En jämförelse: GitOps och DevOps
Både GitOps och DevOps representerar moderna strategier som syftar till att sammanföra IT-utveckling och drift.
Trots att de två metoderna är sammanflätade, uppstår ofta förvirring kring deras distinktioner.
Det centrala att komma ihåg är att GitOps är knutet till ett specifikt verktyg, nämligen Git. Det utgör en samling metoder som uppstått ur behovet av snabb innovation och effektiv drift. Detta gör att utvecklare i större utsträckning kan ta sig an IT-relaterade uppgifter och därmed uppnå förbättrade resultat.
DevOps, å andra sidan, är ett bredare koncept. Det utgör en kombination av utveckling, drift, verktygsanvändning och kultur. Denna kombination gör det möjligt för organisationer att förbättra och utveckla produkter snabbare.
DevOps-kulturen betonar transparens, delat ansvar och snabb återkoppling. Detta bidrar till att minska klyftan mellan utvecklings- och driftteam, vilket accelererar processerna.
Dagens organisationer genomgår en snabb digital transformation, och genom att anamman en DevOps-kultur kan de producera högkvalitativa tjänster och applikationer med högre hastighet.
GitOps bygger på DevOps ekosystem och kultur för att kunna frodas.
Vissa organisationer ser GitOps som en ersättning för DevOps, medan andra ser det som en logisk vidareutveckling av DevOps-metoderna.
Detta har skapat viss osäkerhet bland organisationer om vilken metod som är det bästa valet för deras specifika behov.
I den här artikeln kommer vi att gå igenom varje koncept och utforska skillnaderna mellan GitOps och DevOps för att hjälpa dig att fatta ett välunderbyggt beslut.
Låt oss börja!
Vad är GitOps?
Git Operations (GitOps) är ett operativt ramverk som använder Git-förråd, eller principer, som den enda källan till sanning. Det förutsätter DevOps-metoder som används för utvecklingsarbete, såsom CI/CD, efterlevnad, versionshantering, samarbete och mer. Dessa metoder tillämpas sedan för automatisering av infrastrukturen.
Om vi delar upp namnet GitOps får vi Git (versionshanteringssystemet) + operationer (hantering av de resurser som används vid mjukvaruutveckling). Detta underlättar för team och utvecklare att utföra aktiviteter för applikations- och infrastrukturhantering samtidigt som de använder utvecklingsverktyg, processer och tekniker.
Git är ett versionshanteringssystem med öppen källkod (VCS) som hjälper dig att hantera applikations- och infrastrukturkonfigurationer. GitOps säkerställer att Git-förrådet är den enda källa du behöver för din infrastrukturhantering.
Man kan säga att GitOps är ett enkelt sätt att kontinuerligt driftsätta molnbaserade applikationer. Under driften av infrastrukturen lägger metoden stor vikt vid en smidig utvecklarupplevelse genom användning av verktyg som utvecklare redan känner till, såsom Git och distributionsverktyg.
Det primära målet med GitOps är att ha ett Git-förråd som innehåller beskrivningar av den infrastruktur du vill ha för din produktionsmiljö. Det tillhandahåller även en automatiserad process för att matcha produktionsmiljön med det definierade tillståndet.
När du behöver driftsätta en ny applikation eller uppdatera en redan driftsatt applikation är det första steget att uppdatera förrådet. Resten av processen hanteras automatiskt. Du kommer att uppleva att det känns som att ha farthållare när du övervakar och hanterar dina applikationer i produktion.
Vad är DevOps?
DevOps är lösningen för organisationer som vill bygga fantastisk programvara snabbare. Det kombinerar Dev (Development) och Ops (Operations) för att förbättra mjukvaruutvecklings- och leveranshastighet, säkerhet och effektivitet.
Patrick Debois myntade begreppet DevOps för första gången 2009. DevOps är inte en teknik, standard eller process; det är en kultur som många organisationer redan har anammat för att sammanföra utvecklings- och driftteam inom ett och samma projekt.
Med andra ord kombinerar DevOps metoder, verktyg och kulturfilosofier för att förbättra din organisations förmåga att utveckla och leverera applikationer och tjänster snabbare. Detta gör att organisationer kan betjäna sina kunder bättre och konkurrera effektivt på marknaden.
Genom att ta ett steg bort från det agila tillvägagångssättet till mjukvaruutveckling utvidgar DevOps sin leveransprocess med ett tvärfunktionellt tillvägagångssätt för att leverera och konstruera applikationer på ett mer iterativt sätt.
När du anpassar dig till DevOps utvecklingsprocess tar du ett steg framåt i att förbättra arbetsflödet och leveransen av din programvara eller applikation genom ett effektivt samarbete. DevOps omformar också IT-kulturens tankesätt genom att betona värden som ansvar, empati, delat ansvar och samarbete för att skapa bättre resultat och framgång.
