Förstå utlåning och upplåning av kryptovaluta för nybörjare

By rik

Kryptoinvesterare tenderar ofta att använda strategin att behålla sina digitala tillgångar i sina plånböcker under en längre period, i väntan på att priserna ska stiga. Men är detta verkligen den mest optimala metoden?

Personligen anser jag inte det, eftersom det finns många sätt att aktivt hantera sina investeringar. Istället för att enbart låta dina tillgångar ligga på banken med låg ränta, kan du utforska alternativa vägar för att öka värdet på din kryptovaluta.

Det är här konceptet kryptoutlåning kommer in i bilden. Tänk om du kunde tjäna ränta på dina investeringar i kryptovalutor som Bitcoin, Ethereum och andra? Utöver denna extra intäkt, kan de som lånar behålla de digitala tillgångarna som säkerhet för att erhålla ett lån.

Vi ser en betydande utveckling inom blockkedjeteknik, och detta är särskilt tydligt inom finanssektorn. Så om du är nyfiken på hur du kan få avkastning på dina investeringar, fortsätt läsa.

Kryptovalutor blir alltmer ett vanligt alternativ för betalningar. Vad många kanske inte vet är att de även erbjuder en utmärkt investeringsmöjlighet. Om du inte planerar att sälja dina kryptotillgångar, kan du potentiellt öka deras värde genom kryptoutlåning.

Låt oss börja med att förstå vad kryptoutlåning faktiskt innebär.

Vad är kryptoutlåning?

Kryptoutlåning liknar traditionell utlåning, med den huvudsakliga skillnaden att du lånar ut kryptovalutor istället för traditionell valuta. När investerare lånar ut sina kryptovalutor till låntagare via en decentraliserad plattform, får de i utbyte räntebetalningar, även kallade ”kryptoutdelningar”. Många plattformar tillåter användare att inte bara låna ut kryptovalutor, utan även att hantera stabila mynt.

Låt oss förtydliga med ett exempel. Antag att du äger fem bitcoins. Du kan nu låna ut dessa bitcoins på en kryptoutlåningsplattform för att generera passiv inkomst. Du behöver bara låna ut din krypto och får i gengäld ränta varje vecka eller månad. Räntorna varierar beroende på vilken plattform du använder, och kan ligga mellan 3% till 7%, men ibland till och med så högt som 15-17%.

Kryptoutlåning är även fördelaktigt eftersom låntagare kan använda sina kryptotillgångar som säkerhet för att garantera återbetalning av lånet. Om en låntagare misslyckas med att återbetala, kan investerare sälja säkerheten för att kompensera för förlusten.

Låt oss nu titta närmare på processen för kryptoutlåning.

Hur fungerar kryptoutlåning?

Det finns tre huvudsakliga aktörer i en utlånings- och upplåningsprocess. Långivare och låntagare kopplas samman genom en kryptoutlåningsplattform, som fungerar som en mellanhand.

Utlåning och upplåning mellan dessa tre parter involverar en stegvis process:

  • Låntagaren inleder processen genom att begära ett kryptolån via en utlåningsplattform.
  • När plattformen godkänner låneansökan, måste låntagaren ställa en viss mängd krypto som säkerhet. Denna säkerhet är låst tills lånet är helt återbetalat.
  • Investerarna finansierar lånet, men är oftast inte direkt involverade i den bakomliggande processen.
  • Investerarna får regelbundet sin andel av räntebetalningarna, enligt det fastställda schemat.
  • Låntagaren kan få tillbaka sin säkerhetskrypto först efter att hela lånebeloppet är återbetalt.

Trots att varje utlåningsplattform kan ha sina egna regler och räntor, är den grundläggande processen densamma.

Att investera i kryptoutlåning

Det första steget är att hitta en lämplig plattform för att börja investera i kryptoutlåning. Det finns i huvudsak två typer av plattformar: centraliserade och decentraliserade. Du bör göra ditt val baserat på dina preferenser.

Centraliserade plattformar använder en tredje part för att hantera överföringen och administrationen av lånen. Decentraliserade plattformar, å andra sidan, eliminerar behovet av en tredje part genom att använda smarta kontrakt för att hantera processen.

Du kan också välja mellan manuella och automatiserade utlåningsplattformar. Automatiserade plattformar är i regel ett bättre val, eftersom de underlättar processen. Dina tillgångar är inte oövervakade och genererar kontinuerlig avkastning.

