Hur DNS-läckor kan förstöra anonymitet när du använder ett VPN och hur man stoppar dem

När du försöker vara anonym online är en VPN den enklaste lösningen. Med ett eller två klick kommer din IP-adress, tjänsteleverantör och plats att maskeras från alla webbplatser du besöker och alla som försöker spionera på din anslutning.

Men en DNS-läcka kan totalt undergräva syftet med en VPN, vilket äventyrar din integritet. Så här förhindrar du att det händer.

Vad är en DNS-läcka?

Domännamnssystemet (DNS) är ett system för att länka URL:er och IP-adresser. När du använder din webbläsare för att gå till en webbplats skickar den en förfrågan till en DNS-server med den URL som du skrev in, och den pekar på rätt IP-adress.

Vanligtvis tilldelas DNS-servrar av din internetleverantör (ISP), vilket innebär att de kan övervaka och registrera dina onlineaktiviteter när du skickar en förfrågan till servern. När du använder ett virtuellt privat nätverk (VPN) ska DNS-begäran riktas till en anonym DNS-server via din VPN, och inte direkt från din webbläsare; detta hindrar din internetleverantör från att övervaka din anslutning.

Tyvärr ignorerar din webbläsare ibland att du har en VPN-inställning och skickar DNS-förfrågan direkt till din internetleverantör. Det kallas en DNS-läcka. Detta kan leda till att du tror att du har varit anonym och att du är säker från onlineövervakning, men du kommer inte att skyddas.

En DNS-läcka är bara ett integritetsproblem om du är orolig för att din internetleverantör ska övervaka din surfning. Det har ingenting att göra med NSA-övervakning eller andra former av digital snokning.

Uppenbarligen är detta långt ifrån idealiskt. Så låt oss ta en titt på att diagnostisera och stoppa det.

Hur man diagnostiserar en DNS-läcka

Om din dator använder sina standardinställningar och inte dirigerar DNS-förfrågningar genom VPN:s DNS-server, kommer det inte att vara uppenbart; du måste använda ett läckagetest. Lyckligtvis finns det en lätt att komma ihåg: www.dnsleaktest.com.

Gå bara till webbplatsen och klicka på knappen Standardtest. Om du verkligen är orolig för övervakning kan du klicka på Utökat test – det är lite mer omfattande, men tar lite längre tid.

Om du ser ditt eget land och din internetleverantör listad på resultatsidan vet du att din internetleverantör kan övervaka din anslutning. Det är inte bra.

Hur man stoppar en DNS-läcka

Det finns några steg du kan vidta för att stoppa din DNS-läcka och förhindra framtida händelser.

1. Byt DNS-servrar

Om din standard-DNS-server är en som tilldelades av din internetleverantör, är ett av de enklaste sätten att hindra dem från att se vad du gör online att ändra din DNS-server. Även om du inte är orolig för DNS-läckor kan det vara en bra idé att ändra din standard-DNS-server, eftersom det kan resultera i snabbare internethastigheter.

Följande DNS-servrar är väl underhållna och ger dig hög prestanda och säkerhet:

  • Öppna DNS (föredraget: 208.67.222.222, alternativ: 208.67.222.220)
  • Comodo Secure DNS (föredraget: 8.26.56.26, alternativ: 8.20.247.20)
  • Google Public DNS (föredraget: 8.8.8.8, alternativ: 8.8.4.4)

Kolla in vår guide för att ändra dina DNS-inställningar på Windows 11 om du vill byta server.

2. Använd ett VPN med DNS-läckageskydd

Vissa VPN:er kommer med en funktion som övervakar dina DNS-förfrågningar för att se till att de går via VPN istället för direkt till din ISP (dvs. du använder VPN:s DNS-servrar istället för Internetleverantörens).

För att se om din VPN har detta skydd, öppna inställningarna; du bör se ett alternativ som kommer att leta efter och förhindra DNS-läckor.

Följande VPN-leverantörer erbjuder DNS-läckageskydd och/eller läckagetester:

  • NordVPN.
  • ExpressVPN.
  • SurfShark.
  • PureVPN.
  • Astrill VPN.
  • IPVanish.

Om du använder något av dessa VPN, se till att dina inställningar är korrekt inställda. Om du inte är det, och du är orolig för ISP-övervakning, kanske du vill överväga att byta.

3. Använda VPN-övervakningsprogram

Vissa VPN-övervakningsprogram innehåller också stöd för att åtgärda DNS-läckor. Proversionen av VPNCheck kommer att göra detta åt dig, liksom OpenVPN Watchdog (om du använder OpenVPN).

Eftersom alternativen för att åtgärda en läcka på detta sätt endast finns med premiumprogramvara, kommer detta troligen inte att vara den bästa strategin för många människor, såvida du inte redan använder VPN-övervakningsprogram för att se till att din VPN-anslutning är helt säker.

4. Inaktivera Teredo Tunneling

Teredo är en Windows-baserad teknik som i huvudsak tillåter kommunikation över två IP-protokoll: IPv4 och IPv6. Båda finns på internet, och i vissa fall måste du använda något som Teredo för att tillåta dem att kommunicera. Men Teredo kan ibland orsaka DNS-läckor, så du kanske vill inaktivera det.

För att inaktivera Teredo, öppna kommandoraden och skriv följande kommando:

 netsh interface teredo set state disabled 

Om du behöver återaktivera Teredo någon gång kan du använda det här kommandot:

 netsh interface teredo set state type=default 

Med Teredo nu inaktiverat kommer chansen för DNS-läckor på din enhet att vara betydligt lägre.

5. Använd en sekretessfokuserad webbläsare

Medan många av oss använder Chrome, Firefox eller Safari när de surfar på webben, finns det vissa webbläsare som är utformade för att hålla dig anonym, till exempel Tor. Tor använder lökdirigering för att maskera din IP-adress och onlineaktivitet. Detta inkluderar maskering av dina DNS-förfrågningar, vilket minskar risken för DNS-läckor.

Observera att sekretesswebbläsare som Tor inte är helt immuna mot DNS-läckor. Snarare gör de dem mindre sannolikheter. För att drastiskt minska risken för DNS-läckor, överväg att använda en sekretesswebbläsare och en VPN samtidigt.

Plugga dessa läckor

Om du använder ett VPN kan en DNS-läcka avslöja mer information än du är medveten om. Så, ta stegen ovan för att se till att du inte läcker information och, om du gör det, anslut läckan för att hålla din känsliga information och aktivitet privat.