Gör dina uppskrivningar enastående med hjälp av ChatGPT

Det finns många onlineverktyg för att hjälpa både elever och författare med att skriva. Dessa verktyg kan hjälpa dig att generera idéer, fixa grammatik, göra dina skrivningar bättre att läsa eller till och med skriva innehållet åt dig. ChatGPT kan dock göra allt det och mycket mer i ett enda gränssnitt.

ChatGPT är inte bunden till någon specifik skrivstil eller syfte, utan kan hjälpa dig med alla dina skrivbehov. Det bästa av allt är att den kan anpassas efter dina krav med hjälp av rätt uppmaningar.

Jag personligen har det alltid öppet på en flik när jag jobbar. Från att hitta intressanta ämnen till att polera mina utkast, ChatGPT hjälper mig att få saker gjorda snabbare och med perfektion. Om du också vill utnyttja ChatGPT:s kraft för att göra ditt skrivande bättre, är jag här för att hjälpa dig.

I det här inlägget kommer jag att berätta för dig alla möjliga sätt ChatGPT kan hjälpa dig med att skriva. Där det är möjligt kommer jag också att tillhandahålla några exempel på uppmaningar som du kan redigera efter behov.

Varning: ChatGPT bör endast användas för att förbättra ditt skrivna innehåll eller få idéer. Att kopiera och klistra in innehåll som genereras av ChatGPT eller ChatGPT-skrivningar är plagiat, och det finns många sätt att upptäcka det.

ChatGPT Kunskapsbegränsningar

Jag borde prata om ChatGPT-begränsningar eftersom det kan ge felaktig information. Jag använder gratisversionen av ChatGPT, så jag nämner begränsningarna enligt den. Dessa begränsningar gäller även för ChatGPT Plus, även med dess tillgång till webben.

ChatGPT kan ha tränat på enorma data, men det har fortfarande begränsad kunskap om många ämnen, såsom religion eller juridiska frågor. Dessutom är dess data till september 2021, så det hjälper inte med de senaste händelserna. Den har inte heller någon personlig åsikt om saker, så dess hjälp är begränsad. Men som AI-skrivgeneratorer går, är det definitivt en av de bästa.

För att göra saken värre är ChatGPT en självsäker lögnare, naturligtvis oavsiktligt. Eftersom den är skapad för att vara säker i sitt tal, när den ger felaktig information, får den det att låta sant. Detta kan vara skadligt för människor som är okunniga om ett visst ämne.

Du bör alltid faktakolla information som tillhandahålls av ChatGPT när det gäller definitioner och förståelse av ett begrepp. En enkel sökning online på allt tveksamt bör ge relevanta resultat. Detta gäller naturligtvis inte för att få ditt innehåll att låta bättre, eftersom grammatik, stavning och innehållsstruktur inte ändras. Men akta dig för AI-chatbot-plagiat, för trots ChatGPT:s bekanta chattighet kan det fortfarande upptäckas av AI-innehållsdetektorer.

Hitta ämnen att skriva om

ChatGPT har många användningsområden. När det kommer till uppskrivningar kan det hjälpa dig att hitta ämnen att skriva om baserat på din expertis. Du kan begränsa resultaten för att hitta den exakta titeln som är värd att täcka. Även om du måste komma ihåg att dess kunskapsbas också är begränsad. Nedan är några sätt du kan använda ChatGPT för att generera intressanta idéer:

Nya idéer baserade på nyckelord

Det enklaste sättet att komma igång är att ge den några nyckelord av intresse och be den generera idéer utifrån dem. Du kan till exempel be den skapa 10 bloggartikelidéer för nyckelorden: Windows, säkerhet, tips, appar.

Eftersom det försöker koppla ihop alla sökord i varje idé, försök att hålla antalet sökord lågt. 2-4 borde räcka. Du bör nämna för vilket syfte ämnet är eftersom det rekommenderar idéer enligt det. I exemplet ovan är ”bloggartikeln” syftet. Nedan följer en uppmaning som kan komma igång:

🤖 Ge mig 10 ämnesidéer för (ditt syfte) baserat på dessa nyckelord:

Vill du bli en ChatGPT promt master? Här är kraftfulla uppmaningar för att höja din ChatGPT-upplevelse

