Viktiga punkter
- Steam Deck möjliggör dubbelstart med Windows, vilket ger användarna tillgång till ett välkänt operativsystem för produktivitet och Xbox Game Pass.
- Valve har inte publicerat någon officiell guide för dubbelstart, vilket innebär att användare för tillfället måste välja operativsystem via en starthanterare.
- Det finns tredjepartshanterare för dubbelstart som kan eliminera behovet av att använda knappkombinationer för att växla operativsystem.
Du behöver inte radera SteamOS för att installera Windows på din Steam Deck. Enheten har stöd för dubbelstart, antingen via den officiella metoden eller genom att använda en tredjeparts-hanterare. Här får du veta mer om hur du hanterar dubbelstart med Windows och SteamOS på din Steam Deck.
Vad innebär dubbelstart på Steam Deck?
Jhet Borja / MakeUseOf
Dubbelstart betyder att du har två operativsystem installerade på enheten, i det här fallet din Steam Deck. Det är även möjligt att ha fler än två, men det skulle innebära upprepade omstarter.
Även om SteamOS är optimerat för spel, väljer många att installera Windows som ett alternativt operativsystem på sin Steam Deck. Du kan dubbelstarta systemet genom att ha båda operativsystemen installerade på samma SSD, med varsin partition, eller genom att använda en extern källa som ett SD-kort för Windows.
Med Windows installerat på din Steam Deck kan du utnyttja ett välbekant operativsystem för att utföra arbete med applikationer som Photoshop, Lightroom och Microsoft Office.
Windows är också den enda metoden för att använda Xbox Game Pass eftersom tjänsten inte finns tillgänglig på SteamOS.
Jhet Borja/MUO
Valve bekräftar att Steam Deck är designad för dubbelstart, så du bör inte uppleva några problem med att ha två eller fler operativsystem installerade.
Valve har emellertid inte lanserat en officiell guide för dubbelstart som förväntades med SteamOS 3.0 (enligt Steam support). Det innebär att du för närvarande måste välja operativsystem via starthanteraren.
Så här dubbelstartar du din Steam Deck
Det primära och officiella sättet att dubbelstarta din Steam Deck är genom att använda starthanteraren. Metoden är enkel, men det kan bli frustrerande att behöva göra det varje gång du ska byta operativsystem.
Om du läser det här har du antagligen redan två operativsystem installerade på din Steam Deck. Så här växlar du mellan dem:
Jhet Borja/MUO
Med din Steam Deck avstängd, håll ner volymknappen och strömbrytaren samtidigt tills du hör en ljudsignal. När du hör ljudsignalen släpper du strömbrytaren men fortsätter att hålla volymknappen intryckt tills starthanteraren visas.
Starthanteraren låter dig välja ditt önskade startalternativ, antingen Windows eller SteamOS. Om du har Windows installerat på ett SD-kort kan du även välja det.
Om du håller strömbrytaren intryckt för länge kommer Steam Deck att stängas av igen, så släpp den efter ljudsignalen.
Så här installerar du en dual boot-hanterare på din Steam Deck
Om du inte uppskattar att se starthanteraren varje gång du vill byta operativsystem, kan du använda en dual boot-hanterare istället.
En dual boot-hanterare förenklar processen att växla mellan operativsystem genom att erbjuda ett val vid uppstart, utan att kräva knappkombinationer.
I denna guide kommer vi att använda Clover för Steam Deck av ryanrudolfoba som finns på GitHub.
Steg 1: Förbered Windows för Clover Boot Manager
Innan du installerar Clover i Windows på din Steam Deck behöver du optimera inställningarna för en smidigare upplevelse.
Sök efter ”Aktivera eller inaktivera Windows-funktioner” i Windows sökfält. Markera rutan ”Unbranded Boot” som finns under ”Device Lockdown”. Detta förhindrar att Clover visar slumpmässiga startskärmar.
Därefter ska du köra några kommandon i kommandotolken. Sök efter ”CMD” i Windows sökfält och högerklicka för att välja ”Kör som administratör”.
Ange följande kommandon i kommandotolken, ett i taget:
Om de inte fungerar, kan du också lägga till:
Steg 2: Konfigurera Clover i SteamOS på din Steam Deck
Nu när Windows är klart behöver du starta SteamOS på din Steam Deck.
Öppna starthanteraren genom att hålla ner volymknappen och strömbrytaren tills du hör en ljudsignal. Släpp strömbrytaren, men fortsätt hålla volymknappen intryckt tills starthanteraren visas.
Jhet Borja/MUO
Välj SteamOS. Gå till skrivbordsläget genom att trycka på Steam-knappen och sedan välja ”Ström”. Se till att du har ställt in ett sudo-lösenord i SteamOS när du är i skrivbordsläget.
