Hur du dubbelstartar ditt Steam-däck till Windows och SteamOS

Viktiga takeaways

 • Steam Deck kan dubbelstarta med Windows, vilket gör att användare kan ha ett välbekant OS för produktivitet och tillgång till Xbox Game Pass.
 • Valve har inte släppt en officiell dual boot-guide, så användare måste för närvarande välja OS via starthanteraren.
 • Användare kan använda en tredjepartshanterare för dubbelstart för att undvika att ständigt använda knappkombinationer för att byta OS.

Du behöver inte offra SteamOS för att ha Windows på ditt Steam-däck, eftersom Steam-däcket kan dubbelstarta antingen genom den officiella metoden eller en tredjepartshanterare för dubbelstart. Här är vad du behöver veta om dubbelstart av Windows och SteamOS på ditt Steam-däck.

Vad är dubbelstart på ditt Steam-däck?

Jhet Borja / MakeUseOf

Dubbelstart i sin mest grundläggande definition är att ha två operativsystem på din enhet – i det här fallet ditt Steam Deck. Du kan också ha fler än två operativsystem på ditt Steam-däck, men då skulle du starta flera gånger.

Även om SteamOS är bättre för spel, gillar många att lägga till Windows som ett annat startalternativ för deras Steam Deck. Du kan antingen dubbelstarta den från samma SSD där varje operativsystem har sin egen partition eller använda en extern källa för Windows som ett SD-kort.

Om du installerar Windows på ditt Steam-däck har du fördelen av att ha ett välbekant OS som kan tillåta dig att göra riktigt arbete med appar som Photoshop, Lightroom, Microsoft Office och mer.

Och eftersom Xbox Game Pass inte är tillgängligt på SteamOS ännu, är Windows det bästa sättet att ta ditt Game Pass-abonnemang på språng.

Jhet Borja/MUO

Valve säger att Steam Deck är perfekt kapabel till dubbelstart, så du kommer inte ha några problem att ha två eller flera OS på ditt Steam Deck.

Valve har dock ännu inte släppt den officiella guiden för dubbelstart som förväntas levereras med SteamOS 3.0 (enligt Steam webbplats), vilket innebär att du måste välja ditt operativsystem via starthanteraren.

Hur du dubbelstartar ditt Steam-däck

Det huvudsakliga och officiella sättet att dubbelstarta ditt Steam-däck är att använda starthanteraren. Det är ganska enkelt, men att behöva göra detta varje gång du vill byta operativsystem kan vara frustrerande med tiden.

Om du är här betyder det förmodligen redan att du har två operativsystem på din Steam Deck. Så här växlar du mellan dem…

Jhet Borja/MUO

Med din Steam Deck avstängd håller du ned volymknappen och strömbrytaren tills du hör en ljudsignal. När du hör ljudsignalen släpper du strömknappen men håller ned volymknappen tills starthanteraren dyker upp.

Boothanteraren låter dig välja dina startalternativ – i det här fallet Windows och SteamOS på samma SSD i olika partitioner. Om du använder ett SD-kort kan du välja SD-kortet om det har Windows installerat på det.

Om du håller ned strömknappen efter ljudet kommer du med största sannolikhet att stänga av din Steam Deck igen, så se till att släppa taget efter ljudet.

Hur man ställer in en Dual Boot Manager på ditt Steam-däck

Om du inte gillar att se starthanteraren varje gång du vill byta operativsystem, kan du istället använda en dual boot manager.

En dual boot-hanterare gör växlingen mellan OS smidigare eftersom du inte behöver hålla ner några knappkombinationer och den låter dig välja ditt operativsystem vid uppstart.

I den här guiden kommer vi att använda Clover för Steam Deck av ryanrudolfoba på GitHub.

Steg 1: Förbereda Windows för Clover Boot Manager

Innan du installerar Clover på Windows på ditt Steam-däck måste du göra det redo för en smidigare upplevelse.

Först, i Windows Search, sök efter ”Slå på eller av Windows-funktioner”. Välj sedan rutan som säger Unbranded Boot under mappen Device Lockdown. Detta kommer att förhindra Clover från att visa slumpmässiga startmärken.

Därefter måste du köra några kommandon i kommandotolken. Sök ”CMD” i Windows Search och högerklicka för att välja Kör som administratör.

I kommandotolken anger du dessa kommandon ett i taget:

Om de inte fungerar kan du också lägga till:

Steg 2: Konfigurera Clover på SteamOS på ditt Steam-däck

Nu när Windows är klart måste du starta upp till SteamOS på ditt Steam-däck.

Gå till starthanteraren genom att hålla ned volymknappen och strömknappen tills du hör en ljudsignal. Släpp strömknappen, men fortsätt att hålla ned volymknappen tills starthanteraren dyker upp.

