Det har aldrig varit enklare att skapa din egen webbplats – och du har aldrig haft fler alternativ. Här är vad du behöver veta för att få den webbplatsen igång.
Innehållsförteckning
Bestäm vad du behöver en webbplats för
Innan du börjar måste du överväga vilken typ av webbplats du vill ha. Det finns många bra alternativ för att komma igång med en webbplats, men de har alla olika fördelar. Vad du behöver för ett online-visitkort eller CV skiljer sig mycket från vad du behöver om du planerar en onlinebutik eller nyhetspublikation.
Det finns tre grova typer av webbplatser som du förmodligen funderar på att bygga.
En enkel personlig webbplats: Om du bara vill ha en enkel onlinenärvaro som har länkar till dina kontaktuppgifter och konton på sociala medier, behöver du verkligen inte många webbplatsfunktioner. Många verktyg kommer att vara mycket kraftfullare än du behöver – och förmodligen dyrare. En enstaka sida som har din biografi, ett foto och länkar kommer förmodligen att räcka.
En komplett, traditionell webbplats eller blogg: Nästa nivå upp är vad du troligen tänker på som en traditionell webbplats: Flera sidor för olika saker eller en regelbundet uppdaterad blogg. Små företag eller personer som försöker bygga upp sitt rykte online driver den här typen av webbplatser.
En onlinebutik: Om du vill sälja saker via en webbplats behöver du en hel mängd extra funktioner som människor som driver en enklare webbplats inte behöver. Detta inkluderar en kundvagn, möjligheten att hantera lager, ett sätt att behandla betalningar och något för att spåra beställningar och hantera aviseringar. Det finns tjänster som hanterar allt, men de är dyrare och kräver mer ansträngning att installera.
När du har bedömt dina behov och bestämt dig för vad du ska bygga kan du gå vidare till att titta på hur du faktiskt ska driva din webbplats.
Bestäm hur du ska köra det
Dagarna för handkodning av din webbplats från grunden är i stort sett gjorda – om du inte behöver någon otrolig anpassad lösning, vilket är långt utöver vad den här artikeln handlar om. Det finns lättanvända tjänster för vilken typ av webbplats du än behöver.
Carrd: Enkla ensidiga webbplatser
För enkla webbplatser på en sida är Carrd otroligt. Det är gratis att komma igång, och de snygga, responsiva teman täcker i stort sett alla användningsfall. Jag använder Carrd när jag behöver sätta upp en grundläggande webbplats snabbt.
För $9/år kan du använda en anpassad domän, lägga till kontakt- eller registreringsformulär, ta betalningar med PayPal eller Stripe och ta bort varumärket ”Made with Carrd”. Om du vill ha något professionellt, snabbt, är det rätt väg att gå.
Wix: Stora webbplatser, ingen kodning
Wix är en av de mest populära webbplatsbyggarna och av goda skäl: det är ett enkelt sätt att bygga en fullfjädrad webbplats med flera sidor utan kodning. Du kan skapa mycket större webbplatser med Wix än Carrd.
Nackdelen är att även om det är gratis att komma igång måste du betala Wix $8,50 per månad för att använda din egen domän och ta bort Wix-annonser. Detta inkluderar dock kostnaden för ditt domännamn. Andra funktioner, som formulärbyggaren och en onlinebutik, börjar på $12,50/månad.
Det är ett bra alternativ för en företagswebbplats, men det är lite dyrt för en enkel personlig webbplats. Annonserna på Wix gratissajter är också väldigt irriterande.
Squarespace: Dyra, attraktiva webbplatser
Squarespace är i grunden en premiumversion av Wix, även om det inte finns någon gratis plan. Det börjar på $14/månad för en personlig webbplats (inklusive ett domännamn) och går upp till $40/månad för en onlinebutik. Även om detta är ganska dyrt, är fördelen med Squarespace att det är nästan omöjligt att göra en ful webbplats. Alla teman är väl utvalda och dina alternativ är lite mer begränsade; Wix är lite av en gratis för alla. Squarespaces nätbutiksfunktioner är också robusta, liksom bloggmotorn.