DevOps består av fyra huvudprinciper som styr effektiviteten och ändamålsenligheten i utvecklingen och driftsättningen. Dessa är:
- Automatisering av applikationsutvecklingslivscykeln
- Samarbete och effektiv kommunikation
- Ständiga förbättringar genom att minska avfallet
- Stort fokus på användarnas behov genom korta feedbackslingor
Genom att anta dessa nyckelprinciper kan du förbättra kodkvaliteten, engagera dig i bättre applikationsplanering, snabbare nå marknaden och dra nytta av andra fördelar.
GitOps vs. DevOps: Funktionssätt
Låt oss jämföra GitOps och DevOps utifrån deras funktionssätt.
Hur fungerar GitOps?
GitOps är en praxis som används av organisationer för kontinuerlig leverans. Implementeringskomponenten i den kontinuerliga leveransprocessen är indelad i två delar:
- Flux Automator för att upptäcka nya uppdateringar och bygga konfigurationer vid driftsättning.
- Flux Synchronizer för att säkerställa att orkestratorn är i rätt tillstånd.
Arbetsflödet ser ut så här när man skapar en ny funktion eller uppdaterar en befintlig:
- Skapa en ”pull request” för den nya funktionen.
- Granska koden och slå samman den i Git-förrådet.
- Låt Git hantera sammanslagningstriggarna, bygga en pipeline, utföra kontinuerlig integration, köra tester, bygga en ny image och deponera denna automatiskt i ett register.
- Flux Automator kontrollerar att det nya bildregistret börjar granska bilderna och hämtar bilden från registret för att uppdatera YAML-filen för det pågående projektet i konfigurationsförrådet.
- Flux Synchronizer, som är installerad i klustret, upptäcker klustret. Sedan hämtar den ändringarna från konfigurationsförrådet för att driftsätta den nya funktionen i produktionsfasen.
Hur fungerar DevOps?
DevOps är en modern teknik som samlar mjukvaruutvecklings- och driftteam för att förbättra deras samarbete under hela mjukvaruutvecklingslivscykeln (SDLC).
Man kan enkelt visualisera hela DevOps-processen som en oändlig slinga som består av steg såsom:
- Planering baserad på kraven.
- Koda och bygga funktionerna.
- Testa för att upptäcka och åtgärda buggar och fel.
- Utföra operationer.
- Driftsätta applikationen.
- Kontinuerlig övervakning av applikationen för att upptäcka problem.
Slutligen finns det en återkopplingsslinga för att starta om processen. Organisationer använder denna kombination av processer, teknik och kultur för att uppnå sina mål. Varje process är inriktad på att uppfylla kundernas behov och lösa deras problem.
IT-teamen kan skriva kod utifrån kraven och driftsätta applikationen utan att slösa tid på upprepade iterationer, vilket kan hända om kraven är otydliga.
IT-teamen använder även CI/CD-pipelines för att undvika väntetider och annan automatisering för att flytta koden från ett steg i applikationsutvecklingen och driftsättningen till nästa. De tillämpar också riktlinjer för att säkerställa att releaserna uppfyller standarderna.
I vissa modeller samarbetar kvalitetssäkrings- och säkerhetsteam för att uppnå vissa mål. När man lyfter fram säkerhet som en central aspekt i DevOps-processen, kan den processen kallas för DevSecOps.
DevOps-team använder containers eller liknande teknik för att säkerställa att programvaran beter sig på samma sätt och förblir säker under hela utvecklings-, test- och leveransprocessen. Teamet driftsätter ändringarna stegvis för att enkelt kunna spåra eventuella problem. De kan också upptäcka problem i den levande miljön och förbättra koden genom kontinuerlig feedback.
GitOps vs. DevOps: Fördelar
Fördelar med GitOps
Några av fördelarna med GitOps är:
- Hastighet: GitOps kan hjälpa till att minska din produktionstid. Det hanterar funktioner och uppdateringar av Kubernetes snabbare. Detta bidrar till att göra ditt företag mer flexibelt och gör att din organisation snabbt kan svara på kundernas krav.
- Reproducerbara uppgifter: GitOps har hela pipelinen, det vill säga Continuous Deployment och Continuous Integration (CI/CD) pipelines. Dessa pipelines drivs av operationer och ”pull requests” som är helt reproducerbara med hjälp av Git Repo.
- Standardisering av arbetsflöde: Det erbjuder standardisering från början till slut i företagets arbetsflöde för att eliminera förvirring och ineffektivitet.
