Google, Denna Wear OS-funktion behöver en lösning så snart som möjligt

By rik

Bekvämlighet kontra frustration: Tilt-to-wake på Wear OS

Som användare av Android-enheter finner jag verkligen en hel del fördelar med att använda en smartklocka som körs på Wear OS. Dessa klockor erbjuder inte bara smidighet i navigeringen genom stadens brus, utan ger mig också möjligheten att snabbt utföra uppgifter utan att behöva plocka fram telefonen. För mig, som ofta blir överväldigad av alla notifieringar, är den främsta fördelen möjligheten att se mina meddelanden direkt på handleden. Det finns dock en aspekt av Wear OS-smartklockor som verkligen irriterar mig: den så kallade ”tilt-to-wake”-funktionen, som antingen är helt obefintlig eller alldeles för känslig.

Tilt-to-wake-funktionen kanske inte framstår som en avgörande detalj, men för mig som investerat i en Wear OS-klocka med förhoppningen om att den skulle underlätta användandet av Google Maps under mina cykelturer, har den överlag varit en besvikelse. Oavsett vilken enhet jag testat, verkar det som att funktionen aldrig riktigt levererar det den lovar.

Jag äger både en Pixel Watch 2 och en Galaxy Watch 7, och ”tilt-to-wake”-funktionen på dessa enheter skiljer sig markant åt. När jag cyklar och lutar (ganska tydligt) på min klocka med handen på styret för att kolla nästa riktning, så aktiveras Pixel Watch 2 vid minsta lilla rörelse, vilket givetvis påverkar batteritiden negativt. Jag har märkt att detta händer betydligt oftare när ”alltid-på-skärmen”-funktionen är aktiverad.

Å andra sidan är ”tilt-to-wake”-funktionen på Samsung-klockan alldeles för trög. Handledsrörelsen måste vara riktigt kraftig för att den ska registreras. Detta leder ofta till att jag måste ta bort handen från styret för att aktivera klockan eller använda min andra hand för att knacka på skärmen för att få fram vägbeskrivningar, vilket kan vara riskabelt i trafiken.

Den alltid-på-skärmen är väldigt användbar när jag tydligt kan avläsa skärmen utan att behöva vrida handleden, men informationen är inte alltid synlig vilket tvingar mig till dessa små handrörelser. Dessutom drar AOD mycket batteri. Trots dessa problem finns det potentiella lösningar.

Den enklaste lösningen skulle vara att låta användarna justera känsligheten för tilt-to-wake-funktionen. På så sätt skulle vi kunna kontrollera hur mycket handledsrörelse som krävs för att aktivera funktionen. Vi skulle slippa gissa hur mycket kraft som krävs för att vrida på handleden. Jag vet inte hur det ser ut i Apples värld, men om även Apple Watch-användare har detta problem, så kanske Cupertino-jätten skulle kunna införa samma lösning.

En annan lösning vore att optimera algoritmen som använder accelerometer- och gyroskopdata för att upptäcka rörelser. Genom att träna den med fler testfall och rörelsemönster skulle ”tilt-to-wake” kunna förbättras betydligt. Den första lösningen är dock mycket enklare att implementera och mer realistisk, precis som de fem andra Wear OS-funktioner jag gärna skulle vilja se.

Hur pålitlig är ”tilt-to-wake”-funktionen i Wear OS på din smartklocka? Har du någonsin upplevt problem med det? Dela gärna med dig i kommentarerna nedan.