänglåsikonen till vänster i adressfältet. Klicka sedan på rutan ”Flash” och välj ”Tillåt”.
Chrome uppmanar dig att ladda om sidan. Klicka på ”Ladda om”.
Efter omladdningen kommer Flash-innehåll inte att laddas automatiskt, utan du måste klicka på det.
För att starta en enskild Flash-komponent, klicka på dess uppspelningsknapp. För att aktivera allt Flash-innehåll på sidan – även eventuella dolda komponenter som körs i bakgrunden – klicka på den blockerade plugin-ikonen till höger i adressfältet och klicka på ”Kör Flash den här gången”.
Varje gång du tillåter Flash för en webbplats läggs den till i en lista över tillåtna webbplatser. Du kan komma åt den genom att klicka på ikonen för blockerade plugin och klicka på ”Hantera”. Alternativt kan du gå till chrome://settings/content/flash för att se listan.
Det finns dock dåliga nyheter: Chrome rensar den här listan varje gång webbläsaren startas om. Om du regelbundet använder Flash på en specifik webbplats måste du alltså genomföra stegen på nytt. Google vill verkligen att Chrome-användare ska sluta använda Flash och gör därför processen avsiktligt irriterande.
Så här aktiverar du ”Klicka för att spela” för Flash
Istället för att Chrome automatiskt blockerar Flash på alla webbplatser, kan du konfigurera webbläsaren att fråga innan Flash-innehåll visas. (Det finns tyvärr inget sätt att låta Chrome automatiskt spela upp Flash längre.)
Till skillnad från den tidigare inställningen kommer Chrome att spara den här inställningen. Men en banner om att Flash Player inte längre kommer att stödjas efter december 2020 kommer att visas varje gång webbläsaren öppnas. Det finns inget sätt att stänga av meddelandet utan att inaktivera Flash helt.
När Flash är blockerat, klickar du på ikonen för blockerade plugin i Chromes adressfält och väljer ”Hantera”. Du kommer till inställningssidan för Flash, som du även kan nå via Inställningar > Avancerat > Sekretess och säkerhet > Webbplatsinställningar > Flash.
Klicka på reglaget här för att ändra Chrome till ”Fråga först” istället för standardinställningen ”Blockera webbplatser från att köra Flash (rekommenderas).”
När du nu besöker en webbplats med Flash, kan du klicka på en Flash-komponent på sidan och välja ”Tillåt” för att visa den.
Du kommer fortfarande att behöva klicka för att spela upp Flash-innehållet efteråt. Detta är dock lite smidigare än att öppna webbplatsens inställningsmeny via hänglåsikonen.
Flash kommer dock inte att försvinna helt vid slutet av 2020. Äldre webbläsare, som Internet Explorer, kommer fortfarande att ha stöd för gamla versioner av Flash-plugin. Det kommer fortfarande att vara möjligt att köra Flash-innehåll om det verkligen behövs, men plugin-programmet kommer inte längre att uppdateras med säkerhetsfixar.