Ge din integritet en snabb push genom att radera dessa 10 datakrävande appar

By rik

Viktiga Aspekter

  • Många applikationer strävar efter att samla in din personliga information, men du kan återta kontrollen genom att avlägsna dem.
  • Plattformar som TikTok, Facebook, YouTube, Amazon och PayPal inhämtar omfattande mängder personuppgifter.
  • De slutsatser som appar drar om ditt beteende kan ge upphov till integritetsrisker.

Din information är av värde – inte enbart för dig, utan även för företag. Applikationer kan sälja din data och skapa profiler baserade på dina vanor och preferenser.

Hur kan du motverka detta och återskapa din integritet? Du behöver eliminera de applikationer som suger åt sig din personliga information. Det innebär att fullständigt radera dina konton och begära att de tar bort dina privata uppgifter. Här följer en guide om var du kan börja.

1. TikTok

Fotografi av Konstantin Savusia/Shutterstock

Vi inleder med det mest självklara. Det är allmänt känt att TikTok samlar in en ansenlig mängd data om sina användare. Trots detta rapporterar Business of Apps att plattformen har hela 1,5 miljarder aktiva användare varje månad.

Är du nyfiken på hur mycket information de har? Du kan ladda ner all data som TikTok besitter om dig, inklusive biometriska uppgifter, finansiell information och innehållet i dina urklipp samt meddelanden. Efter det kommer du säkerligen vilja ta bort det!

2. Facebook

Bildkälla: Wachiwit/Shutterstock

Få blir förvånade över att Facebook har en stor databas med information om dig. Detta inkluderar även information om du använder Messenger. Även om du inte har ett Facebook-konto, har Meta, som äger företaget (och även Instagram och WhatsApp), en skuggprofil om dig.

Så vad är vitsen med att ta bort ditt konto? Det handlar om att minimera skadan. Utan en profil kan inte dina vänner tagga dig i bilder eller inlägg, du delar inte längre aktivt en lista med dina gillanden, och personliga identifierare försvinner så att du blir en del av en demografisk grupp, istället för en individ.

3. Discord

bnetto / Shutterstock

Färre individer var medvetna om vilken typ av information Discord samlar in om sina användare. Många har emellertid insett att den serverbaserade tjänsten lagrar data som skickas via chattar, inklusive meddelandeinnehåll och bilder. En del användare har till och med anklagat Discord för att vara spionprogram.

Det är eventuellt inte fullt så illa, men Discord kan dela data med närliggande appar som Twitch i samarbete, men de verkar inte sälja personlig information.

Icke desto mindre äger Discord allt som delas på servrar och tjänsten har möjlighet att registrera vilka spel du spelar på din dator.

4. YouTube

Att inneha en YouTube-profil är smidigt, men inte nödvändigt. Hur som helst registrerar webbplatsen och appen din historik, men genom att radera ditt konto kan YouTube få tillgång till mindre information om dig.

foto sedan/Shutterstock

Videoplattformen ägs av Google, och vi alla vet hur ingripande Google är. Din tittarhistorik och dina kommentarer sammanställs, vilket i kombination med alla deras övriga tjänster gör att internetjätten kan skapa en exakt digital representation av dig.

5. Amazon

Fundera över hur mycket Amazon vet om dig. Enbart utifrån din köphistorik kan tjänsten dra omfattande slutsatser om dig, dina vänskaper, dina relationer, din plats och mer. För att inte tala om bilder, videor och röstinspelningar.

Du har med all sannolikhet sett annonser från Amazon på sociala medier som rekommenderar något du har tittat på eller talat om. Det pågår en diskussion om huruvida din smartphone avlyssnar dig, men oavsett vilket gör det dig med säkerhet obekväm.

Du kan fortsätta använda Amazon i din webbläsare, men att ta bort appen innebär att de får mindre kontroll över dig – och kanske sparar du lite pengar!

6. Wish

Självklart är Amazon inte den enda shoppingtjänsten med massiv information om sina användare. Wish, den prisvärda e-handelsplattformen, framhåller sig själv som ”en ledande mobil shoppingapp”, vilket antyder att de har en stor mängd privata uppgifter om miljontals kunder.

