Hur du alltid får det foto du vill ha

Det finns få saker som är mer irriterande än att komma hem efter en lång dag med fotografering, importera dina bilder och sedan se att du inte fick det foto du ville ha. Du kanske överexponerade det eller missade fokus eller inte spikade kompositionen. Så här ser du till att det inte händer igen.

I den här artikeln kommer jag att använda landskapsfotografering som ett exempel eftersom allt händer långsamt och trevligt; eller åtminstone gör det det mesta av tiden. Stegen är desamma för andra typer av fotografering, även om du kan behöva hoppa över testbilder — skillnaden där är att du måste göra allt mycket snabbare.

Visualisera bilden

Det första steget för att få ett foto du vill ha är att bestämma vilken bild du vill ta. Det kan låta lite som en sanning, men verkligheten är att de flesta fotografer inte spenderar tillräckligt med tid på att tänka. Det är lätt att komma fram till en vacker plats, börja knäppa iväg och anta att du har ett bra foto eftersom allt är vackert. När du kommer hem kommer du att bli besviken. Med bilden på din datorskärm kommer du att märka telefonledningarna och turisterna du inte såg när du var där.

Istället sakta ner farten, titta dig omkring och börja fundera på vilken typ av foto du vill ta. Vill du fånga vågorna som bryter mot stranden eller den fina klippformationen? Det kommer i allmänhet att erbjudas några olika bilder. Jag tog till exempel detta foto:

Och detta foto:

Cirka 20 minuters mellanrum. När solen var under horisonten såg jag att jag hade en möjlighet att fånga en zen, mjuk svartvit bild. Så fort solen stod tillräckligt högt ville jag ha alla färger. Båda bilderna var medvetna val baserat på vad som fanns tillgängligt vid den tiden.

Nu säger jag inte att du behöver spendera timmar på att fundera över alla möjliga skott. Du behöver bara sakta ner och fundera i några minuter på vad du är ute efter. Det är ett av få säkra sätt att ta bättre bilder.

Tänk på vad du behöver göra

När du har visualiserat bilden du vill ha i ditt huvud är det dags att göra verklighet av den. Du måste ta reda på hur du får in det som finns i din fantasi på kamerans minneskort.

Det första steget är att bedöma om du ens kan få det skott du vill ha. Om du inte har ett teleobjektiv kommer du inte att kunna ta en närbild av vissa sjöfåglar. Om du inte har dina neutrala densitetsfilter eller stativ, är det osannolikt att du kommer att kunna jämna ut vatten med en lång exponeringsbild.

Förutsatt att du har allt du behöver är nästa steg att leka med din komposition. Vandra runt, titta ibland genom din kamera och prova olika brännvidder tills du hittar en stark bild. Kom ihåg att försöka inkludera både förgrunds- och bakgrundselement. Om du använder ett stativ är det nu dags att ställa in det och låsa allt.

Med kompositionen sorterad är nästa steg att bestämma vilken kombination av exponeringsinställningar som ska användas. Vi har guider för att välja rätt slutartid, välja en lämplig bländare och hur du bestämmer vilken ISO du ska använda, så kolla in dem om du har fastnat.

Äntligen är det nästan dags att trycka på avtryckaren. Det sista steget är att fokusera på ditt motiv, så att du får en snygg skarp bild. Dina två alternativ är antingen att arbeta med kamerans autofokus eller, om scenen är lite knepig, fokusera objektivet manuellt.

Ta några testbilder

När allt är klart är det dags att börja fotografera. Oroa dig inte för att få allt direkt; du bör se dina första bilder som testbilder. Du kommer ofta att märka saker på skärmen på baksidan av din kamera som du inte såg genom sökaren. Dina exponeringsinställningar eller fokus kan också behöva justeras.

När du har tagit en bild eller två kan du se dem på baksidan av din kamera. Använd zoomfunktionen för att se till att de områden du vill ska vara skarpa och i fokus är. Om de inte är det, måste du antingen justera fokus eller bländare.

Kolla också in histogrammet för att se till att du inte krossar några skuggor eller blåser ut några högdagrar. Histogrammet – och blinkies – ger dig en mycket mer exakt uppfattning än att bara titta på fotot. Om du tappar högdagrar eller skuggdetaljer måste du antingen justera dina exponeringsinställningar eller ta några ramar med parenteser som du kan använda för en HDR-kompositbild.

Ta den sista bilden

Nu när du är ganska säker på att allt är uppringt är det dags att ta den sista bilden. Tryck på avtryckaren – eller ännu bättre, använd en fjärravtryckare – och granska bilden. Om allt ser ut som du vill, fantastiskt!

Personligen, även efter att jag har fått det skott jag tror att jag vill ha, tar jag några säkerhetsbilder. Jag tar några medvetet underexponerade och överexponerade bilder ifall jag vill ha den extra detaljen. Jag fotar också några alternativa kompositioner bara för att jag kan. För det mesta går jag med mitt huvudfoto, men ibland, när jag tittar på allt på en större skärm, inser jag att en av mina suppleanter var den bästa bilden.

Och där har du det.

För att sammanfatta: sakta ner, tänk och omvärdera. Gör det när du fotar, och du är nästan garanterad att gå hem med de bilder du vill ha. När du blir bättre på att fotografera, kommer varje steg att bli en självklarhet, och du kommer att kunna göra allt nästan direkt.