Google och Amazon dödar Smarthome Hub, och det är bra

By rik

I och med det smarta hemmets intåg har smarta hubbar länge ansetts vara den centrala punkten för all styrning. Men nu, tack vare framstegen från Google och Amazon, minskar behovet av dessa hubbar drastiskt och de kan snart tillhöra det förgångna.

Smarta hubbar: Hjärtat i det smarta hemmet

Under en längre tid var en smarthome-hub den självklara lösningen om man ville hantera alla sina smarta enheter från en enda app. Smarta hubbar var experter på att sammankoppla enheter, från Wi-Fi-uttag till Z-wave-lås. De introducerade funktioner som rutiner, automatisering och en användarvänlig instrumentpanel för att centralisera styrningen. Enheter från olika tillverkare kunde kommunicera med varandra via hubben. Man var inte begränsad till ett enda märke, och det spelade ingen roll om ens favorittillverkare inte hade en specifik enhet.

Smarta hubbar gjorde även Z-wave- och Zigbee-enheter verkligt intelligenta. Utan en hub skulle fjärrstyrning av ett smart lås vara omöjlig, och hanteringen av koder mycket krångligare. Man kunde visserligen övervaka och hantera en Z-wave- eller Zigbee-enhet lokalt via tillverkarens app, men för utökad funktionalitet krävdes en hub.

Hubbarnas Nackdelar

Dessvärre har marknaden för smarthome-hubbar inte visat sig vara särskilt stabil. Lowes har helt lagt ner sin Iris-plattform, och det finns flera andra hubbar som man nog bör undvika. De två ledande aktörerna, Wink och SmartThings, har genomgått förvärv som inte varit helt framgångsrika.

SmartThings kräver för närvarande två separata appar för att ge tillgång till alla funktioner, vilket ofta leder till förvirring kring vilken app som ska användas, och därmed undermineras idén om ”en app för att styra alla”.

Winks historia är kanske ännu mer problematisk. Företaget ägdes tidigare av Quirky, som gick i konkurs och sålde Wink till Flex. Flex sålde sedan i sin tur Wink till i.am+, grundat av Will.iam.

Wink har inte lanserat några nya integrationer med tredjepartsprodukter sedan september 2017, och den senaste nya produkten, Lookout, annonserades i oktober 2017. Dessutom är brist på hubbar ett återkommande problem, vilket framgår av flera olika Reddit-trådar på forumet.

Google och Amazon Utmanar Hubbens Nödvändighet

Lyckligtvis har Google och Amazon skapat ett nytt alternativ till hubbar. Google Assistant och Alexa erbjuder inte bara röststyrning av enheter, utan de duplicerar också i stort sett alla funktioner som smarta hubbar erbjuder. Man kan skapa rutiner, ansluta enheter från olika tillverkare, skapa grupper, flöden och andra automatiserade uppgifter i Google- och Amazon-apparna.

Dessa röstassistenter kan koppla upp sig mot en mängd olika enheter via Wi-Fi eller integration med tredjepartsappar. Med en Echo Show eller Echo Plus kan man även ansluta ZigBee-enheter. I princip kan din Google Home- eller Amazon Alexa-enhet, förutom Z-Wave och Zigbee (för de enheter som inte nämns ovan), fungera med de flesta smarta enheter i hemmet.

Man får samma fördelar som enkel åtkomstkontroll och automatisering, plus bonusen med röststyrning. Med tanke på Googles och Amazons storlek och inflytande är risken för nedläggning minimal. Denna styrka var tydlig på CES 2019, där nästan alla smarta hemenheter tillkännagav stöd för dessa plattformar. Vad saknades? Z-wave, ZigBee (förutom Philips Hue), Wink och Smartthings.

Det största orosmomentet i en framtid utan hubbar är dock Wi-Fi och dess begränsningar.

Wi-Fi är Krävande, men Utvecklas

Om varje smart enhet är ansluten till nätverket via Wi-Fi kommer problem snabbt att uppstå. Wi-Fi har inte samma räckvidd som ett nätverk av ZigBee- eller Z-Wave-enheter. Det är inte heller energieffektivt, och ju fler enheter som ansluts, desto mer kan nätverket belastas.

Den kommande Wi-Fi 6-standarden kommer att hjälpa till att lösa många av dessa problem. Wi-Fi 6 är mer skonsamt mot batteriet, förbättrar hastigheten i 2,4 GHz-spektrumet och bör minska risken för överbelastning.

Det är dock en standard som är på väg, men som inte löser alla problem. Google och Amazon är medvetna om detta, och har förberett sig inför framtiden genom att satsa på Mesh-nätverk. Google hade redan ett eget Mesh-routersystem, och Amazon meddelade nyligen sitt förvärv av Eero, det företag som i princip startade Mesh-revolutionen.

Med Mesh-routrar kommer alla enheter att ha den räckvidd de behöver, och trafikstockningar kommer att vara ett minne blott. Dessutom behöver man inte bekymra sig om att hantera både 2,4 GHz- och 5 GHz-nätverk, utan Mesh-nätverket hanterar båda sömlöst och väljer det som passar bäst, vilket kan vara till hjälp eftersom många smarta enheter endast fungerar på 2,4 GHz-nätverk.

Hubbarnas död verkar vara nära förestående, och röstassistenterna är redo att triumfera. Sammantaget är det en positiv utveckling, eftersom Google och Amazon är tillräckligt stora för att kunna hantera motgångar och driva på användningen samt pressa ner priserna. De har redan inkorporerat de bästa funktionerna från hubbar, samtidigt som de bidrar med unik kapacitet, oavsett om det handlar om en skärm som visar dina bästa bilder, eller ett intercomsystem utan sladdar.

Implementeringen av smarta hem är i ständig förändring, och hubbarnas framtid är bara ett exempel på hur snabbt saker och ting utvecklas. Och hur mycket smärta man måste vara beredd att acceptera för att ha ett smart hem nu, istället för att vänta tills standarderna faktiskt är standarder, och inte bara tomma löften.