Det är avgörande att säkerställa att plattformen du väljer är säker och pålitlig. Innan du lånar ut din krypto, ta dig tid att granska all information som finns tillgänglig på plattformen och kontrollera räntorna. På detta sätt undviker du besvikelsen som uppstår om du hittar en plattform med bättre erbjudanden senare.

Typer av kryptolån

Kryptolån kan generellt delas in i två huvudkategorier:

Depålån (CeFi)

I centraliserade finanslån (CeFi) hanterar en centraliserad institution säkerheten. Dessa lån innebär att handlaren inte har tillgång till sin säkerhet, eftersom långivaren kontrollerar de privata nycklarna.

Jämfört med traditionella lån är depålån fortfarande mer överkomliga och lättillgängliga. Den huvudsakliga nackdelen är att en central myndighet fastställer alla lånevillkor. Mer än 80% av kryptolånen är för närvarande depålån, men detta förhållande förändras i snabb takt på grund av utvecklingen inom decentraliserade plattformar.

Icke-depålån (DeFi)

I Decentralized Finance (DeFi)-lån finns ingen central myndighet som kontrollerar villkoren. Istället hanteras allt genom smarta kontrakt. Handlare som använder DeFi-lån behåller kontrollen över sina privata nycklar, under förutsättning att de inte missköter sitt lån.

Det är inte möjligt att låna traditionell valuta på DeFi-plattformar. Istället kan du erhålla lån i kryptovalutor eller stabila mynt som kan bytas till kontanter. Räntorna på DeFi-lån tenderar att vara högre än för depålån.

Alla protokoll är öppna och transparenta, publicerade på blockkedjan. Det finns ingen verifieringsprocess på DeFi-plattformar, och räntorna är oftast lägre än på CeFi-plattformar.

Du behöver inte oroa dig, även om du är långivare på en decentraliserad plattform. Smarta kontrakt säkerställer att lånet betalas tillbaka.

Oavsett om du funderar på ett depålån eller ett icke-depålån, är det viktigt att vara medveten om de risker som är förknippade med kryptolån.

Risker med kryptolån

Traditionella finansinstitutioner erbjuder oftast federal försäkring för insatta medel. Detta är inte fallet med kryptotillgångar. Skulle något gå fel under transaktionen finns det ingen instans att skylla på. Det finns tre huvudsakliga risker du bör vara medveten om:

Tekniska risker

Allt inom kryptohandel sker digitalt. Detta innebär en betydande risk för tekniska problem med protokoll, eller att en hackare tar kontroll. Eftersom aktiviteter på DeFi styrs av algoritmer, ökar risken vid icke-depålån. Eventuella problem med smarta kontrakt kan även leda till att hela plattformen fallerar och orsaka förlust av kryptotillgångar.

Motpartsrisker

Traditionella banker måste upprätthålla en viss nivå av likviditet. Detta krav gäller inte för kryptoutlåning. De investerare som tillhandahåller kryptolån till låntagare lyder inte under samma regler.

Om en marknadskrasch inträffar, kan ett stort antal kunder bli oförmögna att betala tillbaka sina lån. Om en plattform utsätts för en attack eller en brottslig handling, finns det risk att likviditeten inte är tillräcklig för att återbetala säkerheten.

Tvångslikvidation

För att undvika problem med illikviditet i händelse av en marknadskrasch eller kollaps, tillämpar utlåningsplattformar tvångslikvidation eller marginalkrav. Om värdet på en kryptotillgång faller under en viss nivå, kan det medföra att många låntagares LTV (Loan-to-Value) blir för högt. Utlåningsplattformen kan då instruera låntagaren att öka värdet på sin säkerhet eller tvingas till likvidation.

Om låntagaren inte uppfyller marginalkravet, kommer plattformen att likvidera tillräckligt med säkerhet för att LTV-förhållandet återgår till den maximalt tillåtna nivån. Detta innebär en risk både för handlaren och låntagaren.

Kryptoutlåningsräntor

Räntorna varierar mellan olika plattformar och är beroende av vilken plattform du väljer. Varje kryptoutlåningsplattform erbjuder en specifik ROI, och det finns alltid risker förknippade med detta. Därför kan det vara fördelaktigt att välja flera plattformar för att sprida risken och skapa mångfald i din portfölj.

