Hur en lösenordshanterare skyddar dig från nätfiskebedrägerier

Lösenordshanterare: En oväntad sköld mot nätfiske

Lösenordshanterare är inte bara praktiska för att generera och hantera starka, unika lösenord. De erbjuder även ett viktigt skydd mot nätfiske, en teknik som bedragare använder för att stjäla din information.

Nätfiske: Hur fungerar det?

Nätfiske handlar om att manipulera dig till att avslöja lösenord eller annan känslig information. Det sker ofta genom att bedragare skapar falska webbplatser som ser ut som legitima.

Tänk dig att du får ett e-postmeddelande som ser ut att komma från din bank. Det står att ditt konto kan vara i fara och att du ska klicka på en länk för att agera. Länken leder dig till en webbplats som är en nästan exakt kopia av din banks hemsida. Stressad och orolig anger du snabbt ditt lösenord och eventuellt andra uppgifter, som kreditkortsnummer. Då har du blivit offer för nätfiske. Bedragaren har nu dina inloggningsuppgifter och all annan information du angett. Den webbplats du besökte var inte den riktiga bankens sida, utan en bedräglig kopia.

Säkerhetsexperter rekommenderar starkt att inte klicka på länkar i e-postmeddelanden av det här slaget. Istället, navigera direkt till din banks webbplats och logga in där. Om någon som påstår sig ringa från din bank kontaktar dig, lägg på luren och ring bankens kundtjänst direkt för att verifiera samtalet.

Nätfiskewebbplatser kan dyka upp på många andra sätt. Du kanske klickar på en länk för att köpa något och hamnar på en sida som ser ut som Amazon eller en annan känd butik, eller klickar på en länk för att skicka e-post, och hamnar på en falsk inloggningssida för Gmail.

Webbadressen är nyckeln

Ett sätt att upptäcka nätfiskesidor är att noggrant granska webbadressen, alltså adressen till webbsidan. Om du till exempel använder Chase bank, ska du säkerställa att du verkligen är på chase.com. Nätfiskare kan dock vara väldigt listiga och skapa domäner som liknar den riktiga, t.ex. ”secure.chase.com.example.com/onlinebanking/login”.

Om du har god förståelse för hur webbadresser är uppbyggda, ser du att just den adressen i själva verket leder till ”example.com”, inte ”chase.com”.

Vissa nätfiskewebbplatser använder sig även av tecken som liknar varandra, allt för att webbadressen ska se så autentisk ut som möjligt. Många undersöker nämligen inte webbadressen alls, och de som gör det kanske bara letar efter något i stil med ”chase.com” och missar de finstilta detaljerna. Alla är inte bekanta med hur man tolkar en webbadress på djupet.

Så skyddar lösenordshanteraren dig

En lösenordshanterare ger dig ett extra lager av skydd. Det gäller oavsett om du använder 1Password, LastPass, Dashlane, Bitwarden eller webbläsarens inbyggda funktion för lösenordshantering.

Om du sparar dina inloggningsuppgifter för Chase.com eller Amazon.com, kommer din lösenordshanterare att känna igen dessa webbplatser och erbjuda sig att fylla i dina uppgifter automatiskt. Om du däremot hamnar på en annan webbplats, kommer lösenordshanteraren inte att erbjuda dig dina sparade uppgifter, eftersom du ju inte är på den rätta webbplatsen. Lösenordshanteraren låter sig inte luras av förfalskade webbadresser.

Det här skyddet är inte uppenbart, du kommer inte att se ett stort rött varningsmeddelande. Men du kommer snabbt att reagera på att något är fel när lösenordshanteraren inte erbjuder sig att logga in dig. Då kan du undersöka webbadressen närmare och snabbt inse att du inte befinner dig på den sida du trodde.

Trygghet vid inloggning

Din lösenordshanterare underlättar inte bara inloggningar, den ger dig även en trygghetskänsla. När du besöker olika webbplatser kan du känna dig säker på att din lösenordshanterare skyddar dina inloggningsuppgifter.

Om du loggar in på din e-post online behöver du inte dubbelkolla domänen varje gång. Du vet att om lösenordshanteraren erbjuder sig att fylla i dina uppgifter automatiskt, så har den redan kontrollerat att domänen matchar den som sparats.

Fungerar även på mobila enheter

Samma skydd som du får på datorn, finns givetvis även tillgängligt när du använder en lösenordshanterare på din smartphone eller surfplatta. Använd din lösenordshanterare för att ange inloggningsuppgifter, och du kommer att vara skyddad mot nätfiske även på den mobila webben.