En historik över Windows aktivitetsfält från 1985 till 2023

By rik

Aktivitetsfältet utgör en vital del av Windows användargränssnitt. Denna horisontella remsa längst ner på skärmen rymmer aktuella, minimerade eller maximerade program, Start-knappen, systemfältet, snabbstarter och klockan. Det underlättar effektiv multitasking genom att möjliggöra snabb växling mellan aktiva program.

MUO-VIDEO FÖR DAGEN

BLÄDDRA FÖR ATT FORTSÄTTA LÄSA

Aktivitetsfältet har varit en del av Windows i över 25 år, och under den perioden har Microsoft kontinuerligt justerat dess funktioner. Denna artikel utforskar aktivitetsfältets utveckling från dess ursprung till 2023.

Windows tidiga skeden: Innan aktivitetsfältet

I de tidiga versionerna av Windows, 1.0, 2.0 och 3.0, som lanserades mellan 1985 och 1992, saknades det specifika aktivitetsfältet som vi känner till idag.

Däremot introducerade Windows 1.0 och 2.0 en stapel där användare kunde minimera flera igångvarande program genom att dubbelklicka på deras titelrader. Varje program på denna stapel hade en ikon att klicka på, liknande aktivitetsfältet i Windows 7 och senare. Denna stapel kan betraktas som en föregångare till det moderna aktivitetsfältet.

Detta tidiga fält saknade dock en Start-meny och ett systemfält, och det fanns inte ens i Windows 3.0. I Windows 3.0 minimerades programfönster direkt till skrivbordsbakgrunden.

Windows 95: Aktivitetsfältets debut

Daniel Oran, en tidigare gränssnittsdesigner hos Microsoft, anses vara uppfinnaren av aktivitetsfältet och Start-menyn år 1993. Han föreslog att Microsoft skulle införa en Start-knapp i Windows 95, nåbar via ett nytt aktivitetsfält. Detta skulle göra det enklare att komma åt systemfunktioner från en central meny.

År 1995 presenterade Microsoft Windows 95 med ett lanseringsevenemang inspirerat av Rolling Stones låt ”Start Me Up”, vilket markerade introduktionen av den nya Start-menyn och aktivitetsfältet.

Det första riktiga aktivitetsfältet i Windows 95 lade grunden för framtida versioner, med en Start-knapp, ett systemfält och en permanent klocka. Det skilde sig dock fortfarande från aktivitetsfälten i Windows 10 och 11 som många användare känner till idag. Windows 95:s aktivitetsfält var grått med rektangulära, minimerade fönster med programnamn.

Den ursprungliga versionen av Windows 95 hade inte ett snabbstartsområde. Ett sådant område introducerades senare i uppdaterade versioner av operativsystemet. Här kunde användare lägga till genvägar till ofta använda program. Det inkluderade också en ”Visa skrivbord”-knapp och en ikon för Internet Explorer.

Vissa tredjepartsprogram möjliggör återställning av det klassiska aktivitetsfältet från Windows 95 i Windows 11/10. Appen RetroBar kan till exempel återskapa aktivitetsfältet från Windows 95 och XP.

Windows XP: Ett omarbetat aktivitetsfält lanseras

Microsoft gav Windows XP en ny visuell stil och designade om aktivitetsfältet för att matcha det nya utseendet. Windows XP:s aktivitetsfält hade en standard blå färg och en grön Start-knapp, vilket skiljde sig markant från de grå aktivitetsfälten i Windows 95, 98 och Millennium. Minimerade fönster i aktivitetsfältet hade mer rundade hörn, i linje med den nya designen.

Windows XP:s aktivitetsfält var det första som stödde gruppering av fönster. Med den här funktionen kunde flera öppna fönster från samma program grupperas i aktivitetsfältet. Användare kunde klicka för att visa de olika fönstren från samma program.

Windows Vista: Införandet av förhandsvisningar av fönster

Vista mottogs inte med öppna armar av användare under lanseringsåret 2007. Däremot introducerade aktivitetsfältet en uppskattad ny funktion som har varit en del av Windows sedan dess. Vistas nya miniatyrförhandsvisningar i aktivitetsfältet gjorde det möjligt för användare att se små förhandsvisningar av ett fönsters innehåll genom att hålla muspekaren över dess ikon i aktivitetsfältet.

Windows Vistas aktivitetsfält var också det första som inkluderade en Start-knapp utan textetikett. Istället var det en cirkulär knapp med en Windows-logotyp. Borttagandet av ”Start”-etiketten minskade knappens bredd och gav mer utrymme i aktivitetsfältet.

