En nybörjarguide för att designa produktmodeller

Många designers använder mockups för designkoncept eller för att sälja produkter online. Om du är ny på att designa, eller sälja produkter, kanske du inte vet mycket om mockups.

Vi kommer att förklara allt du behöver veta om produktmodeller, var du kan hitta eller skapa dem och varför du måste använda modeller till att börja med.

Med en print-on-demand-boom på nätet är mockups vardagligt för onlinemarknadsplatser. Men är det värt det att använda mockups? Vad kan de användas till? Fortsätt läsa för att ta reda på det.

Varför du bör använda mockups

Många designers använder mockups, oavsett om de säljer en fysisk produkt eller konceptualiserar idéer. Varumärkesdesigners använder ofta mockups för märkesvaror eller märkeskoncept i presentationer av varumärkesstilsguider.

Att använda mockups påskyndar enkelt processen att visualisera designidéer och minskar kostnaderna, särskilt i de konceptuella stadierna där du inte vill spendera massor av pengar eller tid för att skapa fysiska produkter. Du kan presentera en idé över en uppsjö av produkter innan du bekräftar budgeten eller kraven.

Mockups används också flitigt av onlinesäljare – oavsett om det är print-on-demand eller dropshipping-säljare, eller till och med ofta på onlinemarknadsplatser som Amazon, eBay, Etsy eller ditt favoritvaruhuss webbplats.

Du kan använda mockups för att visa färgvariationer, presentera digitala produkter i deras användningsfall eller när du använder print-on-demand och inte fysiskt har produkten att fotografera.

Vilka produkter kan du använda mockups till?

Det finns ingen gräns för vilken typ av produkter du kan få eller skapa mockups för. Allt du fysiskt kan producera med en logotyp eller grafik på kan göras som en digital mockup.

Oavsett om du laddar ner en mockup från en av många onlinemarknadsplatser eller skapar din egen mockup i Adobe Photoshop, Canva eller någon annanstans, kan du enkelt lägga till din grafik till vilken produkt du behöver.

De mest populära mockuptyperna är t-shirtmockups och andra klädeskläder. Att sälja t-shirts med print-on-demand-tjänster är en av de mest populära användningsområdena för mockups eftersom du måste visa upp vad du säljer, men du inte har det fysiskt med dig för att fotografera.

Även utan att ta dina egna bilder kan du digitalt lägga till rekvisita till din produktfotografering i efterproduktion. Detta hjälper till att sälja idén mycket bättre.

Mockuptyper du kan hitta eller skapa är:

  • Kläder – skjortor, hoodies, hattar, väskor, skor, shorts.
  • Dryckesartiklar – muggar, vattenflaskor, kaffekoppar.
  • Konstverk – tryckt papper, inramade konstverk, affischer.
  • Pappersvaror – visitkort, broschyrer, förpackningar, pennor eller pennor, brevpapper.
  • Skärmar eller enheter – iPhones, Androids, bärbara datorer, webbsidor, appskärmar.

Använda mockups för dina mönster

Det finns många olika sätt att använda mockups. Ofta, mockup nedladdningswebbplatser-som Placera det—har inbyggda generatorer, så du behöver inte skapa mockups själv i designprogramvara. Men för vissa tillhandahållna mockups – som alla du köper från Etsy– du behöver extern designprogramvara för att slutföra mockup-bilden.

PSD vs. JPEG-mockups

Om du laddar ner en PSD-mockup-fil kräver det Adobe Photoshop för att skapa mockup-bilden. Detta beror på att PSD-modeller använder förskjutningsmappningsdetaljer i Photoshop-programvaran. Förskjutningskartor lägger till en nivå av realistisk struktur, skuggor och underförstådda veck eller vinklar till din mockup-grafik.

Även om det är mer komplext och tidskrävande att skapa en mockup i PSD-format, blir resultaten bättre. Din grafik kommer att se verklighetstrogen ut när den förvrids med bildens veck eller kurvor. JPEG-modeller kommer inte att vara lika realistiska.

