Fördelar med att kombinera DevOps och agila metoder för produktleverans
I dagens affärsvärld är mjukvaruutveckling och distribution en central del av verksamheten. Kunder och användare kräver snabba leveranser, vilket har lett till att många företag implementerar DevOps för att effektivisera produktutvecklingsprocessen.
Det är dock viktigt att komma ihåg att DevOps inte alltid omfattar de kontinuerliga tester och förbättringar som är nödvändiga för underhåll. Genom att använda ett agilt ramverk kan teamen arbeta med ständiga produktförbättringar.
Som vi ser har båda metoderna viktiga roller i mjukvaruutvecklingens livscykel. Genom att kombinera agila metoder med DevOps kan företag uppnå framgångsrik produktutveckling och fokuserad leverans.
Vad innebär agil DevOps?
Både DevOps och agila metoder används i programvaruutveckling för att skapa, lansera och distribuera produkter. DevOps främjar samarbete mellan mjukvaruutveckling och IT-drift, team som traditionellt sett arbetat åtskilt.
Agila metoder fokuserar på att kontinuerligt anpassa produkten efter kundkrav och marknadstrender, även i de senare skedena av utvecklingsprocessen. Dessa metoder betonar lagarbete och ansvarstagande.
Agil DevOps handlar om att kombinera dessa metoder för att leverera värde till kunden snabbare. Detta synsätt möjliggör snabb produktleverans, uppnår önskade resultat och anpassning till förändringar.
Konceptet agil DevOps är inte längre begränsat till mjukvaruutvecklingsområdet. Det har nu börjat implementeras i andra avdelningar som drift, marknadsföring, HR, ledning och försäljning.
Det är ledningens och företagskulturen som avgör hur väl en organisation kan dra nytta av agil DevOps.
Samverkan mellan agila metoder och DevOps
DevOps och agila metoder är två skilda tillvägagångssätt men de samverkar för att förbättra både produktutvecklingsprocessen och företagskulturen. Deras sammankoppling leder till att de ofta används tillsammans.
Team som strävar efter att utveckla högkvalitativa produkter smidigt använder dessa metoder som grundstenar. Agila metoder kan fungera som basen för DevOps, medan DevOps kan stödja produktutvecklingen.
DevOps och agila metoder delar gemensamma mål och kan därför samexistera i olika faser av teknik eller praxis. Ett exempel är virtualiseringsteknik, där IT-miljön följer DevOps-modellen medan den agila modellen bidrar till att skala upp och växa.
Likheter mellan DevOps och agila metoder
Testning och automatisering som grund
Båda metoderna syftar till att uppnå stabilitet genom en miljö som prioriterar kvalitet, snabbhet och säkerhet. Detta uppnås genom regelbundna tester. Agila metoder och DevOps bygger också på automatisering för att uppnå flexibilitet och säkerhet under processernas gång.
Inspiration från Lean-filosofin
Lean-filosofin har varit en inspirationskälla för dessa metoder, då den hjälpt till att standardisera kommunikationsprocesser och skapa en sund arbetsmiljö för teammedlemmar.
Fokus på företagets produktivitet
Att maximera produktiviteten är ett gemensamt mål, eftersom DevOps och agila metoder har liknande affärsfokus. Agila metoder ger utvecklingsteam möjlighet att fokusera på ett specifikt mål, vilket bidrar till ökad produktivitet. DevOps bidrar till snabbare leveranser.
Samarbete i fokus
Både DevOps och agila metoder bidrar till en samarbetsinriktad arbetsplats. Team som använder dessa metoder är väl informerade, kan identifiera problem tidigt och åtgärda dem. Interaktionen mellan teammedlemmarna leder till ökad effektivitet och produktivitet.
Skillnader mellan agila metoder och DevOps
Implementering
Agila metoder integrerar ramverk som Kanban, SAFe och Scrum för att möjliggöra samarbete i projekt. DevOps, fokuserar också på samarbete i projekt men använder verktyg som Git, Jenkins, Ansible och Puppet istället för ramverk.
Mål
Målet med agila metoder är att hantera komplexa projekt smidigt genom fokus på samarbete, feedback och korta releasecykler. DevOps syftar till kontinuerlig leverans och hantering av både mjukvaruutveckling och drift.
Arbetsprocesser
Agila metoder används för att utveckla ny mjukvara inom en viss tidsram, med fokus på att uppdatera och utveckla applikationer. DevOps täcker in ett bredare verksamhetsområde, från uppdateringar till distribution.
Kompetens
Utvecklingsteam som arbetar med agila metoder bör ha djupgående T-formad kompetens. De som använder DevOps-metoder bör ha den kompetens som krävs för både utvecklings- och driftteam.
Omfattning
Agila metoder fokuserar på mjukvaruutveckling medan DevOps fokuserar på snabb leverans för hela företaget.
Feedback
Agila metoder bygger på extern feedback, främst från kunder. Testteamen använder denna feedback för att åtgärda buggar och göra nödvändiga ändringar. DevOps använder sig av intern feedback. Testteam kontrollerar regelbundet applikationer för att upptäcka och åtgärda fel.