Förfina idéer

Med ovanstående uppmaning får du allmänna idéer relaterade till sökorden som vanligtvis är vanliga. Nedan finns ytterligare information som du ställer i frågan för att göra idéerna mer exakta:

  • Nämn längden på uppskrivningen, som en avhandling på 9000 ord eller en kort artikel på 700 ord.
  • Fråga om underämnen i huvudämnet om möjligt.
  • Du kan nämna textens målgrupp, som barn, experter på ämnet, nybörjare i ämnet eller småföretagare, etc.
  • Nämn att du vill ha unika och mindre kända idéer (ChatGPT känner till sökordspopularitet).
  • Du kan också nämna aspekter som ”idéerna ska vara kontroversiella eller jämför två produkter”.

🤖 Till exempel, ”hitta blogginläggsidéer på Windows 11 som specifikt fokuserar på dess säkerhet. Se till att idéerna är unika och mindre kända. De borde vara tillräckligt omfattande för att skriva ett inlägg på 2000 ord.”

Nedan är en skärmdump av vad den genererade.

Förstå ämnets efterfrågan

När ett ämne har valts kan du fråga ChatGPT om vikten av ämnet och varför skulle någon vilja ha information om det ämnet. Du kan ställa ytterligare frågor om ämnet för att lära dig dess efterfrågan och den potentiella publiken som kan lockas.

Om du är osäker på själva ämnet, prova verktyg för att identifiera frågor ”People Also Ask” på Google

Anslut olika ämnen

Du kan också koppla ihop olika ämnen som möjligen kan synergisera bra tillsammans. Be bara ChatGPT att skapa idéer som kopplar samman de nämnda ämnena. I skärmdumpen nedan kan du se idéer som kan koppla ihop Gmail och ChatGPT.

Undersök ämnet

När du har ämnet i handen är det dags att börja din forskning för att bättre förstå ämnet och samla all nödvändig information. Processen kommer mestadels att involvera sökning på webben, men ChatGPT kan göra det enklare på en massa sätt. Låt oss se hur ChatGPT kan hjälpa dig med din forskning:

Berätta allt

Det var det första jag frågade ChatGPT om mitt ämne för att få en grov bild av allt som kunde tas upp i ämnet. Vanligtvis är det inte en korrekt bild av allt som kan täckas, och många gånger tillhandahåller ChatGPT felaktig information när man försöker lägga till allt. Men all information på ett ställe gör det lättare.

Till exempel, om ämnet ”Sätt att frigöra utrymme i Windows 11”, kan jag säga:

🤖”Berätta för mig alla möjliga sätt att frigöra utrymme i Windows; se till att du täcker allt även om det bara frigör en liten mängd eller om det är svårt att följa”.

Av min erfarenhet berättar ChatGPT aldrig allt vid första försöket. Så vad jag gör är att säga till den att ”fortsätt” eller fråga ”några mer?” närhelst den stannar tills dess kunskap är uttömd och den börjar upprepa eller ge felaktig information. Vanligtvis räcker det att göra det 2-3 gånger.

Se till att du inte tar informationen som den är; mycket av det kommer att vara överflödigt eller felaktigt eftersom ChatGPT försöker täcka allt på begäran. Och glöm inte; du kan inte bara lyfta informationen; du måste omformulera det själv. För detta kan du använda meningsomskrivare för att förbättra din skrivstil.

Sammanfatta långt innehåll

Eftersom forskning innebär att läsa onlineinnehåll kan ChatGPT påskynda det genom att sammanfatta långa inlägg för att berätta exakt vad det täcker på bara några rader. Du kan kopiera och klistra in innehållet och be ChatGPT att sammanfatta det i det antal ord du föredrar.

Du kan också använda ett ChatGPT Chrome-tillägg som ReaderGPT som automatiskt sammanfattar onlineartiklar med olika parametrar utan att behöva kopiera/klistra in någonting.

Fråga efter onlinekällor

När du behöver leta igenom internet kan ChatGPT lista onlinekällor som täcker ditt ämne väl. Detta inkluderar informationswebbplatser online, officiell dokumentation, YouTube-kanaler, böcker, subreddits, forum, etc. Nedan är ett exempel på en prompt för det:

🤖 Lista alla onlinekällor som kan hjälpa mig att lära mig mer om (ditt ämne). Se till att du nämner alla, även indirekta.

