En introduktion till AppleScript

Apple är inte känt för att tillåta intrång på deras plattformar, den noggrant bevakade iOS-miljön är ett sådant exempel. Du kan anpassa det, men du måste ta vissa risker, till exempel de som är involverade i jailbreaking. Mac OS X är dock ett lite annorlunda scenario. Mac är en sofistikerad Unix-konstruktion som fungerar unisont med Apples wizardry. Det finns anpassade åtgärder som du kan få din Mac att göra som skulle göra så mycket av ditt arbete helt problemfritt, allt med ett klick på en knapp. För att hjälpa till att uppnå detta skapade Apple AppleScript redan 1993. Där de lät användare automatisera grundläggande funktioner på en Mac tills en viss nivå av automatisering inträder. Om du vill anpassa din Mac-upplevelse genom grundläggande skript, så här.

Tänk på att vi bara kan introducera dig till Apples automatiserade skriptspråk och hur du använder det. Vi kan inte göra er till experter på det. Det måste du klara dig själv, men om du gör det förändras din datorvärld verkligen och det här är inte överhype, det förändras bokstavligen. Föreställ dig den myriad av uppgifter som du måste göra upprepade gånger, en plåga som drabbas av alla operativsystem, borta med ett enda klick. Du kan göra allt från att sortera ikoner på skrivbordet, till att logga timmar, göra en post i Excel och e-posta den. Allt med ett klick på en knapp. Det är makt du definitivt borde lära dig att utöva.

Intro

AppleScript, till skillnad från det komplicerade Objective C, och det mindre komplicerade men ändå inte lika lätta Swift, är ett skriptspråk som bearbetar vanlig engelska. Denna process kommer inte att kräva en magisterexamen i programmering. Allt du behöver förstå är hur man ger instruktioner till en maskin. Till exempel:

tell application "Finder"
display dialog "Hello World"
end tell

Syntax

Med all programmering finns det en konvention. Det är att tala om för ett program när det ska starta, vad det ska starta, vad det ska göra när det har startat och när det ska avslutas. Så strängen blir, [command] [target type] [target name] [action] [end command]. Detta är en alltför förenklad representation, men om du skriver kod och något går fel är det säkert att anta att koden saknar en eller flera av ovanstående parametrar.

Eller, i enklare termer, det finns ett ”berätta-block”, där du ”berättar” för programmet vad du vill ha av det. Liksom ovanstående kod säger till Finder att visa ett dialogfönster som innehåller orden ”Hello World” (eller vilket ord du valde att testa på det). När du är klar med kommandot skriver du ”slut berätta”. Som vi sa, det är en maskin, så du måste tala om för den var den ska sluta, annars vägrar den att kompilera (kompilera är handlingen att förvandla kod till en körbar fil).

Sammanställning

Tryck på kompilera när du är klar med att skriva. Om det finns några syntaxfel (för det mesta stavfel) kommer den att berätta vad felet är (efter bästa förmåga) och om det inte finns något fel kommer din kod automatiskt att formateras och färgläggas.

Löpning

Efter kompileringen trycker du på kör så är du klar. Beroende på din uppföljningsåtgärd kommer en loggpost att göras. Som exemplet nedan för båda scenarierna i vårt exempel. ”Return” är handlingen att ta din input till maskinen. Om du är bekväm med detta, låt oss ta det ett steg före och deklarera variabler.

Variabler

Om du är bekant med programmering, även på kosmetisk nivå, så är du förmodligen bekant med variabler. För de av oss som inte är bekanta är variabler en enkel metod för att komprimera massor av information till en enda sträng som är lätt att manipulera. Hur detta görs varierar från språk till språk, med AppleScript kan du ta följande tillvägagångssätt.

set varExample to "Hello World"
tell application "Finder"
display dialog varExample
end tell

Här är ”varExample” namnet vi gav vår deklarerade variabel. Om vi ​​nu behöver skriva ut Hello World igen i det här skriptet behöver vi bara anropa varExample och behöver inte skriva all den koden igen. Man kan tilldela resultatet av vilken kod som helst, komplicerad eller på annat sätt, till en variabel och anropa den när det behövs. Som du kan se gav kompileringen av ovanstående kod samma resultat som den före den. De nya orden ”set” och ”to” antyder att vi tilldelar värden i princip fastställda [this] till ”[that]”. Det är så rakt fram. Erfarna programmerare kommer att inse att det inte finns något behov av att deklarera variabeln ”typ”, eftersom AppleScript kan hantera det på egen hand. Tänk på att det inte kan finnas några mellanslag i variabelnamn, annars kommer kompilatorn att se det som ett kommando.

Dessutom, om du skriver något efter ett dubbelt bindestreck/bindestreck ”–” kommer kompilatorn att betrakta det som en anmärkning och ignorera det. Detta kommer väl till pass eftersom du då kan lämna anteckningar om vad du gör. Du kommer att behöva dem om din kod ska bli komplex.

Du är fri att köra dina experiment med variabler som du vill, här är ett exempel som du kan kopiera klistra in (eller prova ditt eget om du vill).

--Numeric/Integer Variables
set theFirstNumber to 1
set the theSecondNumber to 2
--Variable Operations
set theAnswer to (theFirstNumber + theSecondNumber)
set theAnswer to (theAnswer + 1)
--String Variables
set theString to "3+2+1="
--Display Dialog
tell application "Finder"
display dialog theString & theAnswer
end tell

Den här koden åstadkommer inget annat än några snygga skärmar och den mest grundläggande aritmetiken, den är bara ett exempel för att illustrera de saker du kan uppnå med den.

Ordbok

Nu är allt ovanstående bara för att hjälpa dig att bli bekant med miljön. När du har gjort det kommer vi till den svåra delen. Det är att bekanta sig med ordböcker. AppleScript har en rad kommandon som gäller för alla program eller objekt inom OS X, men utvecklare av varje applikation måste lägga till fullt AppleScript-stöd till sina appar. För att göra det skriver de enkla manualer om hur du kan kommunicera med deras appar. Dessa handböcker kallas ”Ordböcker”. Gå till Arkiv och Öppna Ordbok. Här kommer du att se en lista över alla installerade appar (förutom alla Windows-appar som körs genom omslag) som stöder AppleScript. Klicka på valfri app så ser du en lista med anpassningskommandon och hur du använder dem. Vi kommer att öppna Evernote som ett exempel. Du kan se alla kommandon som den stöder.

Anpassa AppleScript Editor

Om du tittar på ”AppleScript Editor” i filmenyn och klickar på Inställningar, hittar du en anpassningsbar lista över alla möjliga färger och formatering till ditt Apple Script. Formatering är bara FYI, det är inte viktigt för själva skriptet.

Slutsats

För att undvika att överbelasta användarna kommer vi att avsluta denna instruktion här, så att du kan bekanta dig med verktyget och leka med några alternativ. Fortsätt komma tillbaka eftersom vi snart kommer att ge dig nästa steg om hur du skapar anpassade skript. Berätta för oss hur din upplevelse gick genom att låta i kommentarerna.