Få Chrome Desktop-aviseringar när filer har laddats ned

Förra året, över de många versionerna av Firefox som släpptes, kom version 20 med en av mina favoritfunktioner; en förnyad nedladdningshanterare. Firefox har alltid meddelat användare när en nedladdning är klar men den nya nedladdningshanteraren gjorde filerna lättare att komma åt. Chrome har ett nedladdningsfält som låter dig se nedladdningsförlopp, öppna en fil eller mappen som den har sparats i. Om du kommer ihåg lade Chrome till aviseringar på ditt skrivbord som är kopplade till din Android-enhet vad gäller kartor och väder men som kan användas av andra appar och tillägg för att skicka varningar till dig. Det är vad Download Notifier gör. Det är en skrivbordsavisering, dirigerad genom Chromes eget aviseringssystem som varnar dig när en nedladdning är klar och låter dig öppna mappen som filen har laddats ner till.

När det är installerat kommer tillägget att ge dig ett meddelande om den senaste filen du laddade ner. Om du klickar på ’Avslöja i Finder’ öppnas ett Windows Explorer- eller Finder-fönster (om du använder en Mac) med den nedladdade filen vald.

Den hamnar ganska bra med andra kort i popup-fönstret för meddelanden och kan avvisas genom att klicka på stängningsknappen uppe till höger.

Download Notifier lägger också till en knapp bredvid URL-fältet som, när den klickas, öppnar nedladdningssidan. Knappen visar också hur många filer som laddas ner för tillfället. Tillägget täcker i stort sett nedladdningar oavsett om du arbetar i samma Chrome-fönster som hanterar nedladdningen, eller om du har bytt till ett annat fönster eller en annan app helt och hållet. För vissa kanske knappen inte är särskilt användbar, men som med alla Chrome-tillägg kan den döljas.

Jag gillar Download Notifier beror på att den i viss mån efterliknar en Firefox-funktion som jag verkligen gillar men också för att tillägget använder sig av Chrome-aviseringar. Tillägget har dock sina brister; om du klickar på filnamnet i meddelandet öppnas inte själva filen och det är en sak jag verkligen är besviken på. Tillägget gör en sak till; det inaktiverar nedladdningsfältet. Om du installerar det säger du hejdå till nedladdningsfältet och dess ”klicka för att öppna den nedladdade filen”-funktionen. Lyckligtvis kan du fortfarande se nedladdningsförloppet från Chromes aktivitetsfältsikon även om det är mindre användbart eftersom du inte kan se storleken på filen utan att besöka sidan Nedladdningar. Tillägget har utrymme för förbättringar men det har börjat ganska bra.

Installera Download Notifier från Chrome Web Store