Att använda ”fortsätt” för att få fler källor är ett bra sätt att säkerställa att ChatGPT nämner allt.

Få hjälp med att lägga till statistiska data

Statistiska data kan verkligen vara till hjälp för att bevisa din poäng och ge din uppskrivning trovärdighet och visuell attraktionskraft, särskilt för akademiskt skrivande. Du kan be ChatGPT att rekommendera statistiska data relaterade till ditt ämne som du kan lägga till i din text. Naturligtvis måste du fortfarande söka på nätet för att se om sådan uppdaterad statistik är tillgänglig eller inte.

🤖 Att bara fråga det, ”Berätta för mig alla typer av möjliga statistiska data jag kan lägga till i min (skrivsätt) om (ämne)” borde vara tillräckligt.

Lär dig komplicerade begrepp

Att lära sig komplicerade begrepp och tekniska termer är lättare med ChatGPT eftersom du kan ha konversationer fram och tillbaka för att rensa bort tvivel. I de flesta ämnen bör den ge korrekt information, men det är ändå värt att söka på nätet när det står något tveksamt.

Att extrahera information från AI beror på hur fina uppmaningarna är. Lär dig hur du blir en prompt ingenjör 2023.

Skapa titel och disposition

Innan du börjar skriva är det bra att skapa en översikt och givetvis ge en bra rubrik till texten. ChatGPT kan generera det mesta av detta innehåll för att ge dig en uppfattning om vad du bör täcka och i vilken ordning.

Kommer på titeln

Jag ska vara ärlig, ChatGPT-titlar är väldigt påträngande och direkt hemska i de flesta fall. Jag har provat ord som intressant, engagerande, fancy, professionell, etc., för att få olika typer av titlar, men det skapar alltid onaturliga titlar.

Men dess titlar brukar hjälpa mig att hitta intressanta ord och format för mina titlar, så det är inte helt värdelöst. Be den bara att ge dig 10 intressanta titelidéer om (ditt ämne) för (skrivsätt). Du kan ersätta ordet ”intressant” med den typ av titel du vill skapa. Det borde ge dig några idéer för att skapa din egen titel.

Du kan också bara ge den din redan skapade titel och be den förbättra den ytterligare. Jag gillar personligen att använda ordet ”polera” istället för ”förbättra”, så ChatGPT gör endast subtila förbättringar.

Skapa allmän översikt

Att be om att skapa en disposition är lite knepigt eftersom du behöver nämna en massa information för att få rätt disposition. När titeln har skapats, kopiera och klistra in den i ChatGPT och be den skapa en disposition för uppskrivningen baserat på nedanstående villkor:

  • Typ av uppskrivning, som uppsats, avhandling, blogginlägg, etc.
  • Uppskrivningslängd (mycket viktigt).
  • Säg att den ska inkludera korrekta rubriker och underrubriker med intressanta namn.
  • Om artikeln har underämnen, berätta för den att ordna dem ordentligt.

Du kan också be ChatGPT att berätta vad du ska ta upp i varje avsnitt för att få en grundläggande uppfattning om vad som ska läggas till i varje avsnitt. Det gör det redan för de flesta konturer, men som standard är det väldigt kort.

Du kan använda den här konturen för att skapa din egen eller till och med redigera den här konturen så att den passar din stil om den är tillräckligt bra. Återigen, kopiera inte dess rubriknamn eftersom de vanligtvis är generiska eller för påträngande; använd professionella skrivverktyg istället.

Var lägger man till visuella element?

När du har slutfört en disposition kan du ge den till ChatGPT för att fråga vilka visuella element du kan lägga till och exakt var. Det kommer att berätta för dig möjliga skärmdumpar, infografik och diagram/grafer du kan lägga till, tillsammans med en förklaring av vad den ska visa.

Att känna till visuella element innan du skriver kan hjälpa dig att prata om dem i ditt skrivande.

Skriv en engagerande introduktion

Introduktionen är den viktigaste delen av en artikel eftersom den ska fånga läsarens uppmärksamhet. ChatGPT kan hjälpa dig att skriva bättre intros genom att ge råd och granska det.

Vad ska täckas?

Ge ChatGPT ditt ämne och fråga vad som är ett måste att ta upp i introduktionen av ämnet. Vanligtvis ger den goda råd om vad du ska ta upp, och du kan skapa introt runt det. Se till att du berättar vilken typ av skrivning eftersom introt varierar beroende på innehållstyp.

