En projektledares guide till agila metoder

By rik

Agil utveckling är en effektiv strategi för programvaruutveckling som bidrar till att skapa högkvalitativ mjukvara, stärka samarbetet och kommunikationen, påskynda programvaruleveranser och öka kundtillfredsställelsen.

Företag globalt integrerar agila metoder i sina projektlednings- och programvaruutvecklingsprocesser, vilket beror på de många fördelarna.

Enligt en rapport tillämpas agila metoder i 80 % av alla IT-projekt världen över, inklusive ett stort antal Fortune 500-företag.

Agila projekt har visat sig vara mer framgångsrika än traditionella projektledningsmodeller eller metoder för programvaruutveckling, som exempelvis vattenfallsmetoden. Dessa traditionella metoder tenderar att vara tidskrävande, mindre anpassningsbara till förändringar och har flera andra nackdelar.

Agil utveckling representerar ett utmärkt alternativ till dessa traditionella metoder. Det finns en mångfald av agila metoder tillgängliga idag, och valet av metod beror på de specifika behoven för ett projekt.

Den här guiden är utformad för att hjälpa dig att förstå agila metoder och olika tillvägagångssätt om du är en projektledare.

Vad innebär agila metoder?

Agila metoder syftar på en variation av produktutvecklingstekniker som stämmer överens med de agila principerna och värderingarna. Dessa metoder underlättar för team och projektledare att skapa högkvalitativa produkter, ofta genom att leverera funktionalitet i mindre steg.

Detta ger tvärfunktionella team möjligheten att erhålla snabbare återkoppling från kunderna med jämna mellanrum, vilket möjliggör kontinuerliga förbättringar och ökar slutanvändarnas nöjdhet.

Om du undrar över vad termen ”Agil” egentligen innebär, så låt oss förtydliga det så att konceptet med agil metodik blir tydligare.

Vad betyder ”Agil”?

”Agil” representerar en effektiv och flexibel ansats till projektledning, utvecklad för att hjälpa till med att snabbare skapa och leverera högkvalitativa produkter till slutanvändare. Termen ”Agil” syftar på förmågan att snabbt kunna anpassa sig och agera. Det hjälper team att bli mer lyhörda för kundernas och marknadens krav genom att anpassa sig till rådande omständigheter.

Det är ett tankesätt som involverar en uppsättning principer och värderingar för programvaruutveckling, som fastställdes i det Agila manifestet 2001. Det finns fyra grundläggande värderingar i det Agila manifestet:

  • Individer och deras samspel värderas högre än verktyg och processer. Även om verktyg och processer är oundgängliga, är projektledning i grunden en mänsklig aktivitet, och slutprodukten är avsedd för användarna. Därför lägger detta värde stor vikt vid kommunikation och samarbete inom teamet.
  • Fungerande programvara värderas högre än omfattande dokumentation. Trots att utförlig dokumentation är av stort värde för både användare och utvecklare och måste underhållas, bör det primära målet alltid vara att skapa ett värdefullt fungerande system.
  • Samarbete med kunden bör prioriteras före avtalsförhandlingar. Målet bör vara att uppfylla kundernas behov snarare än att enbart följa kontraktsvillkoren. Agila team måste ofta kommunicera med kunderna och arbeta nära dem för att förstå deras behov, samla in återkoppling och förbättra programvaran.
  • Att kunna svara på förändringar är viktigare än att strikt följa en plan. Agila team måste vara snabba och flexibla för att anpassa sig till förändringar som uppstår under programvaruutvecklingsprocessen.

De 12 principerna i det Agila manifestet är följande:

  • Kundnöjdhet genom kontinuerlig leverans av värdefull programvara.
  • Anpassa till förändrade krav under alla skeden av utvecklingen.
  • Snabb och frekvent leverans av programvara, inom veckor snarare än månader.
  • Dagligt samarbete mellan utvecklare och affärsintressenter.
  • Bygg projekt kring motiverade och tillförlitliga individer.
  • Föredra kommunikation ansikte mot ansikte som den bästa metoden.
  • Betrakta fungerande programvara som det primära måttet på ett projekts framsteg.
  • Upprätthålla hållbar programvaruutveckling, vilket innebär en konstant utvecklingstakt.
  • Sträva efter god design och teknisk excellens.
  • Enkelhet är av största vikt.
  • De bästa designerna, arkitekturerna och kraven växer fram från självorganiserande team.
  • Betona vikten av att team anpassar sig till krav och ständigt förbättras.

