Vikbara mobiltelefoner framstår som en av de mest anmärkningsvärda och banbrytande tekniska innovationerna år 2019. Men hur fungerar egentligen dessa enheter, och när kan vi förvänta oss att de blir tillgängliga för köp?
Den underliggande tekniken bakom vikbara telefoner
Visst, vi hade flipptelefoner under 1990- och 2000-talen. Men nu lever vi i smarttelefonernas era, och ett försök att vika en vanlig smartphone på mitten skulle med all sannolikhet resultera i en trasig enhet. Detta gäller dock inte om din smartphone är utrustad med en flexibel OLED-skärm, en polymerskärm, specialanpassade komponenter och en sammanfogad konstruktion. Vikbara telefoner är en smältdegel av avancerad teknik, men den mest revolutionerande komponenten är utan tvekan den flexibla OLED-skärmen.
Organiska ljusdiodskärmar (OLED) fungerar genom att leda elektricitet genom ett nätverk av organiska ämnen. Dessa skärmar är tunna, flexibla och utmärker sig med levande färger. De behöver inte någon bakgrundsbelysning och kan producera mer intensiva färger än de traditionella LED-skärmarna.
Dessa flexibla skärmar tillverkas främst av Samsung och används redan i många produkter. Galaxy S7 Edge har en böjd OLED-skärm, iPhone X använder en OLED-skärm från Samsung. Sony har lanserat ett antal OLED-TV-modeller, och LG tillverkar en serie Signatur OLED-TV som är extremt tunna och en aning flexibla.
Tillverkare som Samsung och Royole har utvecklat OLED-skärmar sedan cirka 2011, och dessa skärmar har redan integrerats i många konsumentprodukter. Varför har det tagit så lång tid innan vikbara telefoner blivit verklighet? Jo, företagen har behövt lösa hur man gör alla andra komponenter i en telefon flexibla.
Glas är inte särskilt flexibelt. Därför har tillverkarna varit tvungna att utveckla böjbara polymerskärmar för dessa enheter. Elektroniska kretsar och litiumjonbatterier kan fatta eld om de böjs fram och tillbaka, så tillverkarna har också behövt hitta en lösning på detta. Telefonhöljen i aluminium och plast är i viss mån böjbara, men de riskerar att gå sönder efter ett fåtal böjningar. Det vi försöker säga är att alla komponenter i en traditionell mobiltelefon behövde revolutioneras för att kunna användas i en vikbar telefon.
Företag som Samsung och Royole har utvecklat metoder för att göra telefonkomponenterna mer flexibla, annars skulle de inte kunna lansera vikbara telefoner. Tekniken är dock fortfarande i ett tidigt stadium, och det kommer att ta några år innan dessa enheter blir prisvärda och vanliga.
Under tiden får vi hoppas att tillverkarna kommer fram med ett bättre namn för vikbara telefoner. Risken är stor att folk börjar kalla dem ”phondables” eller ”flexiphones”, och det är inte särskilt tilltalande.
Oändliga möjligheter med vikbara telefoner
Men vad ska vi egentligen göra med vikbara telefoner? Det är lite svårt att veta vart trenden är på väg eftersom tillverkarna redan har valt en mängd olika vägar för den här tekniken.
Vi vet att vissa enheter, som Samsung Galaxy F och Royole FlexPai, kan expandera till surfplattestorlek, vilket är ganska intressant. Du kan använda dessa som vanliga smartphones när du är på språng, eller fälla ut dem till surfplattor när du vill videochatta med vänner eller utföra lite arbete. Telefoner som fungerar som surfplattor kan förändra vårt sätt att konsumera media och göra det ännu enklare att arbeta var som helst.
Det finns också enheter, som Motorola RAZR 4, som tar en annan väg med den vikbara tekniken. RAZR 4 fälls ihop som en flipptelefon och gör din mobiltelefon till en mindre enhet. Vissa tekniska demonstrationer har visat vikbara telefoner som kan lindas runt handleden, och Apple har förvärvat ett patent för en telefon som rullas ihop likt en rulle.
Den här tekniken är så pass ny och revolutionerande att tillverkarna inte är helt säkra på hur den ska användas. Detta är dock spännande då det kan innebära att smartphonens utformning äntligen kommer att utvecklas till något större.
Teknikens potentiella svagheter
Många av de problem som fanns med traditionella smartphones har lösts. Deras skärmar är tåliga, batteritiden är godkänd, och de är relativt användarvänliga. Vikbara telefoner kan dock innebära ett steg tillbaka. De har större skärmar som kräver mer batterikraft, är tillverkade av material som inte är lika slitstarka och kan fungera annorlunda än vanliga smartphones.
De största klagomålen om dessa telefoner kommer sannolikt att handla om deras plastskärmar. De går inte sönder lika lätt som glas, och företag som Royole har marknadsfört sina produkter med slagord som ”säg adjö till trasiga skärmar”, men det är en sanning med modifikation. Tänk på hur iPods hade plastskärmar som lätt blev repiga. Vikbara telefoner kommer att ha samma problem. Och eftersom de är hopfällbara, blir det svårt att hitta skärmskydd.
Men skärmen är inte den enda känsliga delen på en vikbar telefon. Tillverkarna måste övergå från metall- eller plasthöljen till material som tål att böjas hundratals gånger om dagen. Gångjärnen kommer att vara känsliga punkter, då de främst kommer att tillverkas av plast och lättmetaller. OLED-skärmarna kan också vara problematiska då de med tiden kan drabbas av inbränning (som en TV), och det organiska materialet är känsligt för fukt.
Batteritid, mjukvarukompatibilitet, kretsar och användarvänlighet kommer också att vara problem för de här telefonerna. Vissa kanske inte oroar sig för de här mindre problemen, som dessutom troligtvis kommer att lösas innan vikbara telefoner blir överkomliga för gemene man.
Om du skulle få tag på en vikbar telefon år 2019, kommer du att betala mycket pengar för en enhet som är ömtålig, klumpig, svag och energikrävande. Tänk dig hur knasig den första generationens iPad var – så kommer det att kännas lite. Men konkurrens driver på den tekniska utvecklingen, och de här vikbara enheterna (om de blir populära) bör bli bekväma och slitstarka inom ett decennium.
En vikbar telefon kommer till slut bli din
I dagsläget är den enda vikbara telefonen du kan köpa Royole FlexPai, som kostar 1318 dollar. Många företag verkar försöka lansera sina flexibla telefoner så fort som möjligt (tillsammans med 5G), och vissa företag kommer att ange releasedatum vid MWC 2019 den 25 februari. Det är rimligt att anta att Samsung Galaxy F kommer att lanseras i år, särskilt efter att Samsung har ett pressevent den 20 februari.
Med tanke på FlexPais pris på 1318 dollar kommer du inte att hitta några budgetvänliga vikbara telefoner under 2019. Och ärligt talat, FlexPai ser inte ut att vara en enhet av högsta kvalitet. Videor från CES 2019 visar att FlexPais skärm inte är helt i linje med dess ram.