Fördelar med att integrera DevOps och agila metoder i din verksamhet
Företag som lyckas integrera DevOps och agila metoder kommer att se förbättrade resultat och ökad intjäning. Följande är några av fördelarna:
- Förenklade produktlanseringar och processer
- Förbättrade produkterbjudanden för kunder
- Ökat samarbete mellan teammedlemmar
- Högre kundnöjdhet tack vare högkvalitativa produkter
- Produkter av högre kvalitet som motsvarar användarnas behov
- Färre buggar och snabbare åtgärder
- Mervärde i varje produktlansering
- Kontinuerlig integration/leveransprocess
Att tänka på vid integrering av DevOps och agila metoder
#1. Produktens livscykel
Mjukvarans livscykel spelar en stor roll för hur väl DevOps kan integreras med ett agilt ramverk. Genom att implementera DevOps tidigt i livscykeln ökar konsekvensen, minskar kostnaderna och påskyndar produktleveranser med färre fel.
#2. Smidigt arbetsflöde
Team som vill uppnå maximalt värde med DevOps och agila metoder bör ha en djupgående förståelse för alla relaterade aspekter. Samtliga intressenter i projektet måste bidra till utvecklings-, leverans- och underhållsprocessen.
#3. Kvalitetssäkring
Regelbundna kvalitetskontroller i varje steg är nödvändiga för att minska risken för buggar. När det gäller testning av ett agilt ramverks funktionalitet bör DevOps-metoden granskas för att säkerställa mjukvarans prestanda och belastningstester.
#4. Dokumentation
Syftet med att implementera båda metoderna samtidigt är att dra nytta av det bästa från båda. Dokumentation av hela utvecklingsprocessen, från början till lansering, är därför avgörande. Även om denna funktion främst tillhör DevOps kommer den att vara mycket värdefull i framtiden.
#5. Analys och nyckeltal (KPI:er)
För att få en korrekt bild av teamets faktiska prestanda bör företag använda sig av en tydlig uppsättning analysparametrar. Med hjälp av följande resultatstatistik kan man mäta resultat exakt:
- Total tid från produktion till lansering
- Supportkrav för alla plattformar
- Procentuell ökning av antalet lanseringar
- Anslutningsfrekvens för lanseringsdatum
- Andel av icke-funktionella krav som uppfylls
#6. Automatisering
Automatisering bör övervägas vid implementering av agila metoder och DevOps för att minska antalet fel. Det kommer inte bara att förenkla lanseringarna utan också öka teamets produktivitet tack vare färre fel.
Fördelar med att använda DevOps och agila metoder tillsammans
#1. Fokus på användarens behov
Agil utveckling fokuserar på användarnas krav för att öka produktvärdet och marknadens efterfrågan genom att öka kommunikationen med kunderna. DevOps fortsätter att kombinera bygg- och testsystem, vilket hjälper utvecklings- och driftteam att ta hänsyn till kundernas behov och minskar sena problem eller problem med lanseringstider.
#2. Ökad produktivitet
I en typisk IT-miljö kan det förekomma förseningar på grund av beroenden och repetitiva manuella uppgifter. Tidsspillan i dessa processer kan ofta leda till frustration och missnöje bland anställda. Automatisering och standardisering av produktionsmiljöer med dessa metoder ger teamen möjlighet att göra implementeringar förutsägbara och befria dem från repetitiva uppgifter. Detta gör att människor kan fokusera på mer värdefulla uppgifter, känner sig motiverade, blir mer produktiva och uppnår fler milstolpar.
#3. Skapa kontinuerligt värde
Med agila metoder kan företag leverera och anpassa produkter regelbundet utifrån användarnas feedback. Testning av uppdateringar i olika miljöer minskar antalet kommande lanseringar. DevOps bidrar till detta genom att skapa produktkartor och pipelines. Metoden möjliggör nödvändiga kontroller, tester och automatiserade integrationer för varje ny version. Snabb distribution och automatiserade uppdateringar är andra funktioner som hjälper teamen att göra mer.
#4. Förbättrad testning och analys
Kvalitetsanalys är en viktig del av utvecklingens livscykel och är även avgörande vid kombinerad integration av agila metoder och DevOps. Tillsammans ger dessa metoder bättre testmöjligheter. Agila metoder säkerställer funktionstestning medan DevOps testar mjukvaruapplikationer för prestanda och hög kvalitet. Det kommer därmed att ske en förbättring i kvaliteten på produkterna i varje fas.
#5. Bättre samarbete
När agila metoder och DevOps integreras på en arbetsplats börjar teamen arbeta tillsammans för att gynna slutanvändarna. Oavsett om det handlar om affärsanalytiker, utvecklare, testare eller verksamhetschefer, kommer alla att bli delaktiga i diskussioner om resurser, systemperspektiv, nödvändiga miljöer och beroenden.
Författarens slutsats om integration av DevOps och agila metoder
Att kombinera DevOps och agila metoder hjälper företag att utveckla bättre mjukvara och nå slutanvändare snabbare. DevOps och agila metoder kompletterar varandra när det gäller kontinuerligt värde, testning och analys, användarbehov, ökad produktivitet och bättre samarbete.
När framgångshistorier om integrationen sprids, kommer fler team att bli intresserade av att implementera dessa metoder.
Sammanfattning
Nu när du känner till fördelarna med att integrera agila metoder och DevOps i ett företag, kan du fatta ett mer informerat beslut. Du bör även undersöka de faktorer som måste tas i beaktande vid en implementering.
Förutom mjukvaruutveckling kan även andra team dra nytta av en sådan integration. Det är även möjligt att automatisera DevOps för din organisation och implementera agila metoder med dubbla spår.