När du har ett sudo-lösenord, sök och öppna ”Konsole” i programmenyn längst ner till vänster.
Vi rekommenderar att du har en webbläsare öppen på din Steam Deck, så att du kan kopiera och klistra in dessa kommandon ett efter ett i konsolen:
cd ~/
git clone https://github.com/ryanrudolfoba/SteamDeck-Clover-dualboot
cd ~/SteamDeck-Clover-dualboot
chmod +x install-Clover.sh
./install-Clover.sh
Efter det sista kommandot behöver du ange ditt sudo-lösenord för att påbörja installationen av Clover på din Steam Deck.
Du kommer också att få möjlighet att välja vilket operativsystem du vill använda som standard. I detta fall är det SteamOS, eftersom det kommer att användas oftare.
Jhet Borja / MakeUseOf
När installationen är klar kan du starta om din Steam Deck för att testa. Om det inte ser bra ut kan du alltid lägga till ett eget tema.
Lösningar för dubbelstartsproblem på din Steam Deck
Clover dual boot manager är inte en officiell Steam dual boot-guide, eftersom Valve fortfarande jobbar på det. Detta innebär att du kan stöta på problem. Här är några lösningar för vanliga problem:
1. SteamOS saknas i starthanteraren
Jhet Borja/MUO
Det är vanligt att SteamOS försvinner från starthanteraren, men oroa dig inte, operativsystemet har inte försvunnit från din Steam Deck. Starthanteraren kan bara inte hitta det.
För att lösa detta, stäng av din Steam Deck. Den här gången, håll istället för volym ner-knappen för starthanteraren, in volym upp-knappen för att öppna BIOS.
Väl i BIOS, välj ”Boot from file” > ”eps” > ”efi” > ”steamos” > ”steamcl.efi”. Då ska SteamOS starta.
Jhet Borja/MakeUseOf
För att få tillbaka SteamOS till starthanteraren öppnar du ”Konsole” i skrivbordsläget på din Steam Deck och skriver in följande:
sudo efibootmgr -c -L "SteamOS" -l "\EFI\steamos\steamcl.efi" -d /dev/nvme0n1p1
Detta bör lägga tillbaka SteamOS i starthanteraren, så att du inte behöver starta från filen igen.
2. Ställa in ett sudo-lösenord
För att ställa in ett sudo-lösenord, öppna skrivbordsläget och gå till ”Inställningar” i programhanteraren eller aktivitetshanteraren längst ner på skärmen.
I inställningarna, gå till ”Användare” och ange ett användarnamn och lösenord. Nu har du ett sudo-konto och kan komma åt funktioner som tidigare var otillgängliga.
3. Windows fortsätter ta över starthanteraren
Om Windows tar över starthanteraren och ignorerar Clover, bör du ladda ner Clover dual boot manager för Windows från samma GitHub-sida som du använde för SteamOS.
Klicka på ”Kod” och sedan ”Ladda ner ZIP”.
Extrahera ZIP-filen till en mapp och högerklicka på ”CloverWindows.bat” för att köra den som administratör. Windows kan meddela att appen är okänd, men klicka på ”Mer info” > ”Kör ändå”.
Detta öppnar kommandotolken. När installationen är klar, tryck på Enter.
Därefter behöver du öppna Schemaläggaren genom att söka efter den i Windows sökfält. Leta efter ”CloverTask” i Task Scheduler Library. Högerklicka på den och välj ”Egenskaper”.
Gå till fliken ”Allmänt” i egenskaperna och välj ”Kör oavsett om användaren är inloggad eller inte” och markera de två rutorna under (se bilden), klicka sedan på ”OK”.
Slutligen, högerklicka på ”CloverTask” igen och klicka på ”Kör”.
4. En uppdatering av SteamOS eller Windows har skadat Clover dual boot
Om en uppdatering i Windows eller SteamOS har skadat Clover och enheten inte hittar några startalternativ, ska du inte få panik, din Steam Deck är inte förstörd.
Se den första lösningen ovan och starta SteamOS från dess fil. Öppna BIOS genom att hålla in volym upp och strömbrytaren, släpp strömbrytaren när du hör en ljudsignal.
Väl i BIOS, välj ”Boot from file” > ”eps” > ”efi” > ”steamos” > ”steamcl.efi”. Detta öppnar SteamOS och återställer Clover.
Jhet Borja/MakeUseOf
Det här är några av de vanligaste problemen som kan uppstå vid dubbelstart på din Steam Deck. När du väl har löst dessa problem bör det nu vara lika enkelt att växla mellan SteamOS och Windows som att starta om din Steam Deck och välja önskat operativsystem i Clover.