Hur Chromes ”Flikfrysning” kommer att spara CPU och batteri

Google arbetar på en ny ”Tab Freeze”-funktion för Chrome, som kommer att pausa (frysa) flikar som du inte använder. Det innebär lägre CPU-användning, en snabbare webbläsare och längre batteritid på en bärbar dator eller cabriolet.

Problemet: För många flikar

Om du bara hade en enda flik öppen hela tiden, skulle Chrome bara behöva rendera en webbsida åt gången. Men du har förmodligen fler. Även när du inte använder dem innehåller varje flik du har öppen i Chrome en öppen webbsida. Den webbsidan använder systemminne. Eventuella skript och annat aktivt innehåll på den fortsätter också att köras, vilket innebär att webbsidan kan använda CPU-resurser i bakgrunden.

På vissa sätt är detta bra: Även om du byter flik kan en flik fortsätta spela upp ljud eller uppdatera sig själv i bakgrunden. När du byter tillbaka till den behöver du inte vänta på att webbsidan ska laddas om – den är omedelbar.

Men det kan vara dåligt. Om du har ett stort antal flikar öppna – eller till och med bara ett litet antal flikar som innehåller tunga webbsidor – kan de använda mycket systemresurser, fylla upp ditt minne, ta upp CPU-cykler, göra Chrome mindre responsiv och tömma din batteri. Det är därför Chromes ingenjörer skapade Tab Discarding och nu Tab Freezing. De är relaterade funktioner, men gör olika saker i olika situationer.

Hur flikkassering sparar ditt RAM-minne

Tab Discarding lades till redan 2015. Detta är en ”minnessparande” funktion, eftersom Google sätter det. Kort sagt, om din dator har ont om minne kommer Chrome automatiskt att ”kassera” innehållet på ”ointressanta” flikar. Chrome förkastar inte automatiskt en flik om du interagerar med den, men den bakgrundsfliken som du inte har interagerat med på flera timmar är ett främsta mål.

När innehållet på en flik kasseras tas det bort från systemets minne och tillståndet sparas på disken. Ingenting förändras i Chromes gränssnitt – fliken visas i flikfältet och ser normalt ut. Men när du klickar på den och byter till den ser du att Chrome tar en stund för att snabbt ladda om sidan och få dig tillbaka till där du var.

Denna lilla fördröjning är anledningen till att Chrome bara slänger fliken när ditt systemminne ”blir ganska lågt”. Det är bra att använda ditt RAM-minne för att cache. Men att automatiskt slänga en flik och snabbt öppna den igen är bättre än att tvinga Chrome-användare att bokmärka och stänga flikar manuellt.

När en flik kasseras försvinner dess process faktiskt från Chromes inbyggda Aktivitetshanteraren, och du kommer inte att se dess minne som används av Chrome längre. När du klickar på den för att ladda om den startar den igen.

Hur flikfrysning kommer att spara din CPU (och batteri)

Flikfrysning skiljer sig från kassering av flikar. När en flik är fryst stannar dess innehåll i systemets minne. Men flikens innehåll kommer att ”frysas”. Webbsidan på fliken kommer inte att kunna använda CPU eller utföra åtgärder i bakgrunden. Låt oss till exempel säga att du har en tung webbsida öppen på en flik någonstans och att den kontinuerligt kör skript. Efter ett tag kommer Chrome automatiskt att ”frysa” den och stoppa den från att utföra åtgärder tills du interagerar med den igen. Det är grunderna, och Google kommer sannolikt att förklara hur det fungerar mycket mer i detalj snart.

Tab Freezing är en experimentell funktion. Den är inbyggd i nuvarande stabila versioner av Chrome 77, men kan bara initieras manuellt. I Chrome Canary-versionerna av den kommande Chrome 79 kommer Chrome att automatiskt frysa flikar precis som den automatiskt kan kassera dem.

I Chrome Canary finns flera alternativ tillgängliga för flikfrysning om du går till chrome://flags och söker efter ”Tab Freeze”. Med det här alternativet aktiverat fryser Chrome automatiskt ”berättigade” flikar efter att de har varit i bakgrunden i fem minuter. Beroende på vilket alternativ du väljer kan Chrome antingen lämna dem frysta eller frysa dem i tio sekunder var femtonde minut – precis tillräckligt med tid för att synkronisera med en server eller få lite arbete gjort om de behöver det. Google testar helt klart vilket alternativ som är bäst.

Även om flikfrysning är en experimentell funktion, kommer det nästan säkert till stabila versioner av Chrome någon gång snart – åtminstone i någon form. Alternativen i Chrome Canary upptäcktes av TechDows.

Hur man spelar med flikfrysning (och kassering) idag

Den nuvarande stabila versionen av Chrome låter dig spela med båda funktionerna om du vill veta hur de fungerar. Skriv bara chrome://discards i Chromes adressfält och tryck på Retur.

Du kommer att se en diagnostiksida med en lista över dina öppna flikar och om de kan frysas eller kasseras. Till höger på sidan ser du åtgärdslänkar till ”Frys” och ”Kassera” varje flik.

Du kan testa det för att se skillnaden själv. Till exempel, om du startar YouTube och börjar spela upp en video, klickar du på ”Frys” för den fliken kommer videouppspelningen att pausas men inte innehållet på YouTube-fliken tas bort från minnet i Aktivitetshanteraren. Om du klickar på ”Kassera” istället pausas videouppspelningen och flikens innehåll tas bort från minnet – du kommer att se att det försvinner om du öppnar Chromes Aktivitetshanterare. Genom att klicka på ”Ladda” laddas flikens innehåll till minnet igen.

Varför kassering och frysning är så användbart

Med andra ord, om ditt systems minne börjar bli fullt, kommer Chrome att kassera flikar som du inte använder för att frigöra utrymme. Det kommer tyst att ladda om dem när du klickar på fliken, men du kommer att märka att sidan laddas i en sekund. Det finns inget behov för Chrome att slänga flikar medan du har gott om minne – Chrome använder det minnet som en cache istället för att lämna det tomt. Detta påskyndar saker.

Men även om du har mycket minne kommer Chrome snart att titta på frysta flikar som du inte interagerar med för att spara CPU-tid och batterikraft, vilket kan göra Chrome och de andra applikationerna på ditt system mer responsiva. Det kommer fortfarande att behålla dem i minnet – på så sätt, när du återaktiverar en frusen flik genom att växla till den, är webbsidan i fliken redo att användas så snabbt som möjligt.

Om Chrome behöver frigöra lite minne kan det hända att en frusen flik kasseras. Men du kan inte frysa en kasserad flik: den har redan tagits bort från minnet och är inte riktigt öppen, så den kan inte utföra några åtgärder i bakgrunden.

Nu när den kommande versionen av Microsoft Edge kommer att baseras på Chromium kommer Googles arbete med Chrome också att göra Windows 10:s standardwebbläsare bättre. Räkna med att framtida versioner av Edge också börjar frysa flikar automatiskt.