Google Chrome vs. Chromium: Förstå grunderna

Att ha namnen på Google Chrome och Chromium tillsammans kan skapa förvirring, eftersom det är lätt att blanda ihop dem.

Sanningen är att när du väl känner till deras skillnader, kommer förvirringen inte att dröja kvar.

Google Chrome är en webbläsare, medan Chromium är en nischad webbläsare med öppen källkod. Chromium kan användas som en webbläsare och en baskod för att bygga olika webbläsare från den.

Chromium har färre användare och funktioner än Google Chrome men delar samma källkod som Google Chrome.

Både Chrome och Chromium är produkter som skapats av Google, så du kan vara säker på att båda gör ett bra jobb med vad de erbjuder.

I det här inlägget går vi igenom skillnaderna mellan de två, så att du kan bestämma vilken du vill använda.

Introduktion till Google Chrome

Google chrome släpptes 2008 och är en av de mest föredragna webbläsarna. Det är utvecklat och underhållet av Google för flera enheter och plattformar, och det är gratis att använda för alla där ute.

Google Chrome är byggt på Chromium, vilket innebär att den använder baskoden för Chromium för att fungera, men den kommer också med sina oberoende funktioner.

En av sakerna att notera här är att eftersom Chrome är en proprietär webbläsare, har den inte en öppen kod och tillåter därför inte någon att dekompilera, kopiera eller omvända dess befintliga kod.

Dessutom kan du inte utveckla några andra webbläsare på Google Chromes kod. På den ljusa sidan, även om det finns nackdelar med den här webbläsaren, uppväger fördelarna dem. Låt oss dyka in i dem lite mer.

För- och nackdelar med Google Chrome

Här är en tabell som illustrerar några av för- och nackdelarna med den här webbläsaren.

ProsConsGoogle Chrome är gratis att använda. Det tillåter inte omskrivning, reverse engineering eller modifiering av koden. Den kan automatiskt uppdatera sig själv och inga manuella åtgärder krävs. Det stöder inte några tillägg som finns utanför Chrome Web Store .Innehåller inbyggt stöd för mediacodecs och Adobe Flash. Det spårar användarhistorik och data. Denna information lagras sedan på Googles servrar. Den har ett intuitivt och lättanvänt gränssnitt. Det kan vara tungt på ditt system, särskilt om flera flikar är öppna. Flera tillägg kan installeras och användas samtidigt för olika ändamål. Det tillåter surfning i inkognitoläge om du vill dölja din internethistorik. Den har plattformsoberoende och enhetsstöd.

Laddar ner Google Chrome

Att ladda ner Google Chrome är ingen raketvetenskap och kan göras i tre enkla steg.

Steg 1: Öppna din webbläsare och gå till ”google.com/chrome”.

Steg 2: Klicka på nedladdningsknappen för att ladda ner den enligt din Windows/Mac-version.

Steg 3: Leta upp filen i ditt system och påbörja installationsstegen.

Voila, du kan nu använda webbläsaren på din dator. Den kan också laddas ner på andra enheter, som Android- och iOS-smarttelefoner.

Nu när du har en rättvis uppfattning om Google Chrome, låt oss förstå Chromium.

Introduktion till Chromium

2008 släppte Google en annan webbläsare tillsammans med Chrome, Chromium Project. Du måste ha stött på en logotyp som liknar Google Chrome men i blå färg. Ja, det är Chromium.

När det gäller utseende, känsla och gränssnitt är det väldigt likt Google Chrome. Trots likheterna har den funktioner som skiljer den från Chrome.

Chromium är en öppen källkod och gratis webbläsare som låter dig ändra koden för att utöka funktionerna efter dina behov. Detta kan endast göras sömlöst via Google Developer-communityt av utvecklare.

Eftersom detta är en webbläsare med öppen källkod kan andra webbläsare också byggas med Chromium som baskod. Till exempel är Google Chrome och Microsoft Edge två webbläsare skapade med Chromium-koden.

Dessutom använder många applikationer även kromkällkoden i sina ramverk.

För- och nackdelar med Chromium

Här är en tabell som illustrerar några av för- och nackdelarna med den här webbläsaren.

ProsCons Eftersom Chromium är en webbläsare med öppen källkod har den frekventa uppdateringar och förbättringar för en förbättrad användarupplevelse. Uppdateringarna måste initieras manuellt. Den håller inte reda på din webbläsardata. Den har inte inbyggt stöd för mediacodec och Adobe Flash. Det begränsar inte användarna att endast använda tillägg från Chrome Web Store. Säkerhetssandlådeläget är inaktiverat. Det låter dig bygga andra webbläsare och applikationer med dess kod. Vem som helst från utvecklargemenskapen kan skriva om dess kod för att berika dess egenskaper och funktioner.