Räntorna för olika kryptovalutor varierar på olika plattformar. Generellt sett ligger räntorna för kryptovalutor mellan 3% till 8%, medan stabila mynt har en ränta på 10% till 18%. Strategin att jämföra avkastningen på olika plattformar för en viss kryptovaluta kan vara fördelaktig. Med denna metod kan du optimera din avkastning och öka din ROI.

Nu undrar du säkert vad stabila mynt är? Låt oss förklara.

Vad är stabila mynt?

Kryptovalutor är kända för sin höga volatilitet. För att minska risken och erbjuda prisstabilitet har stabila mynt introducerats. Dessa mynt backas av reserver.

Värdet på ett stabilt mynt är kopplat till en icke-kryptovaluta. Det kan till exempel kopplas till en traditionell valuta som dollar. Detta ger stabilitet i kryptovärlden eftersom värdet av en dollar, till skillnad från kryptovalutor, inte är lika volatilt.

De stabila myntens popularitet beror på att de erbjuder stabilitet som traditionella valutor samtidigt som de behåller de fördelar som kryptovalutor erbjuder, som snabb transaktion, sekretess och säkerhet. De kombinerar det bästa av båda världarna.

Hur fungerar kryptolån utan säkerhet?

Ett annat alternativ är att använda en decentraliserad plattform för kryptoutlåning. Kryptolån utan säkerhet kallas även osäkrade kryptolån. Låntagaren har möjlighet till kortsiktig likviditet och kan återbetala lånet med antingen krypto eller traditionell valuta.

Tanken är att låna pengar direkt från en långivare med krypto som säkerhet, istället för att pantsätta andra tillgångar som fastigheter eller guld. Flashlån är den populäraste formen av osäkrade lån inom DeFi-området, där du inte behöver sätta någon säkerhet. Innan du tar ett flashlån, är det viktigt att du har kunskap om krypto och DeFi.

Flashlån är omedelbara och styrs av smarta kontrakt. Det är viktigt att göra noggrann research innan du ansöker om ett lån utan säkerhet.

Vad behöver du för att få ett kryptolån?

Processen för att erhålla ett kryptolån är inte lika komplicerad som traditionella lån. Ingen kommer att kontrollera din kreditvärdighet eller inkomst. Lånebeloppet bestäms av värdet på säkerheten du ställer.

Belåningsgraden (LTV) är tillämplig. Det är förhållandet mellan det godkända lånebeloppet och värdet på säkerheten. På grund av kryptomarknadens volatilitet är LTV-kvoterna oftast låga. Om du till exempel ställer in 5000 dollar i krypto som säkerhet och får ett lån på 3000 dollar, är LTV-kvoten 60%.

Du behöver inga formella dokument. Det enda du behöver är tillräckligt med kryptotillgångar som du kan ställa som säkerhet.

Låt oss nu titta på fördelar och nackdelar med att låna ut kryptovaluta.

För- och nackdelar med kryptoutlåning

Fördelar 👍

  • Kryptolån är tillgängliga för alla, utan krav på inkomstbevis eller bankkonto.
  • Låntagare kan vanligtvis få tillgång till lånet inom några timmar.
  • Kryptoutlåning är ett säkrare alternativ jämfört med P2P-utlåning, eftersom säkerheten är mycket likvid.
  • Automatiserade utlåningsplattformar gör det enkelt att tjäna passiv inkomst.
  • Låneräntorna på utlåningsplattformar är ofta lägre än traditionella banklån.

Nackdelar 👎

  • Kryptotillgångar är mycket volatila. För att minska denna risk kan du låna ut stabila mynt på olika plattformar.
  • Du måste förvara din krypto i en digital plånbok, vilket kan vara mindre säkert än en fysisk plånbok.
  • Risken för kryptostölder ökar och sätter plattformarnas säkerhet i fokus.
  • Vissa plattformar kräver att du låser in din krypto under en viss tidsperiod. Det är viktigt att välja en plattform utan fasta villkor.

Slutsats

Om du är intresserad av att börja med kryptoutlåning, kan du undersöka plattformar som Celsius, BlockFi, Youhodler med flera. Dessa plattformar kan hjälpa dig att hitta den som passar dina behov. Rätt plattform kan förenkla processen och öka din investeringsavkastning.

Det är viktigt att vara försiktig när du väljer en utlåningsplattform.

Du kanske också vill läsa: Bästa plattformarna för kryptoutlåning