Hur jag undviker att ta korniga mobilbilder

By rik

Förbättra dina mobilbilder: Tips och tricks för att minska brus

Mobilkameror tenderar ibland att ge bilder som kan upplevas som gryniga och lite oskarpa, vilket kan vara frustrerande för den som vill ha hög bildkvalitet. Men tack vare den snabba utvecklingen inom mobiltekniken behöver man inte längre nöja sig med bilder av sämre kvalitet. Genom att tillämpa rätt metoder och justeringar kan du avsevärt förbättra bildernas skärpa och klarhet. Denna artikel utforskar de vanligaste orsakerna till brus i mobilbilder och ger konkreta tips på hur du kan minska bruset, inklusive hantering av ljus, justering av exponering, användning av Pro-läge och brusreduceringsprogram. Oavsett om du är en hobbymässig fotograf eller bara vill förbättra dina inlägg på sociala medier, kommer dessa tips hjälpa dig att få ut det mesta av din mobilkamera.

Viktiga punkter

  • Mobilkamerornas sensorer är små, vilket kan leda till sämre bildkvalitet.
  • Du kan förbättra bilderna genom bättre ljussättning och lägre exponering.
  • Använd Pro-läget och brusreduceringsprogram för att få skarpare bilder.

Varför uppstår brus i mobilkameror?

Jhet Borja/www

Sensorerna i mobilkameror är i regel av enklare slag. På grund av den begränsade sensorstorleken används ofta datorfotografi i mobiler, vilket innebär att programvara används för att förbättra bilder istället för att lita helt på den råa datan från sensorn.

Denna bearbetning kan leda till otydliga detaljer, överdriven skärpa, brus och kornighet. Denna kornighet skiljer sig från den typ av korn som uppstår i analog film och upplevs ofta som av sämre kvalitet. Lyckligtvis arbetar mobiltillverkarna ständigt med att förbättra dessa aspekter med nya modeller och mjukvaruuppdateringar.

Men du behöver inte nödvändigtvis köpa en ny telefon eller vänta på nästa programvaruuppdatering. Du kan alltid använda dig av dessa tips…

Skaffa bättre ljus

Oavsett vilken enhet du använder är fotografering alltid lättare i god belysning. Ju mer ljus som når kameran, desto mer data har den att arbeta med och desto mindre bearbetning krävs.

För att utnyttja ljuskällorna på bästa sätt är det idealiskt att rikta kameran mot motivet med ljuset i ungefär 45 graders vinkel. På så sätt träffar ljuset motivet där ögat dras mest, och ger detaljerna där de är som viktigast.

Jhet Borja/www

Ett användbart knep för att avgöra om ljuset faller optimalt är att hålla upp handflatan framför dig och rotera tills handflatan är behagligt belyst. Det är inte nödvändigt att ha direkt ljus på handen, vilket ofta suddar ut detaljerna; en liten vinkel är perfekt för porträtt och detaljbilder.

Även om det är bra med mycket ljus, bör du också vara uppmärksam på hårt ljus i bilderna.

Jhet Borja/www

I dessa exempel visas bilder tagna med en Redmi Note 11, som enligt mig har en ganska bristfällig kamera. På den första bilden är bokstäverna oskarpa och det mesta av detaljerna har gått förlorade på grund av brus. Den andra bilden har däremot betydligt mer kontrast och detalj samt mindre brus.

Jhet Borja/www

Minska exponeringen

Att minska exponeringen är ett snabbt sätt att minska brus i bilderna, utan extra ljus eller programvara. På de flesta telefoner räcker det att trycka på skärmen för att välja var du vill fokusera, och sedan försiktigt dra fingret nedåt för att minska bildens ljusstyrka.

Att minska exponeringen är en enkel åtgärd, men telefonen gör mycket i bakgrunden för att minska bildens ljusstyrka. Eftersom de flesta telefoner har en fast bländare, sänks ISO-värdet och slutartiden ökar. Båda dessa är oftast bra, eftersom ett lägre ISO-värde minskar bruset och en ökad slutartid minskar rörelseoskärpa.

I dessa bilder har jag helt enkelt minskat ljusstyrkan enligt metoden som nämnts. Du kan tydligt se skillnaden i detaljer och kontrast.

Testa Pro-läget och sänk ISO

Om du inte vill göra bilderna mörkare kan du få mer kontroll med Pro-läget eller motsvarande manuella läge. Det är en vanlig missuppfattning inom mobilfotografering att man alltid ska använda autoläget, men Pro-läget kan producera utmärkta bilder i rätt händer.

I detta läge kan du vanligtvis justera slutartiden och ISO, bland andra faktorer. Slutartid och ISO är de två inställningarna som direkt påverkar exponering och brus.

För att dra nytta av det manuella läget, ställ in ISO-värdet så lågt som möjligt för att minimera bruset. Du kan sedan justera exponeringen med hjälp av slutartiden tills bilden ser bra ut.

Jhet Borja/www

Om det inte finns tillräckligt med ljus kan du behöva förlänga slutartiden så pass att det inte går att fotografera med kameran i handen. Om du fotograferar med en slutartid långsammare än 1/20 sekund är det bäst att använda ett stativ.

Jhet Borja/www

I dessa bilder togs den första med ISO 2500 och en slutartid på 1/20 sekund. Den andra bilden togs med ISO 50 och en slutartid på två sekunder. Jag var tvungen att placera telefonen på bordet eftersom det inte går att hålla den still i två sekunder. I de inzoomade delarna kan man tydligt se att ISO 50-bilden har mer detaljer och textur än ISO 2500-bilden, där detaljerna har suddats ut av bruset.

Använd programvara för brusreducering

Diego Thomazini / Shutterstock

Ibland går det inte att ta om brusiga bilder. I stället för att ångra att du inte hade rätt kunskap när du tog bilden, har du fortfarande ett alternativ kvar: efterbehandling.

Du kan använda vilket bildredigeringsprogram du vill, men om du vill ha en smidig app i telefonen kan du använda Lightroom för mobilen (finns för Android och iOS). Lightroom för mobilen har betalfunktioner, men reglaget för brusreducering är gratis för alla.

När du använder brusreducering blir detaljerna i bilden ofta mjukare. Men du kan få tillbaka en del av detaljerna genom att använda det detaljreglage som dyker upp när du använder brusreduceringen. Även om efterbehandling kan vara som magi, ska du inte förvänta dig att den ska kunna göra det omöjliga. Vissa bilder som är väldigt brusiga kommer att förlora detaljer även om du använder detaljreglaget tillsammans med brusreduceringen.

Det är alltid bäst att se till att bilderna är så bra som möjligt redan när du tar dem, och bara använda programvara om det är nödvändigt.

Sammanfattning

För att maximera kvaliteten på bilder tagna med din mobil, fokusera på att förbättra ljussättningen, sänka exponeringen och använda funktioner som Pro-läget samt brusreduceringsprogram. Dessa tips kan avsevärt förbättra dina bilder och ge dig bättre kontroll över resultaten. Kom ihåg att även om efterbehandling kan hjälpa, är det alltid bäst att ta bilder av så hög kvalitet som möjligt från början.