Laddar ner Chromium

Det finns flera sätt att ladda ner Chromium, och även om de flesta av dem kan vara komplicerade, går vi igenom den mest bekväma metoden här. Du behöver bara följa tre enkla steg för att ladda ner den.

Steg 1: Gå till nedladdningssidan för Chromium. Den upptäcker automatiskt din enhet och operativsystem.

Steg 2: Klicka på knappen Ladda ned Chromium i mitten.

Steg 3: Packa upp zip-filen och slutför installationen för att börja använda den.

Du kan nu surfa på internet, leka med koden och göra några coola grejer om du gillar att utveckla saker.

Vad är Chromium-baserade webbläsare?

Som diskuterats tidigare används Chromium som baskod för att härleda och bygga många applikationer och webbläsare. Alla webbläsare som använder Chromium kan kallas Chromium-baserade webbläsare. De är utvecklade och avancerade och kommer med sina egna funktioner.

Populära Chromium-baserade webbläsare

Låt oss i det här avsnittet gå igenom några av de mest populära Chromium-baserade webbläsarna där ute förutom Google Chrome.

#1. Microsoft Edge

Kanske en av de mest populära och senaste webbläsarna gjorda av Chromium är vår alldeles egna Microsoft Edge. Om du är en Microsoft-användare kan du njuta av en upplevelse eftersom den här webbläsaren kommer med sekretesskorrigeringar och funktioner som inte tillåter andra webbplatser att samla in din webbläsardata.

Den är också byggd för att skydda dig från nätfiske, skadlig programvara och filer som innehåller virus. Denna funktion är känd som Microsoft Defender Smart Screen.

Webbläsaren är integrerad med MS Office 365 för att göra det enkelt att samla in, dela och exportera data till Word, Excel och andra format.

#2. Vivaldi

Lite mindre känd men lika bra som Microsoft Edge, webbläsaren Vivaldi kommer med ett minimalistiskt gränssnitt och erbjuder en fantastisk användarupplevelse. Den har en fantastisk inbyggd funktion som ändrar webbläsarens färgschema baserat på de senaste webbplatserna du besöker.

Alternativt kan du anpassa webbläsaren efter dina preferenser, såsom tema, bakgrund, flikplacering, etc.

Vivaldi stöder till och med vissa Google Chrome-tillägg och är tillgängligt för Windows, Mac och Linux.

#3. Modig

Om du letar efter en webbläsare som kan användas på en dator och din smartphone, då är Brave ditt svar för den användarvänlighet den erbjuder.

Den har ett gäng fantastiska funktioner, varav några är:

Den här webbläsaren ger också en mycket smidig webbupplevelse, så du bör kolla in den här.

Populära icke-Chromium-baserade webbläsare

Låt oss i det här avsnittet gå igenom några av de mest populära icke-Chromium-baserade webbläsarna.

#1. Mozilla Firefox

Hur kan den här inte toppa listan när det kommer till popularitet? Mozilla Firefox är en veteran och är gratis att använda och ladda ner.

För att inte tala om, det är snabbt, har inbyggt skydd och kommer med många tillägg som du kan använda till ditt förfogande.

#2. GNU IceCat

GNU IceCat-webbläsaren är gjord av idealisterna fri från spionprogram och har inte förbyggda Windows/macOS-binärfiler. Eftersom det är gjort som en del av GNU-projektet kommer det också med gratis tillägg, plugins och språkpaket, som kan förbättra din webbupplevelse.

#3. Safari

Safari är en mycket populär webbläsare bland Apple-enhetsanvändare av olika anledningar, varav en är dess rena användargränssnitt. Det erbjuder en snabb surfupplevelse med högsta säkerhet.

När Apple utvecklar det är Safari ganska kompatibel med alla deras enheter, oavsett om det är iPad, iPhone eller Mac.

För- och nackdelar med Chromium-baserade webbläsare

Webbläsare skapade med Chromiums kodbas fungerar mycket bra, men den har också sina nackdelar som är viktiga att ta itu med. Här är några av fördelarna och nackdelarna med Chromium-baserade webbläsare:

ProsConsIt har ett bra rykte, med tanke på att det driver sådana som Google Chrome och Microsoft Edge. Det använder många systemresurser och kan sakta ner datorn när webbläsaren körs. Tillägg byggda för Google Chrome kommer också att fungera på andra Chromium-webbläsare. Alla Chromium-baserade webbläsare är inte välutrustade med de väsentliga funktionerna, förutom Google Chrome. Webbläsare byggda med Chromium har ett minimalt, rent och lättanvänt gränssnitt. De flesta webbläsare ger skydd på hög nivå.

Det är viktigt att notera att ovanstående för- och nackdelar skiljer sig från webbläsare till webbläsare.