- Automatisering: Det förbättrar produktiviteten genom automatisk distribution av uppdateringar och funktioner kontinuerligt.
- Stabilitet: Det ökar stabiliteten eftersom granskningsloggar finns för verklig validering av ändringar.
- Tillförlitlighet: De inbyggda funktionerna, som den enda källan till sanning och ”rollback-gaffel”, gör GitOps mer pålitlig.
- Säkerhet: Git stöds av robust kryptografi som säkert hanterar och spårar ändringar samt signerar ändringar för att ge ursprunget till klustrets önskade tillstånd. Detta minskar driftsavbrott och förbättrar incidenthanteringen.
- Produktivitet: Genom att minska stilleståndstid och driftkostnader hjälper GitOps till att förbättra produktiviteten. Alla system kommer att vara tillgängliga så att ditt team kan arbeta effektivt. Det gör det även kostnadseffektivt.
Fördelar med DevOps
DevOps-verktyg och -tekniker hjälper organisationer att utvecklas och verka i en ny era. Ingenjörer kan enkelt och snabbt utföra alla uppgifter, från utveckling till driftsättning, utan att behöva hjälp från andra team.
Här följer några av fördelarna med DevOps:
- Snabb leverans: DevOps hjälper till att öka takten och frekvensen av releaser så att du kan innovera mer. Detta hjälper också till att förbättra din produkt. Ju snabbare du åtgärdar buggar och släpper nya funktioner, desto snabbare kan du svara på kundernas krav och uppnå konkurrensfördelar.
- Skalbarhet: DevOps kan hjälpa dig att driva och hantera infrastruktur och utvecklingsprocesser i stor skala. Du kan till och med hantera komplexa system effektivt.
- Hastighet: Genom att kombinera de båda teamen går utvecklings- och driftsättningsprocessen snabbt. Som ett resultat kan du innovera snabbare, anpassa dig till förändringarna lättare och växa effektivt genom affärsdrivna resultat.
- Tillförlitlighet: Säkerheten för kvalitetsapplikationer, tillsammans med frekventa uppdateringar och ändringar av infrastrukturen, gör DevOps tillförlitlig och ger en förbättrad användarupplevelse.
- Säkerhet: DevOps-modellen gör det möjligt för din organisation att anamma ny teknik utan att kompromissa med säkerheten. Detta är möjligt med automatiserade efterlevnadspolicyer, tekniker för konfigurationshantering och finkorniga kontroller.
- Förbättrat samarbete: DevOps-modellen gör det möjligt för organisationer att bygga ett effektivt team med värden som ägande och ansvar. Utvecklare och driftteam kan samarbeta och kommunicera nära, dela ansvar och kombinera arbetsflöden för att nå ett gemensamt mål att snabbt leverera kvalitetsapplikationer.
GitOps vs. DevOps: Begränsningar
Begränsningar med GitOps
- Användare är begränsade till att endast använda de verktyg som kan utföra ”pull requests” samtidigt som man närmar sig utvecklingen med ”pull-metoden”.
- Användare måste alltid leta efter trasiga YAML-filer där de kan hitta objekt eller syntaxreferenser som är trasiga.
- Eftersom GitOps konsekvent hämtar från Git Repo är API-begränsning en möjlighet.
Begränsningar med DevOps
- Dyra plattformar och verktyg, såsom utbildning och support.
- IT-avdelningar förändras efter de nya jobbrollerna och nya kompetenserna.
- Högre risk vid leverans på grund av misslyckande.
- Närhelst en rolluppdelning behövs är regelefterlevnad nödvändig.
- Onödig, osäker och känslig automatisering.
- Spridning av utvecklings- och driftsverktyg.
- Nya flaskhalsar.
GitOps vs. DevOps: Användningsfall
Användningsfall för GitOps
- Statiska webbplatser: En statisk webbplats med komplexa nedmärkningsfiler behöver en GitOps-implementering för en enklare redigeringsprocess. GitOps förenklar arbetet genom att tillåta enkla ändringar, publicera webbplatsen, optimera bilder och mer.
- GitOps för Doc: GitOps är till stor hjälp i produktdokumentation. Eftersom dokumentet är textbaserat är implementering av GitOps ett bra val. ASCII-dokument kan lagras i alla virtuella kontrollsystem (VCS), inklusive GitHub eller Bitbucket.
- Att skriva böcker: Böcker är textbaserade och kan enkelt anpassas till ett VCS-system. GitOps-pipelinen kan användas när ditt skrivarbete är helt klart. Pipelinen kontrollerar grammatiska fel, stavfel och konverterar dem till olika format som PDF, ePUB, DOC med mera.
- Nätverksdelning: GitOps gör det möjligt för tjänsteleverantörer att dela upp tjänstenivåer och användare så att de bara betalar för den bandbredd de använder.