Agil utveckling tillämpas i olika processer för programvaruutveckling, planering, teknik och hantering. I dagsläget finns det över 50 agila metoder och ramverk i bruk. Det betyder att agilt inte är en enhetlig metod, utan snarare en samling av olika metoder.

Organisationer och team väljer agila metoder utifrån projektets specifika krav. Som projektledare är det viktigt att vara bekant med olika agila metoder för att kunna välja den som bäst passar för ditt projekt.

Här följer några av de mest använda agila metoderna som du bör känna till.

Olika agila metoder

Scrum

Scrum är en av de mest populära agila metoderna eller ramverken, utvecklat av Ken Schwaber och Jeff Sutherland. Det används för att hantera komplexa och anpassningsbara projekt och syftar till att skapa högkvalitativa produkter genom att maximera teamets kreativitet och produktivitet.

Detta lättviktiga ramverk ger organisationer, team och individer som arbetar med projekt möjlighet att skapa värde genom att utveckla anpassningsbara lösningar på mycket komplexa problem.

Scrum innefattar iterationer genom att dela upp programvaruutvecklingsfaserna i cykler, vanligen 2-3 veckors perioder, eller faser som kallas ”sprintar”. Varje sprint har en tidsram för att utveckla en definierad uppsättning funktioner.

Under utvecklingstiden för varje sprint är fokus dedikerat och maximerat för att arbeta med en sprint i taget. Det involverar olika projektroller, inklusive en produktägare, scrummaster och teammedlemmar.

Scrum-möten hålls dagligen för att följa upp projektets framsteg och diskutera aktiviteter för att förbättra processen. Flera sprintar kombineras för att skapa en release där den formella leveransen av produkten till kunden eller slutanvändarna utförs.

Kanban

Kanban utvecklades för att hantera vissa utmaningar som identifierats i andra agila metoder, särskilt Scrum. Till exempel blev 2-3 veckors sprintar för långa för vissa organisationer på grund av olika affärsaspekter, och team hade svårigheter med att uppfylla kvalitets- och omfattningsåtagandena.

Kanban föreslog en annorlunda och förbättrad metod som hjälper team att leverera kontinuerligt istället för att vänta i 2-3 veckor. Detta gör det också möjligt för dem att samla in kundfeedback snabbare och förbättra programvaran för att öka kundnöjdheten.

Ordet Kanban har sitt ursprung i Japan och dess betydelse är kopplad till en produktionsprocess, ”just in time” (JIT). Kanban är ett visuellt system för att hantera arbete där data organiseras i en tabell eller tavla, kallad en Kanban-tavla, som visar arbetsflödet och det faktiska arbete som utförs.

Tavlan är uppdelad i olika kolumner som representerar arbetsflödet. I takt med att utvecklingsarbetet fortgår ändras data på tavlan och ett nytt ”kort” skapas för en ny uppgift.

Den här metoden hjälper dig att identifiera problem i din produktionsprocess och åtgärda dem snabbt för att öka effektiviteten. Den används ofta i olika affärsavdelningar, som marknadsföring och HR.

Läs mer om de detaljerade skillnaderna mellan Kanban och Scrum.

DevOps

DevOps är en metod som förenar programvaruutveckling (Dev) och driftsättning (Ops). Det är en samling av kulturella filosofier, verktyg och metoder som hjälper ett team att snabbt leverera högkvalitativa tjänster och applikationer.

DevOps strävar efter att förkorta programvaruutvecklingscykeln och samtidigt möjliggöra kontinuerlig produktleverans. Många DevOps-koncept härrör från agila metoder. Därför överväger många det när de väljer ett agilt tillvägagångssätt för sina projekt.

CI/CD

Kontinuerlig integration (CI) är en programvaruutvecklingsmetodik som innebär att utvecklare kontinuerligt sammanfogar varje kodändring till ett gemensamt arkiv innan automatiska byggen och tester körs.

CI syftar till att snabbare upptäcka och åtgärda fel och problem för att förbättra programvarukvaliteten samtidigt som valideringstiden minskar. Det ger också möjlighet att snabbt släppa nya uppdateringar i programvaran för att lösa fler problem och möta kundernas krav.

Kontinuerlig leverans (CD) är också en programvaruutvecklingsmetod där teamet strävar efter att automatiskt bygga, testa och förbereda kodändringarna för lansering. Det är en fortsättning på kontinuerlig integration som innebär att kodändringarna distribueras till en test- eller produktionsmiljö när byggprocessen är klar.

