Hur gör man en moodboard?

By rik

Stämningskartor är ett kraftfullt verktyg som kan effektivisera designprocessen, motverka kreativa blockeringar och ge struktur åt dina idéer. Den här artikeln ger en omfattande genomgång av stämningskartor, och vad de kan göra för dig.

Designers och kreatörer möter många utmaningar när de arbetar med projekt, från planeringsstadiet till det slutliga resultatet. Det är inte ovanligt att de stöter på hinder eller upplever en kreativ svacka.

I sådana situationer kan stämningskartan vara en ovärderlig resurs. Den hjälper formgivare att samla sina designidéer på ett och samma ställe, och ger dem möjligheten att presentera sina visioner för andra, och visa hur slutprodukten kommer att se ut.

I denna artikel kommer vi att utforska vad stämningskartor är, de olika typerna som finns och hur du skapar en enastående stämningskarta som hjälper dig att lyckas med dina projekt.

Vad är en stämningskarta?

En stämningskarta, eller moodboard, är ett välkänt problemlösningsverktyg för designers, trots att det inte är en ny uppfinning. Det fungerar som en katalysator för kreativa processer och ger vägledning mot designlösningar.

Utöver att definiera en färgpalett kan stämningskartor användas för att skapa en grafisk identitet och förmedla en specifik känsla. De hjälper till att förenkla essensen av ett varumärke eller en produkt till en enda visuell representation, och kortar ned avståndet mellan en idé och dess slutgiltiga form. På så vis stöttar de formgivaren genom hela projektets gång.

Vem använder stämningskartor?

Stämningskartor används flitigt av designers inom olika områden, till exempel grafiska designers, inredningsarkitekter, fotografer och UI-designers, för att sortera sina tankar.

Även privatpersoner kan använda dem för att uppnå personliga mål, som att inreda hemmet eller uttrycka en viss stämning genom sina kläder.

Stämningskartor är inte enbart begränsade till designprojekt. De kan till exempel användas av författare för att skildra en specifik skrivstil eller en fiktiv miljö för en handling.

Kort sagt, stämningskartor är ett praktiskt visuellt verktyg för att snabbt kommunicera ett projekts övergripande ”känsla” till andra. De används för mer än bara heminredning och de främjar den kreativa processen genom att balansera struktur och konstnärlig frihet.

Varför använda en stämningskarta?

En stämningskarta hjälper till att skapa en sammanfattning av det förväntade slutresultatet för ett projekt eller konstverk. När du planerar ett nytt projekt, vare sig det är en app, en webbplats eller något annat, kan det vara svårt att bestämma hur du vill att det ska se ut. Du har antagligen massor av idéer som snurrar runt i huvudet, men de kan vara svåra att sortera och det är inte enkelt att avgöra vilka idéer som passar bäst för ditt projekt.

Därför är en stämningskarta ett utmärkt sätt att samla alla dina idéer för ett projekt och göra dem enkla att förstå för andra. De hjälper dig att definiera projektets övergripande tema, känsla och utseende, och vad du vill kommunicera med det. Nedan följer några av fördelarna med att skapa en stämningskarta.

Fördelar med stämningskartor

  • De hjälper dig att utforma designen med din målgrupp i åtanke.
  • De förbättrar visualiseringen av ”hur kommer den färdiga produkten att se ut?”.
  • De ger dig möjlighet att experimentera med olika färgpaletter.
  • De snabbar upp den övergripande designprocessen.
  • De stimulerar kreativiteten och organiserar idéer.
  • De gör det möjligt att experimentera fritt.
  • De underlättar kommunikationen av dina idéer till kunden.

Typer av stämningskartor

Det finns huvudsakligen två sätt att skapa en stämningskarta: en klassisk fysisk stämningskarta eller en modern digital stämningskarta. Vilken metod som är bäst beror på dina behov och den typ av projekt du arbetar med.

Låt oss se på användningsområdena för fysiska och digitala stämningskartor.

#1. Fysiska stämningskartor

Fysiska stämningskartor består av konkreta material som färgprover, tygprover och pappersprover. De hängs ofta upp på en central plats där alla kan se dem.

De är ett utmärkt alternativ om du vill skapa ett fysiskt uttryck för ditt varumärkes utseende. Du kan använda riktiga material eller skriva ut bilder på dem och fästa dem på tavlan.