Få hjälp med öppningskroken

Öppningskroken är mycket viktig för att locka läsaren. Du kan be ChatGPT att ge intressanta öppningshakar för titeln. Som standard kommer det att rekommendera frågor för krokar. Om du inte vill det, säg till den att inte ställa frågor i kroken och berätta exakt vad du vill. Som att inleda med ett relaterat talesätt, exempel, jämförelse, historia, berättelse, etc.

Lägg till exempel och analogier

Att lägga till exempel och analogier är ett bra sätt att göra introduktioner intressanta, och ChatGPT kan hjälpa till med det. Ge ChatGPT titeln på inlägget och be det ge 10 exempel och analogier som kan läggas till i inledningen. Den kommer med 10 idéer som kan inspirera dig att skriva ditt intro.

På samma sätt kan du också be den att ge ett gäng ordspråk eller idiom relaterade till ämnet så att du kan lägga till dem också. Det är möjligt samtidigt som man genererar längre innehåll; du kanske måste uppdatera ChatGPT. I det här fallet, oroa dig inte; din chatthistorik är säker, eftersom det finns sätt att återställa din förlorade ChatGPT-historik.

Granska din introduktion

När du har skrivit introduktionen, kopiera och klistra in den i ChatGPT (med titeln) och be den granska och ge feedback. Du kan fråga vilken information du ska lägga till eller eventuellt ta bort och få det att låta bättre. Nedan finns ett exempel som du kan använda efter att du har klistrat in titeln och inledningen:

🤖 Få den här introduktionen att låta bättre utan att ändra meningarna. Förbättra bara det, lägg inte till överflödiga ord som kan öka det totala ordantalet. Ge också separat feedback om vad jag kan lägga till eller ta bort för att förbättra introduktionen.

Ta bara de förslag och förbättringar som du gillar. I de flesta fall kommer dess förbättringar att få texten att se ut som om den har snurrats eftersom den försöker använda olika synonymer av orden.

Att skriva innehållet

Det faktiska innehållet i texten kommer att skrivas av dig; ChatGPT kan inte hjälpa mycket utan att leda till plagiat och överlag dåligt innehåll. Men det kan fortfarande hjälpa till att förbättra ditt innehåll eller svara på dina frågor när du fastnar. Nedan är några sätt ChatGPT kan hjälpa till med att skriva:

Fixa grammatik och interpunktion

Om du inte redan använder ett verktyg som Grammarly kan du använda ChatGPT för att fixa grammatik, stavning och skiljetecken. Kopiera-klistra in innehållet i ChatGPT och be det att:

🤖 ”Åtgärda grammatik, stavning och skiljetecken utan att ändra innehållet”.

Få meningar att låta bättre

ChatGPT kan få meningar eller till och med stycken att låta bättre. Kopiera-klistra in meningen och be att få skriva om den så att den låter bättre. För endast subtila ändringar, be den att bara polera det du redan har skrivit. Det är också en bra idé att säga åt den att inte göra meningen längre än den redan är!

Fråga ChatGPT om hjälp

När du har fastnat när du skriver kan du be ChatGPT om hjälp. Du kan till exempel be den skapa ett exempel för ett avsnitt, bättre förstå ett koncept, faktakolla något (en onlinesökning kan också krävas), eller helt enkelt be om ett mer lämpligt ord för att beskriva något.

Få feedback

När uppskrivningen är klar kan du kopiera och klistra in den i ChatGPT och be den ge feedback. Fråga om ämnet är väl täckt och om du ska lägga till något annat eller ta bort något överflödigt. Du kan också följa upp med fler frågor till specifika avsnitt av skrivningen för att få bättre feedback på dem.

Lycka till med skrivandet ✍️

Det jag gillar med att få hjälp från ChatGPT-skrivningar är att du kan ställa ytterligare frågor för att förstå saker bättre eller generera information mer exakt. Det är också en bra idé att följa alla dessa tips i samma chattfönster så att ChatGPT kan erbjuda bättre hjälp att känna till sammanhanget. Nu när vi är över med den seriösa delen, varför kollar du inte på de här sätten ChatGPT kan underhålla dig på?

Om du föredrar en annan chatbot än ChatGPT, bör dessa tips också hjälpa till där.