Användningsfall för DevOps
- Online Financial Trading Company: Företaget använder en DevOps-kultur för att driftsätta tjänsterna inom 45 sekunder.
- Nätverkscykling: Implementering, snabb design och testning blev tio gånger snabbare. Det kan även enkelt lägga till säkerhetsuppdateringar när det behövs.
- Biltillverkningsindustrier: Företagets anställda hjälper tillverkarna att omedelbart upptäcka defekter medan de skalar upp produktionen.
- Flygbolagsindustrier: Genom att byta till kontinuerlig testning och driftsättning ökade de sin kodtäckning med 85 %.
- Minskning av buggar i olika organisationer: Du kan minska buggar med 35 % med hjälp av DevOps. Många branscher gynnas av produktkvalitet och tid.
Några andra tillämpningar av DevOps är online-detaljhandel, läkemedelsindustrier, webbinnehåll med mera.
GitOps vs. DevOps: Skillnader
Den tydligaste skillnaden mellan GitOps och DevOps är att GitOps helt förlitar sig på Git-verktyget, ett versionskontrollsystem. DevOps å andra sidan är en filosofi som beskriver hur en organisation ska agera för att uppnå större framgång.
Man kan också säga att GitOps är en målinriktad teknik, medan DevOps mer bygger på bästa praxis för leverans. En annan viktig skillnad är att GitOps har en deklarativ ansats till verksamheten. DevOps använder både föreskrivande och deklarativa tillvägagångssätt.
Låt oss gräva djupare i skillnaderna för att bättre förstå dessa koncept.
GitOps | DevOps |
GitOps är en teknik som används för att hantera infrastrukturförsörjning och programvarudistributioner. | DevOps-kulturen fokuserar på kontinuerlig integration och kontinuerlig distribution. |
Det huvudsakliga verktyget som används är Git. | Det huvudsakliga verktyget som används är CI/CD-pipeline. |
Alla GitOps är DevOps. | Alla DevOps är inte GitOps. |
Du kan använda den här tekniken med IaC, Kubernetes och olika CI/CD-pipelines. | Du kan använda den här kulturen med flera verktyg, såsom ”supply chain management” och molnkonfiguration som kod. |
Den syftar till snabb utveckling och minimerar beroendet av komplexa skript. | Den strävar efter att upprätthålla automatisering och omedelbara driftsättningar. |
Den suddar ut gränsen mellan operationer och utvecklingssekvenser. | Den upprätthåller olika steg för utveckling och olika steg för operationer. |
GitOps är mindre flexibelt eftersom det bygger på ett enda VCS-verktyg – Git. | DevOps är mer flexibelt än GitOps. |
Den erbjuder hastighet, noggrannhet, bättre produktivitet och ren kod. | Den hjälper till att sänka felprocenten genom att ta bort stuprör i team och minska insatser. |
Mycket fokus på ren kod och noggrannhet. | Inte lika fokuserat på kodens noggrannhet. |
Strikt och mindre öppen. | Mindre stel och öppen. |
Hur kan GitOps fylla de luckor som lämnats av DevOps?
GitOps erbjuder ett robust arbetsflödesmönster för att hantera modern molninfrastruktur. Även om det främst fokuserar på kluster- och Kubernetes-hantering, så tillämpar och publicerar DevOps-communityt GitOps-lösningar på icke-Kubernetes-system.
GitOps ger olika fördelar till ett ingenjörsteam, såsom förbättrad synlighet, systemtillförlitlighet, förbättrad stabilitet och bättre kommunikation. Det grundläggande kravet för en GitOps-upplevelse är en värdbaserad Git-plattform.
GitOps moderna mönster fortsätter att förbättra Kubernetes-driftsättningar. Sammanfattningsvis kan GitOps bidra till ökad produktivitet i DevOps-team. Det gör det också möjligt för DevOps-team att snabbt experimentera med ny infrastrukturkonfiguration.
Sammanfattning
Både GitOps och DevOps är utmärkta sätt att utveckla och driftsätta högkvalitativ programvara effektivt.
GitOps använder Git för versionshantering och är mer målinriktat. DevOps å andra sidan är ett tankesätt som gör att utvecklings- och driftteamet kan samarbeta mer och uppnå bättre användarupplevelser.
Om du vill ha bättre resultat kan du använda båda i din organisation baserat på projektet och kraven. Genom att använda GitOps i dina nuvarande DevOps-team kan du också accelerera ditt arbetsflöde och utföra verksamhetskritiska uppgifter effektivt.
Du kan även utforska några av de bästa DevOps-verktygen och onlinekurserna för att lära dig DevOps här.