När du laddar ner en JPEG-mockup – som är populär för Etsy-säljare att använda – använder du realistiskt sett bara ett foto av objektet du lägger till grafiken på. Det finns inget speciellt i en JPEG-mockup, och det är din tillämpning av grafiken som avgör hur realistisk modellen blir.

När du använder en JPEG-mockup har du fler programvarualternativ än med en PSD. Du kan skapa din mockup i Canva, Photoshop eller annan redigeringsprogramvara. Allt du behöver göra för den här typen av mockup är att lägga till din grafik ovanpå, ändra storlek på den och sedan minska opaciteten. Om du har blandningsalternativ – som i Photoshop – bör du ställa in blandningsläget på Multiplicera.

Gratis kontra premiummodeller

Eftersom det finns så många ställen att ladda ner eller skapa mockups, kanske du undrar om premium mockups är värt det jämfört med mängden av gratisalternativ.

Premium mockups är ofta, men inte alltid, av högre kvalitet. Detta innebär vanligtvis att du behöver programvara av högre kvalitet för att använda mockuperna också. Men det är inte alltid fallet; du kan betala för en JPEG-mockup av bara ett t-shirtfoto, eller så kan du få några gratis PSD-mockups för omfattande användning i Photoshop. Skillnaden mellan gratis eller premium mockups kommer att vara uppenbar när du använder din bild.

Gå till exempel till Etsy eller Pinterest, och du kommer att se samma mockup-bilder som används och övermättade av en mängd olika användarprofiler. Dessa är troligen de fritt tillgängliga mockuperna. Hjälpsam för dem som kanske saknar designkunskaper eller tid, men inte till hjälp för att ge dina mockups mycket individualitet.

Du kan skapa dina egna mockups gratis genom att ta dina egna bilder och lägga till din grafik till motivet i bilden. Du kan göra hela processen gratis i Canva eller annan fri programvara. Gratis betyder inte att du måste överanvända samma modeller som alla andra.

Använda AI-mockups

AI har tagit världen med storm sedan 2022, inklusive hur du kan skapa mockups. Mockup-marknadsplatser som PlaceIt har AI-genererade mockups som du kan använda. Men du kan också skapa en mockup med generativ AI i Photoshop Beta.

AI är ett användbart verktyg. Att använda AI för att skapa mockups innebär att du inte behöver ta dina egna foton, inte behöver ladda ner några foton, och du kan se till att dina mockups är unika jämfört med andra som finns online.

Se bara till att inte använda AI för att skapa bilden eller grafiken som placeras på din mockup – du bör designa det själv, särskilt eftersom du inte kan sälja AI-bilder som genereras i Adobes programvara.

Är mockups alltid det bästa alternativet?

Mockups är ofta det billigaste alternativet, vilket för affärsändamål vanligtvis betyder det bästa alternativet. Men om du skapar mockups för produkter som du fysiskt har eller äger, så är det inte vettigt att använda mockups alls.

Om du kan fotografera en riktig produkt, särskilt med människor som interagerar med den, kommer ditt foto att bli mycket mer framgångsrikt än någon mockup du skapar.

Mockup-bilder kommer aldrig att se helt ut som den äkta varan. Skuggorna eller skevheten är inte verklig, men ett fotografi av en grafik på en hoodie – som visar skuggor eller skevhet när tyget viks – är helt verklighetstroget.

Mockups bör användas som det andra alternativet om produktfoton inte är tillgängliga. De kan också användas för att presentera idékoncept som hjälper till med affärsbudgetering innan projekt blir grönt för produktion.

Allt du behöver veta om produktmodeller

Mockups är användbara för alla som skapar design online för att användas för fysiska produkter. Och nu kan du bestämma om JPEG eller PSD, och om gratis eller betalda mockups är bättre för dig.

Mockups sparar tid och pengar för så många projekt. Det är värt att använda dem om du inte har bättre alternativ.