Om pengar inte är ett objekt är Squarespace ett utmärkt alternativ. Eftersom det bara är betald finns det utmärkt kundsupport. Men för mer än 150 USD/år för en grundläggande webbplats är det dyrt.
Egen värd WordPress: Total kontroll men mer komplicerat
Stora mängder av internet körs på WordPress-instanser som är värdar för sig själv. Det är vad vi använder för How-To Geek, Review Geek och LifeSavvy. En WordPress-webbplats som är självvärd är ett ramverk från vilket du kan bygga praktiskt taget vad som helst, från en enkel webbplats med en blogg till en publikation med miljontals sidvisningar i månaden till en skräddarsydd webbutik. Nackdelen med det är att även om du inte nödvändigtvis behöver veta hur man kodar, kräver WordPress teknisk kunskap – eller en vilja att arbeta genom djupgående handledningar – för att få ut det mesta av det.
Till skillnad från de andra alternativen på den här listan är WordPress mer en plattform än en tjänst. Det är gratis, men du måste betala för ett domännamn, hosting och alla premiumteman eller plugins du vill använda. Det finns en hel industri dedikerad till att stödja och utveckla saker för WordPress. Du kan komma igång för så lite som $10/år eller spendera $10 000/månad på serverkostnader.
Om du vill ha största möjliga flexibilitet för att bygga din webbplats och hålla kostnaderna låga, är det alternativet att använda, men det är också det som kommer att kräva mest arbete för att få igång korrekt. Om du vill gå WordPress-vägen, var noga med att kolla in vår tredelade serie om att skapa en WordPress-webbplats:
Hur du äger din egen webbplats (även om du inte kan bygga en) Del 1.
Hur du äger din egen webbplats (även om du inte kan bygga en) Del 2.
Hur du äger din egen webbplats (även om du inte kan bygga en) Del 3.
Shopify: Enkla nätbutiker, till ett pris
Shopify har ett syfte: att driva en webbutik. Från $29/månad (och en transaktionsavgift på 2 %) erbjuder den alla funktioner du behöver. Du kan lista obegränsat med produkter i en snygg butik skapad med Shopifys fantastiska teman. Om du bara sätter upp en webbplats för att sälja saker (och du är säker på att du kommer att sälja några saker i månaden), är Shopify den enklaste lösningen. Precis som Squarespace är det en förstklassig kommersiell lösning med support dygnet runt och utmärkt dokumentation som leder dig genom allt.
Den stora nackdelen med Shopify är kostnaden: om du inte faktiskt säljer produkter är det väldigt dyrt. Det är förmodligen bäst för personer som redan har en offlinebutik eller har sålt några saker via sociala medier och vill flytta till en mer professionell plattform.
Andra alternativ
Alternativen ovan är bara några av de bättre alternativen. Du kanske har hört en eller två av dem annonseras i populära podcaster. De är långt ifrån de enda tillgängliga alternativen. Det finns dussintals olika tjänster för webbplatsbyggande där ute till varje prispunkt, och med varje funktion du kan drömma om. Dessutom, om du har en budget, kan du alltid gå med en professionell operation.
Köp en domän och kom igång
Nu när du har bestämt dig för vad din webbplats är till för och vilken plattform du ska bygga den på, är det dags att sätta igång. Det första du behöver göra är att registrera ditt domännamn. Om du använder en tjänst som inkluderar en domän, som Squarespace gör, bör du få den via den tjänsten. Den kommer automatiskt att ställas in för att peka på din nya webbplats.
Om du vill köpa ett domännamn självständigt, kolla in vår guide till vad du behöver veta om att köpa ett domännamn. Vi rekommenderar att du köper din domän från Google Domains eller Sväva.
När du har en domän, registrera dig för tjänsten du vill använda och börja bygga dina nya webbplatser. Alla alternativ ovan, förutom WordPress, har enkla att följa registreringsprocesser.