Scrumban

Som namnet antyder kombinerar Scrumban element från både Scrum och Kanban. Denna hybridmetod har utvecklats för att tillgodose behoven hos team som vill minimera arbetsbatchning och använda ett pull-baserat system.

Scrumban erbjuder strukturen från Scrum tillsammans med flexibiliteten och de visuella fördelarna från Kanban. Det ger mångsidighet och enklare hantering av arbetsflödet, vilket gör att produktionsbehov kan hanteras utan att teamen överbelastas.

Lean Software Development (LSD)

Lean är ett agilt ramverk som används inom programvaruutveckling. Det hjälper till att effektivisera och optimera utvecklingsprocessen samtidigt som slöseri minimeras.

LSD eliminerar onödiga steg i designen och utvecklingen av ett programvarusystem, vilket leder till betydande tids- och kostnadsbesparingar. Det uppmuntrar även till samarbete mellan teammedlemmarna för att optimera arbetsflödet utan förvirring eller konflikter. LSD inkluderar sju principer som omfattar olika strategier, processer och metoder:

  • Snabb leverans
  • Inbyggd kvalitet
  • Eliminera slöseri
  • Optimera arbetsflödet
  • Teamarbete
  • Senarelägg beslut
  • Förstärk lärandet

Denna metod är lämplig för projekt av alla storlekar eftersom den är mycket anpassningsbar och skalbar.

Extrem programmering (XP)

Extrem programmering (XP) utvecklades i början av 1990-talet och fokuserar på att förbättra samarbete inom teamet, främja en hälsosam arbetsmiljö och ta tillvara på lärande.

Inom den här metoden arbetar utvecklare i par där den ena skriver programkoden medan den andra observerar. De byter också regelbundet roller under en given sprint. Detta möjliggör kontinuerlig återkoppling och granskning av både kodens kvalitet och utvecklarens kompetens.

XP främjar också kontinuerlig feedback från kunden till utvecklingsteamen samt öppen kommunikation inom teamet.

Detta gör det möjligt för team att snabbt anpassa sig till förändringar när det behövs. Denna agila metodik passar för projekt med föränderliga krav och tekniska risker.

Designtänkande

Designtänkande är en effektiv metod där en produkt designas och implementeras utifrån slutanvändarnas eller kundernas behov och krav. Det underlättar också anpassning till förändringar inom teknologi och branscher.

Denna process är iterativ och inser att det finns många sätt att lösa ett problem istället för bara ett. Det uppmuntrar också innovation, experiment och observation.

Team är öppna för att ta emot förslag och idéer och väljer det tillvägagångssätt som erbjuder de bästa resultaten för projektet, för att skapa en kvalitetsprodukt och leva upp till kundernas eller användarnas förväntningar.

Crystal

Crystal är en mycket flexibel agil metodik som ger teamet frihet att utveckla sina egna processer. Den fokuserar i första hand på individer och deras samspel snarare än enbart verktyg och processer. Därför är kommunikation en av dess viktigaste egenskaper.

Crystal finns i olika varianter:

  • Crystal Clear för team upp till 8 personer
  • Crystal Yellow för 10-20 personer
  • Crystal Orange för 20-50 personer
  • Crystal Red för 50-1000 personer

Denna agila metod strävar efter att leverera produkter av högsta kvalitet genom att betona interaktion, samarbete och synergi som leder till ökad effektivitet. Teamen får möjlighet att hitta det bästa sättet att hantera ett projekt baserat på utmaningarna och unika kraven.

Disciplined Agile (DA)

Disciplined Agile (DA) är en agil metodik som hjälper team att effektivisera organisationskontroller, förbättra flexibiliteten i verksamheten och uppnå ekonomisk framgång.

DA gör det möjligt att hitta det bästa sättet att anpassa sig till projektkraven och teamets arbetsstil så att processer kan slutföras snabbare utan förvirring.

Här använder teamet enklare, smidiga processer för att nå sina mål snabbare. Det liknar Crystal och kan tillämpa en hybridmetod som kombinerar koncept från Scrum, Kanban och XP.

Dynamic Systems Development Method (DSDM)

Dynamic Software Development Method (DSDM) passar projekt med striktare tidsramar och budgetar. Den fokuserar ofta på att leverera en produkt i cykler, med en inkrementell och iterativ utvecklingsmetod.

