Smarta hem erbjuder en hög nivå av bekvämlighet genom att automatisera funktioner och tillåta fjärrstyrning. Men när barn, storfamilj och gäster kommer in i bilden kan det snabbt bli komplicerat. Här presenteras några strategier för att göra ditt smarta hem mer tillgängligt och användarvänligt för alla.
Smarta hem är beroende av användarvänlighet
Om du har investerat i smarta lås, en smart termostat, smart belysning och smarta eluttag, har du tagit ett stort steg mot ett bekvämare och mer lättstyrt hem. Utmaningen uppstår dock ofta med de som bor i hemmet som saknar den tekniska vana eller kunskapen som krävs för att smidigt navigera i ett smart hem. De kan uppleva osäkerhet kring hur man aktiverar och avaktiverar enheter, eller känna sig obekväma med röststyrning. Genom några enkla justeringar kan du underlätta användningen för de yngsta, familjemedlemmar och även förstagångsbesökare.
Skapa tydliga röstkommandon
En av de mest praktiska egenskaperna hos ett smart hem är möjligheten att använda röstkommandon för att styra enheter. Även om det finns alternativa sätt att styra dem, är det mycket tillfredsställande att kunna prata med sitt hem och styra belysning, TV och termostat. För att det ska fungera felfritt krävs det dock att röstkommandona är enkla och tydliga. Om du själv upplever problem med röststyrning kommer andra i hushållet att ha det ännu svårare. Därför är det viktigt att noggrant namnge och gruppera dina enheter.
Om det finns små barn i huset kan det vara nödvändigt att anpassa namnen på enheter och grupper. Försök att använda ord som är korta och lätta att uttala. Både Google Assistant och Alexa presterar förvånansvärt bra när de tolkar kommandon från barn, men ju enklare kommandot är, desto lättare blir det för röstassistenten att förstå.
Korta och få ord är att föredra, och detta är en av fördelarna med att organisera enheterna i grupper. Med korrekta grupperingar räcker det att säga ”tänd ljuset” i ett rum istället för att specificera ”tänd vardagsrumsbelysningen” eller ”tänd köksbelysningen”. Detta förenklar även användningen för övriga familjemedlemmar och gäster, eftersom det blir färre kommandon att komma ihåg.
Erbjud traditionella kontroller där det är möjligt
De två yttre strömbrytarna är smarta; den mittersta är traditionell. Den vänstra strömbrytaren är avstängd.
Smarta glödlampor är praktiska, men om inte alla i hemmet känner sig bekväma med röstassistenter kan den enda alternativa metoden för att styra belysningen vara via en app. Detta är inte alltid optimalt, särskilt inte för barn eller besökare. Ett bra alternativ är att använda smarta strömbrytare istället. De ser ut som vanliga strömbrytare och har fördelen att kunna styra flera lampor samtidigt som de kommunicerar med ditt smarta hem om ljusets status (på eller av).
Med en smart strömbrytare är dina lampor alltid synkroniserade med appar och röstassistenter, och de som föredrar att inte använda de smarta alternativen kan fortfarande styra belysningen. Samma sak gäller smarta lås som kombineras med ett traditionellt nyckelhål eller en pinkod. Med en nyckel eller PIN-kod behöver varken barn eller gäster ladda ner någon app för att låsa upp dörren.
Skapa en instrumentpanel om traditionella kontroller saknas
I vissa fall är det inte möjligt att erbjuda ett traditionellt kontrollalternativ, exempelvis för smarta LED-remsor eller smarta eluttag. Röstassistenter kan vara till hjälp, men om de inte fungerar kan en gammal surfplatta som omvandlas till en instrumentpanel för det smarta hemmet vara en bra lösning. Instrumentpanelen kan ge en tydlig översikt över alla kontroller i huset och gör det enkelt att slå på och stänga av enheter. Om möjligt bör surfplattan placeras på ett lättillgängligt ställe.
Alternativt erbjuder Google Home Hub, Echo Show, Echo Spot och liknande smarta skärmar möjligheten att styra det smarta hemmet direkt på skärmen. Dessa enheter kräver dock lite navigering för att hitta rätt skärm, så en dedikerad instrumentpanel kan vara ett mer intuitivt alternativ för gäster och barn.
Använd synliga instruktioner
Om inget annat fungerar, särskilt när det gäller besökande gäster, kan det vara en bra idé att placera tydliga instruktioner på väl synliga platser. Sätt upp skyltar i vanliga utrymmen med information om vad man ska säga till Google Home eller Alexa, till exempel ”för att släcka ljuset, säg ’Alexa, släck ljuset'” samt andra användbara tips som hur man ställer in timers.
Ju enklare det är för dina gäster att använda röstkommandon, desto mer benägna kommer de att vara att prova dem på egen hand. Det kan även vara bra att inkludera instruktioner utanför det smarta hemmet, exempelvis hur man ställer in timers eller omvandlar mått i köket. För att skyltarna ska smälta in i inredningen, överväg att använda en svart tavla i köket.
Du kan även skapa egna Alexa-färdigheter för att ge grundläggande instruktioner. Amazon erbjuder inbyggda färdigheter som snabbt kan konfigureras för att ge instruktioner till gäster, barnvakter och djurvakter. Dessa färdigheter är smarta nog att ge olika instruktioner beroende på tidpunkten på dagen. Du kan även skapa egna färdigheter för att hjälpa människor att lära sig att styra ditt smarta hem.
I samband med all ny teknik är det bästa du kan göra att sänka tröskeln för användning. Om du får det smarta hemmet att verka mindre komplicerat kommer barn, familj och gäster att känna sig mer benägna att testa och experimentera med vad som fungerar och vad som inte fungerar. Ofta kan experimenten även lära dig saker om det smarta hemmet som du inte var medveten om, eller hjälpa dig att identifiera områden där förbättringar kan göras. Undvik bara att överväldiga människor, och du kommer att få ett smartare hem som är mer användbart för alla.