De verkar stolta över denna information; på Wishs Om-sida hävdar de entusiastiskt att ”Ju mer du surfar och köper, desto mer fantastiska rekommendationer får du!”

Dessa rekommendationer åstadkoms på bekostnad av din köp- och webbläsarhistorik, plats och samtliga interaktioner du gör med produkter på tjänsten.

7. PayPal

Vi använder huvudsakligen PayPal för att betala för varor och tjänster och för att få betalt. Det kan tyckas relativt oskyldigt. Men när låneföretaget OnDeck undersökte data som samlats in av 200 affärsappar fann de att PayPal samlade in mer information än någon annan finansiell app de granskade.

Tydligen har PayPal dina kontaktuppgifter, betalningsinformation och transaktionshistorik. Dessutom anger de i sin Integritetspolicy att ”Vi kan dra slutsatser som reflekterar dina beteendemönster och personliga preferenser, webbläsar- och köpbeteenden och kreditvärdighet.”

8. DoorDash

Slutsatser är en viktig aspekt. Många applikationer kan bygga upp en grov bild av vem du är enbart genom att dra slutsatser baserat på hur du använder plattformen. Om vi antar att du beställer hämtmat flera gånger i veckan: utifrån detta skulle en app kunna anta att du arbetar långa dagar och inte har tid att förbereda måltider. Det kan även tyda på att du är förmögen. Det är värdefullt för annonsörer att veta.

I sin Integritetspolicy erkänner DoorDash att de drar slutsatser om dina ”preferenser, egenskaper, psykologiska tendenser, förutsättningar, beteende, attityder, intelligens, förmågor och färdigheter”.

Detta kanske inte förvånar dig. Du kanske inte är förvånad över att få veta att de dessutom samlar in webbläsar- och köphistorik och delar information med tredje parter som du kopplar till dem. Du kanske emellertid undrar varför DoorDash samlar in ”sensoriska” detaljer som ”Ljud-, elektronisk, visuell, termisk, lukt- eller liknande information”.

9. Tinder

Bildkälla: Tinder

Dejting handlar om att öppna sig för någon. Men med dejtingappar kan du öppna dig mer än du anar. Fundera på allt på din profil, och ta sedan även hänsyn till användning, plats och ansiktsinformation.

Tinders moderbolag är Match Group, som även äger liknande appar som Hinge, Plenty of Fish, Match, OKCupid och The League. Även om du bara är registrerad på en av dessa tjänster kan personlig information delas med de andra – för att inte glömma de eventuella andra konton du anslutit, som Instagram och Spotify. Dejtingtjänster är en av de appkategorier du bör undvika om du värnar om din integritet.

Match Group behåller en del uppgifter även efter att du har tagit bort ditt konto (dvs. all information de är skyldiga att bevara enligt lag), men i övrigt hävdar de att de raderar all privat information. Det är goda nyheter: varför inte acceptera deras erbjudande genom att permanent radera Tinder?

10. Airbnb

Du har en Airbnb-profil, oavsett om du själv hyr ut boende eller enbart söker efter platser att bo på när du är på semester. I kulisserna samlar Airbnb in mer personlig information än du kan föreställa dig.

Airbnb samlar in: alla meddelanden som delats på plattformen, uppladdade foton och videor, intressen (uppenbarligen för att ge folk samtalsämnen), utbildningsinformation, var du har varit, webbläsarhistorik, önskelistedata och alla udda uppgifter du lagt till som ”rolig fakta” eller ”mest onyttiga färdighet”.

Oavsett om det är Airbnb eller Facebook, ger dessa appar på din telefon dig ökad personalisering. Men är det verkligen värt att lämna ut all denna privata information?

Sammanfattning

I den här artikeln har vi utforskat hur olika populära appar samlar in och behandlar din personliga information. Genom att avinstallera dessa appar kan du återfå din integritet och minska mängden information som delas med företag. Var medveten om att dina data har ett värde och att många vill få tillgång till dem. Var försiktig och vidta åtgärder när det gäller att skydda din information och ta kontrollen över ditt digitala liv.