DSDM ger möjlighet att utforma en strategi som innebär kontinuerlig och tidig leverans av produkterna. Det prioriterar också att samla in kundfeedback under hela utvecklingsprocessen och att validera om kraven uppfylls enligt förväntningarna.

Funktionsdriven utveckling (FDD)

Feature Driven Development (FDD) är en inkrementell, kundorienterad och iterativ agil metodik. Den syftar till att konsekvent och regelbundet leverera fungerande programvara. Den omfattar följande steg:

  • Utveckla projektmodellen
  • Skapa listan med funktioner som ska läggas till produkten
  • Planering efter funktion
  • Designa produkten efter funktion
  • Bygga produkten efter funktion

Som namnet antyder drivs denna metod av värdefulla funktioner som gör produkten unik och användbar för slutanvändarna. Stegen ovan hjälper team att arbeta stadigt och uppnå sina mål utan problem. Den är lämplig för större team.

Beteendedriven utveckling (BDD)

Behaviour Driven Development (BDD) är en agil metodik som är beteendeorienterad. Konceptet främjar samarbete mellan teammedlemmar med eller utan djup teknisk kunskap om programvaruutveckling.

Det handlar om att skriva testfall och beskrivningar av funktionalitet som innehåller projektets krav och kriterier för hur systemet ska fungera.

Detta ger en bättre förståelse för funktionalitetsbehoven, vilket förenklar start av projektet och gör det möjligt att förutse nästa steg och resultat. BDD hjälper team att kommunicera sina behov korrekt, upptäcka problem tidigt och skapa ett robust programvarusystem.

Scaled Agile Framework (SAFe)

Scaled Agile Framework (SAFe) innehåller en uppsättning organisatoriska arbetsflöden och mönster för att implementera agil utveckling på företagsnivå. Det är ett flexibelt ramverk som möjliggör centraliserat beslutsfattande för att bidra till ökad utvecklingseffektivitet.

Denna agila metod kombinerar kraften hos DevOps och Lean för att hjälpa organisationer att skapa innovativa produkter snabbare med högre kvalitet.

Storskalig Scrum (LeSS)

LeSS är ett agilt ramverk som möjliggör skalning av Scrum till flera team som arbetar med samma produkt. Syftet är att eliminera slöseri och minska komplexiteten i utvecklingsprocessen.

Denna metod tillämpar Scrums idéer och principer i ett storskaligt affärssammanhang genom definierade guider och regler. Den är även känd för sin enkelhet men är effektiv när det gäller att hjälpa team att leverera en bättre kvalitetsprodukt och tillgodose kundernas behov.

Adaptiv mjukvaruutveckling (ASD)

ASD använder konceptet kontinuerlig anpassning till förändringar istället för att motarbeta dem. I ASD använder teamen Speculate, Learn och Collaborate, en dynamisk programvaruutvecklingscykel som är dedikerad till ökat samarbete mellan kunder och team samt kontinuerligt lärande.

ASD följer en ickelinjär iterativ programvaruutvecklingscykel där varje cykel itererar och kan ändras under tiden som den andra cykeln körs. Det fokuserar också på att producera högkvalitativa produkter i snabb takt, med lägre underhållskostnader.

Agil projektledning

Agil projektledning är en effektiv och iterativ agil metod. Den syftar till att hantera utvecklingsprojekt med kontinuerliga releaser. Dessutom samlar och använder teamen som tillämpar denna metod kundfeedback i varje iteration.

Agil projektledning erbjuder många fördelar för team, som ökad utvecklingshastighet, anpassning till marknadstrender och förbättrat samarbete.

Andra agila metoder inkluderar:

  • PRINCE2 Agile
  • Evidensbaserad portföljhantering (EB PfM)
  • Hantering av portföljer (MoP)
  • PMI-Agile Certified Professional (PMI-ACP)
  • Nexus
  • Projekt halvdubbel
  • Scrum i skala
  • AgileSHIFT
  • Och många fler.

    Slutsats

    Agil utveckling erbjuder många fördelar för team när det gäller produktivitet, produktkvalitet och kundnöjdhet, bland annat. Det finns även ett stort antal agila metoder att välja mellan, beroende på ditt projekts behov. Utvärdera varje metod noggrant för att avgöra vilken som bäst passar ditt projekt.

    Kolla sedan in onlinekurser för projektledning.