Google Chrome vs. Chromium

Det är dags att gå igenom några av de stora skillnaderna mellan Google Chrome och Chromium direkt. Låt oss jämföra och ta reda på hur de står sig mot varandra.

#1. Integritet

Eftersom Chromium är ett projekt med öppen källkod och kan redigeras av utvecklare, är webbläsaren utformad för att inte överföra användardata eller surfbeteende till någon av servrarna.

Å andra sidan spårar, analyserar, överför och lagrar Google Chromes spindlar ständigt data på Googles servrar.

Läs också: Webbläsaralternativ till Chrome för bättre integritet

Detta innebär att Chromium erbjuder ett mycket säkrare utrymme för användare att utöva sin onlineaktivitet när du jämför de två.

#2. Funktioner

Google Chrome kommer med ett universum av ytterligare funktioner och integrationer, av vilka några är:

  • Google Formulär
  • Kalkylblad
  • Google Drive
  • Användarprofiler
  • Synkronisering över flera enheter

Dessa funktioner är proprietära med sina rättigheter och DRM-element för upphovsrättsskyddat innehåll.

Å andra sidan har Chromium inga ytterligare funktioner, men utvecklarna är alltid fria att skriva om dem enligt deras krav.

Man kan säga att Chromium-webbläsaren inte skulle vara mycket av en bekvämlighet för en vanlig person om inte webbläsaren utvecklas om till något nytt.

#3. Verktygsstöd

Google Chrome stöder tillägg i sin webbläsare, men du kan inte använda tillägg som faller utanför Chrome Web Stores tillämpningsområde.

Men för att kompensera för det ger det dig tillgång till ett antal verktyg, till exempel:

  • Google Dokument
  • Gmail
  • Google Pay
  • Google översätt
  • Chromecast
  • Färgväljare

Chromium tillåter tredjepartstillägg men har inte ovanstående inbyggda verktyg som Google Chrome.

#4. Licens

Chromium inkluderar endast dessa gratis och grundläggande licenser:

  • Theora
  • WAV
  • Opus
  • VP8
  • VP9
  • Vorbis

Medan Google Chrome inkluderar grundläggande licenser, såväl som följande:

Eftersom Chromium inte stöder licensierade codecs som Chrome kommer du inte att kunna spela upp media i den. Detta innebär att strömma video från webbplatser som Netflix och YouTube; du måste installera codecs manuellt.

#5. Uppdateringsprocess

Chrome uppdaterar automatiskt säkerhetskorrigeringarna när och när de kommer, medan processen måste göras manuellt i Chromium.

#6. säkerhet

När det kommer till Chromium är sandlådefunktionen inte aktiverad i många fall, medan Google Chrome har funktionen på som standard. Båda webbläsarna får snabba säkerhetskorrigeringar, vilket är goda nyheter.

Eftersom de båda delar samma kod finns det inte många skillnader i säkerhet. En sak som förblir konstant är att du måste ladda ner säkerhetskorrigeringarna manuellt på Chromium, medan det på Chrome uppdateras automatiskt.

#7. Plugins

Google Chrome stöder Adobe Flash Player, medan Chromium inte gör det. Men ett av de områden där Chromium går före Chrome är att det tillåter att tillägg installeras utanför Chrome Web Store.

Visst, Google Chrome kanske redan stöder alla viktiga tillägg som du kan behöva, men om ett behov uppstår för ett tillägg som inte är tillgängligt på Chrome Web Store kommer du inte att kunna använda det.

Det är här Chromium kantar lite förbi Chrome.

#8. Restriktioner

Chromium är mycket mer flexibelt om du ser det från en utvecklares synvinkel. Det låter dig ändra funktionerna enligt ditt behov och introducera funktioner i ditt testamente – det vill säga bara om du vet hur man kodar.

Google Chrome har många imponerande inbyggda funktioner, men det saknar flexibilitet. Det har också begränsningar, som att ingen varning innan du av misstag stänger fönstret med flera öppna flikar.

En annan begränsning är att den inte synkroniseras mellan appar och enheter. Webbläsare som Mozilla Firefox har förmågan att synkronisera med flera datorer med hjälp av Mozilla Weave.

Slutord

Även om både Google Chrome och Chromium kan verka likadana, kommer du att märka att de är ganska olika till sin natur om du gräver djupare. Båda tjänar användare för olika ändamål, så enligt dina krav kan du enkelt välja vilken du vill använda.

Google Chrome är bra för en vanlig, genomsnittlig användare, medan Chromium är mer lämplig för avancerade användare som är väl bevandrade i kodning och föredrar mer integritet.

Därefter kan du kolla in hur du testar din webbläsarsäkerhet för sårbarheter.