Varje Android-mobil har ett unikt IMEI-nummer (International Mobile Equipment Identity). Det här numret kan vara nödvändigt när du behöver kontakta din operatör eller mobilens tillverkare. Det finns olika sätt att hitta det här numret, och vi ska gå igenom två metoder.
Vad är ett IMEI-nummer?
IMEI, som står för International Mobile Equipment Identity, är en unik identitetsbeteckning för just din mobiltelefon. Alla mobiltelefoner har ett sådant nummer, och varje IMEI är helt unikt. Det är som med fingeravtryck – inget är det andra likt. Det gör telefonens IMEI till något speciellt, eller hur?
IMEI-nummer är vanligtvis 14-16 siffror långt, oftast 14 siffror följt av en sista kontrollsiffra. Både operatörer och tillverkare använder IMEI-nummer för spårning. Om du till exempel skickar in din telefon på reparation, är det med hjälp av IMEI du kan vara säker på att få tillbaka just din telefon (och inte någon annans).
IMEI-nummer är uppbyggda enligt formatet 11-222222-333333-4, där de första två sektionerna identifierar varumärke och modell, och den tredje sektionen är unik för den enskilda enheten. Den fjärde siffran, som nämndes tidigare, används för att verifiera att IMEI-numret följer de riktlinjer för tilldelning och godkännande som finns.
Nu när vi har avklarat lite bakgrundsinformation, ska vi titta på hur du kan hitta ditt IMEI-nummer.
Den enklaste metoden: Använd *#06# i telefonens uppringare
Eftersom det finns många olika tillverkare och anpassade gränssnitt, kan det vara svårt att hitta IMEI-numret i telefonens inställningsmeny. Det enklaste sättet är därför att öppna telefonens uppringare och skriva in följande:
*#06#
Så snart du har tryckt in det sista #-tecknet, ska IMEI-informationen dyka upp automatiskt. Kan det bli enklare?
Den mer omständliga metoden: Hitta IMEI i telefonens inställningsmeny
Om du tycker om utmaningar (eller bara inte kommer ihåg koden till uppringaren och inte orkar leta upp den informationen i det här utmärkta inlägget), kan du också hitta informationen via telefonens inställningsmeny.
Men det är här det kan bli lite knepigt: beroende på mobilens märke, modell och Android-version, kan IMEI-informationen finnas på olika platser.
På en Google Pixel, till exempel, hittar du IMEI-numret genom att gå till Inställningar > Om telefonen. Skrolla sedan nedåt, så hittar du det.
På Samsung Galaxy-enheter hittar du informationen på samma ställe, Inställningar > Om telefonen, men IMEI-numret brukar ligga högre upp på sidan.
För OnePlus-telefoner finns IMEI-informationen under Inställningar > Om telefonen > Status.
En sista notering: Ska du hålla ditt IMEI-nummer privat?
Du kanske har märkt att jag har suddat ut de unika delarna av IMEI-numren i alla skärmdumpar ovan. Även om IMEI inte är något som måste hållas totalt hemligt, är det klokt att inte visa upp det offentligt.
Precis som med andra unika identifierare – som ett serienummer eller ett chassinummer på en bil – kan IMEI-numret användas för oönskade ändamål. Till exempel kan ett rent IMEI-nummer missbrukas och användas för att ge en stulen mobil ett sken av att vara laglig. Och det är bara ett exempel.
Därför är det bäst att inte ge ut ditt IMEI-nummer om det inte finns en tydlig anledning till att någon behöver det. Om du känner dig osäker på varför någon behöver ditt IMEI-nummer, fråga dem. Om anledningen känns tveksam, var försiktig.
Det finns dock ett tillfälle då du bör dela med dig av telefonens IMEI: när du säljer den. Då kan den potentiella köparen göra nödvändig efterforskning om telefonen och bekräfta att den inte är stulen och att den fungerar med deras mobiloperatör.
Så där har du det!