Windows 7: Ytterligare en översyn av aktivitetsfältet från Microsoft

Microsoft genomförde en av de största översynerna av aktivitetsfältet i sin historia för Windows 7. Den mest anmärkningsvärda förändringen var att minimerade program i Windows 7:s aktivitetsfält inte längre hade textetiketter. Användare kunde fortfarande identifiera dem med deras större ikoner. Detta minskade betydligt bredden på aktivitetsfältets programfönster.

I Windows 7 blev det för första gången möjligt att fästa genvägar direkt i aktivitetsfältet. Detta gjorde i praktiken snabbstartsområdet överflödigt, vilket Microsoft tog bort. Tre fasta genvägar till Windows Explorer, Media Player och Internet Explorer fyllde tomrummet.

Aktivitetsfältet i Windows 7 introducerade också funktionen Jump List. Denna funktion gjorde det möjligt för användare att få tillgång till nyligen öppnade filer eller webbsidor för ett program minimerat till aktivitetsfältet från dess Jump List-meny. Användare kunde också fästa filer eller webbsidor till Jump Lists för regelbunden åtkomst.

Microsoft ersatte också ”Visa skrivbord”-knappen från snabbstartsområdet med ett Aero Peek-alternativ längst till höger i aktivitetsfältet. Genom att klicka på Aero Peek-knappen minimerades alla fönster till aktivitetsfältet. Genom att hålla muspekaren över knappen kunde användare se skrivbordet utan att minimera något.

Windows 8: Start-knappen försvinner från aktivitetsfältet

Aktivitetsfältet förändrades inte nämnvärt i Windows 8. Däremot var det första gången i Windows historia som det inte fanns någon Start-knapp. Startskärmen ersatte Start-menyn i Windows 8, vilket innebar att en startknapp i aktivitetsfältet inte längre behövdes.

Borttagningen av Start-knappen i aktivitetsfältet mottogs inte väl av användarna. Microsoft lanserade senare en Windows 8.1-uppgradering som återinförde en startknapp i aktivitetsfältet för att ge tillgång till startskärmen. Detta var dock inte tillräckligt för att rädda Windows 8, och operativsystemet lyckades aldrig återhämta sig.

Windows 10: Införandet av nya ikoner i aktivitetsfältet

Microsoft introducerade knappar för nya funktioner i Windows 10:s aktivitetsfält. Den virtuella assistenten Windows Cortana var först integrerad med Windows sökfunktion. I senare versioner av Windows 10 separerade Microsoft dock sökfunktionen från Cortana.

Därför blev Windows 10:s aktivitetsfält det första som inkluderade en ”Skriv här för att söka”-knapp (förstoringsglas) för att få tillgång till sökfältet, som inte var tillgängligt via Start-menyn.

Aktivitetsvyn var en annan viktig ny funktion i Windows 10:s aktivitetsfält. Genom att klicka på ”Aktivitetsvy”-knappen i aktivitetsfältet visas alternativ för virtuella skrivbord. Du kan också komma åt genvägar till filer och Edge-webbsidor från aktivitetsvy-tidslinjen.

Windows 11: Aktivitetsfältet flyttas till mitten

Microsoft släppte Windows 11 år 2021, och det första som de flesta användare lade märke till var att ikonerna i aktivitetsfältet hade flyttats till mitten.

Windows 11:s aktivitetsfält var det första som hade mittjusterade ikoner som standard. Detta gör att aktivitetsfältet liknar macOS Dock med dess centraliserade ikoner. Du kan dock alltid lägga till en dockningsstation i macOS-stil i Windows 10 och 11 om du föredrar det.

Microsoft har också infört en ny ”Widgets”-knapp i Windows 11:s aktivitetsfält. Widgets-panelen är en av de viktigaste nya funktionerna i Windows 11 där du kan fästa väder-, sport-, Game Pass-, trafik-, underhållnings- och andra widgets som ger information och innehåll. Widgets-funktionen visar också en väderikon och beskrivning i aktivitetsfältet.

Många användare har dock kritiserat de funktioner som saknas i Windows 11:s aktivitetsfält. Microsoft har tagit bort möjligheten att flytta och ändra storlek på aktivitetsfältet i Windows 11. Du kan inte heller fästa ikoner i aktivitetsfältet genom att dra och släppa dem, vilket var möjligt i Windows 10.

Högerklicksmenyn i aktivitetsfältet har förenklats avsevärt i Microsofts senaste operativsystem, och den saknar många alternativ som fanns tidigare.

Var skulle Windows vara utan sitt aktivitetsfält?

Det är svårt att tänka sig hur Windows skulle se ut utan aktivitetsfältet, som på sätt och vis är viktigare än Start-menyn. Introduktionen av aktivitetsfältet och den tillhörande Start-menyn 1995 revolutionerade Windows operativsystem. Det har sedan dess varit en ständigt synlig del av Windows användargränssnitt för att hantera program, få tillgång till viktiga systemfunktioner och appar samt kontrollera datum och tid.