#2. Digitala stämningskartor

Digitala stämningskartor skapas med hjälp av programvara som Adobe Photoshop eller Canva. De kallas även för ”virtuella” stämningskartor eftersom de inte involverar fysiska föremål annat än datorskärmen där de visas.

Det är ett passande alternativ om du föredrar att inte ha en fysisk presentation på kontoret eller i konferensrummet. Dessutom kan digitala stämningskartor enkelt delas med andra och de kräver oftast mindre arbete än fysiska kartor, vilket gör dem mer temporära.

Du kan även finna designinspiration från webbplatser som Design Seeds, Coolors, designgallerier, Pinterest och andra sociala mediekanaler.

Vad bör en stämningskarta innehålla?

Oavsett om du skapar en fysisk eller digital stämningskarta behöver du följande element för att den ska bli lyckad.

Fotografier/bilder

Inkludera bilder på sådant som inspirerar dig, exempelvis produktbilder eller webbplatser med liknande design och stil som du önskar. Allt från naturbilder till arkitektoniska bilder fungerar bra!

Om du skapar en fysisk stämningskarta kan du skriva ut de bilder du tycker om eller klippa ut dem från din favorittidning.

Varumärkesfärger och logotyp

Att använda kreativitet för att upprätthålla ett varumärkes färgschema gör att ett projekt sticker ut och speglar varumärket. Innan du skapar en stämningskarta måste du välja färgerna. Du kan hämta inspiration från en varumärkeslogotyp om du arbetar med ett specifikt projekt. Alternativt kan du välja färger som är lämpliga för ditt projekt.

Du kan använda färgprover, tygprover eller till och med tidningsurklipp för en fysisk stämningskarta. Om du skapar en digital stämningskarta kan du hitta inspiration på webbplatser som Coolors eller andra online-färgpaletter.

Designelement (som ramar, kanter och texturer)

Material, tryck och texturer kan inkluderas i stämningskartor för att förbättra slutprodukten. Detta ger designpresentationen ett djup och variation. Utöver färgblock ger trycken livfullhet och en ny känsla till ett projekt.

Textinnehåll

Lägg till text för att beskriva de olika elementen på din stämningskarta.

Hur gör man en stämningskarta?

Här är några punkter att tänka på när du skapar en stämningskarta:

#1. Samla inspiration: Det första steget är att samla in material som inspirerar dig, som bilder, typsnitt, texturer, typografi etc., och skapa en överblick över projektet.

#2. Använd bilder som passar bra ihop: Därefter är det viktigt att välja bilder som fungerar bra tillsammans – de bör ha liknande färger och toner, eller åtminstone inte kollidera med varandra!

Om du använder foton av människor eller platser som inspiration, se till att alla är i svartvitt så att de ser bra ut tillsammans när de skrivs ut på papper (och inte på färgpapper).

Se till att beskära bilderna så att de inte tar upp för mycket plats på tavlan, vilket gör det lättare för andra att se helheten utan att behöva kisa för att se små detaljer!

#3. Välj färger och typsnitt: Välj sedan färger och typsnitt som harmonierar med tavlan. Det kommer att bidra till ett mer professionellt och organiserat intryck.

#4. Lägg till text för att förtydliga dina idéer: Detta hjälper till att knyta ihop idéerna och gör att din tavla har tillräckligt med ord, vilket ger dig fler sätt att förklara dina koncept.

Du kan använda pilar för att visa hur olika element hänger ihop. Du kan också rita bilder, som exempelvis människor som använder en viss produkt eller tjänst, för att illustrera ditt budskap.

#5. Lägg till logotyp, webbplats och sociala medier: Om du har en logotyp för ditt företag eller projekt kan du lägga till den. Du kan även inkludera länkar till din webbplats och dina profiler på sociala medier, så att människor enkelt kan hitta mer information om ditt varumärke, särskilt om du jobbar med en digital stämningskarta.

#6. Organisera din tavla: När allt material är på plats är det dags att organisera allt. Placera liknande element bredvid varandra så att det blir tydligt hur allting hör ihop.

Ett exempel på en stämningskarta som kan inspirera dig.

Slutsats

Stämningskartor gör designprocessen både enklare och roligare. De hjälper dig att undvika kreativa blockeringar. Du kan skapa en stämningskarta som passar dina behov och önskemål, och njuta av hela designprocessen.

Det finns flera verktyg som gör det lätt att skapa stämningskartor för ditt varumärke eller företag.

Så imponera på dina kunder med en välordnad stämningskarta och låt dem uppleva känslan av den färdiga produkten.