Jhet Borja/MUO

Välj SteamOS. Gå till skrivbordsläge genom att välja Power efter att ha tryckt på Steam-knappen. När du är i skrivbordsläge, se till att du har ett sudo-lösenord inställt i SteamOS.

När ditt sudo-lösenord är inställt, sök och öppna Konsole i appstartprogrammet längst ner till vänster.

Vid det här laget föreslår vi att du har en webbläsare öppen på ditt Steam-däck så att du individuellt kan kopiera och klistra in dessa kommandon ett efter ett på ditt Steam-däck.

 • cd ~/
 • git clone https://github.com/ryanrudolfoba/SteamDeck-Clover-dualboot
 • cd ~/SteamDeck-Clover-dualboot
 • chmod +x install-Clover.sh
 • ./install-Clover.sh
 • Efter det sista kommandot måste du ange ditt sudo-lösenord för att börja installera Clover på ditt Steam Deck.

  Du kommer också att hälsas med alternativet att välja vilket OS du vill att det ska användas som standard – i mitt fall är det SteamOS eftersom jag kommer att använda det oftare.

  Jhet Borja / MakeUseOf

  När det är installerat kan du starta om ditt Steam-däck för att prova det. Om det inte ser bra ut för dig, oroa dig inte, du kan alltid lägga till ditt eget anpassade tema.

  Fixar för Dual Boot-problem på ditt Steam-däck

  Clover dual boot manager är inte en officiell Steam dual boot guide eftersom Valve fortfarande arbetar med det. Det betyder att du kan möta några problem. Här är några korrigeringar om du stöter på dessa problem…

  1. Du kan inte hitta SteamOS i Boot Manager

  Jhet Borja/MUO

  Att SteamOS försvinner från starthanteraren är en vanlig företeelse, men oroa dig inte, det har faktiskt inte försvunnit från ditt Steam-däck. Starthanteraren kan bara inte hitta den.

  För att hitta den, stäng av din Steam-däck. Den här gången, istället för att hålla volym ned-knappen för starthanteraren, håll volym upp-knappen för att öppna BIOS istället.

  När du är i BIOS väljer du Boot från fil > eps > efi > steamos > steamcl.efi. Detta bör starta upp dig tillbaka till SteamOS.

  Jhet Borja/MakeUseOf

  För att sätta tillbaka SteamOS i starthanteraren, öppna Konsole i skrivbordsläge på din Steam-däck och skriv in detta:

  sudo efibootmgr -c -L "SteamOS" -l "\EFI\steamos\steamcl.efi" -d /dev/nvme0n1p1
  
  

  Detta bör sätta tillbaka den i starthanteraren så att du inte behöver starta från filen längre.

  2. Ställa in ett Sudo-lösenord

  För att ställa in ditt sudo-lösenord, öppna skrivbordsläget och gå till Inställningar i apphanteraren eller på aktivitetshanteraren längst ned på skärmen.

  I inställningarna, gå till Användare och ange ett enkelt användarnamn och lösenord. Du har nu ett sudo-konto och du kan komma åt saker som du inte kunde utan ett.

  3. Windows fortsätter att ta över starthanteraren

  Om Windows tar över starthanteraren och hoppar över Clover, bör du ladda ner Clover dual boot manager för Windows på samma GitHub-sida du använde för SteamOS.

  Klicka på <> Kod och sedan Ladda ner Zip.

  Extrahera ZIP-filen till en mapp och högerklicka på CloverWindows.bat för att köra den som administratör. Det kommer att berätta att Windows inte känner igen appen, klicka bara på Mer info > Kör ändå.

  Detta kommer att öppna kommandotolken. När den är klar med installationen, tryck bara på Enter.

  Därefter måste du öppna Schemaläggaren genom att söka i den på Windows Search. Sök efter CloverTask i Task Scheduler Library. Högerklicka på den och klicka på Egenskaper.

  Gå till den allmänna fliken i egenskaperna och välj Kör oavsett om användaren är inloggad eller inte och markera de två rutorna under den (se bilden), klicka sedan på OK.

  Högerklicka slutligen på CloverTask igen och klicka på Kör.

  4. En SteamOS eller Windows Update Broke Clover Dual Boot

  Om en uppdatering på Windows eller SteamOS bröt Clover och enheten säger att den inte kan hitta några startalternativ, få inte panik, din Steam Deck är inte murad.

  Se den första fixen ovan och starta SteamOS från dess fil. Öppna BIOS genom att hålla upp volymen och strömknappen, släpp strömknappen när du hör en ljudsignal.

  När du är i BIOS väljer du Boot från fil > eps > efi > steamos > steamcl.efi. Detta kommer att öppna upp SteamOS och fixa Clover.

  Jhet Borja/MakeUseOf

  Det är några av de vanligaste problemen när du dubbelstartar ditt Steam-däck, men när du väl har passerat dem, bör växla mellan SteamOS och Windows nu vara lika enkelt som att starta om din Steam-däck och välja ditt operativsystem när Clover dyker upp.